Avto.info

Varčna vožnja 1. del

Premalo napolnjene pnevmatike

varčna vožnja - premalo napolnjene pnevmatike

varčna vožnja - premalo napolnjene pnevmatike

Avtor: Foto: avto.info

video varčna vožnja - premalo napolnjene pnevmatike

mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Ena najpogostejših napak, ki jo dela zelo veliko voznikov, so premalo napolnjene pnevmatike. Z našim mondeom econetic, ki je sponzor te rubrike, smo tako za začetek preizkusili, kako se pelje s premajhnim in primernim tlakom v pnevmatikah.

Za začetek smo tlak spustili na le 1,0 bara, kar je absolutno premalo, ampak dostikrat vidimo, da imajo kakšni vozniki še manj v gumah. To lahko že sami preverite s hitrim pogledom ali kakšno brco.

Da je bila meritev pravilna, smo dvakrat ubrali isto pot (100 kilometrov po isti cesti v enakih pogojih) in kar na potovalnem računalniku odčitali rezultata. Meritvi smo preverili tudi na bencinskem servisu in se prepričali, da držita. Hitrost je vzdrževal tempomat na 130 km/h. Potrebno se je zavedati, da je s premalo napolnjenimi pnevmatikami vožnja tudi bistveno manj varna. Če so premalo napolnjene, se poveča kotalni upor, s tem pa tudi poraba. Pri večjih hitrostih masa avtomobila ne igra več tako pomembne vloge, kot ravno kotalni upor, še bolj pa aerodinamika vozila.

Najprej smo izmerili 6,1 litra na 100 kilometrov.

Ker smo verjeli, da gre s pravilnim tlakom lahko še nižje, smo na nalepki pri vratih odčitali pravilno vrednost in nazaj napolnili pnevmatike. Pri mondeu je to 2,5 (sprednji kolesi) in 2,8 bara (zadnji).

Že prvi občutek je pokazal, da je takole bolj prav. Je že res, da je avto manj udoben, ampak varnost mora biti na prvem mestu. Pa tudi poraba.

Na koncu meritve je računalnik pokazal 5,9 litra. Torej vidite, že samo s tem lahko privarčujete kakšen deciliter goriva in pomeni, da če na leto prevozite 15 tisoč kilometrov, privarčujete kakšnih 30, 40 evrov, kar je več kot pol tanka goriva.

Podobnega mnenja je tudi mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, kar si lahko ogledate v zgornjem videu.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov