Avto.info

FIAT Scudo

domača predstavitev: FIAT Scudo

domača predstavitev

Avtor: Foto: FIAT
domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo domača predstavitev: FIAT Scudo

Novi Scudo je sodobno in napredno vozilo, ki temelji na platformi za srednje velika dostavna vozila družbe Stellantis in je na voljo s 100-odstotnim električnim pogonskim sklopom ali z dizelskim motorjem zadnje generacije. Novi Scudo je, poleg že predstavljenega modela E-Ducato, drugo lahko dostavno vozilo znamke Fiat Professional, ki je na voljo tudi v električni različici. To pomeni večjo ponudbo za zadovoljitev potreb različnih strank, ki so pravi profesionalci in svoje vozilo uporabljajo kot delovno orodje in vir dohodka. Ker je novi Scudo namenjen prav vsakemu od njih, je opremljen z vrsto funkcij, ki ga vodijo v sam vrh svojega razreda. Fiat Professional ponovno prevzema vodilno vlogo v D segmentu lahkih dostavnih vozil in se z imenom Scudo vrača h koreninam vozila, ki so ga do leta 2016 proizvajali v Stellantisovi tovarni v francoskem Hordainu, ter nadomešča model Talento.

POPOLNOMA ELEKTRIČNO VOZILO, KI NE TERJA KOMPROMISOV
Brezkompromisen pristop modela Scudo se kaže v lastnostih električne različice oziroma v izjemnem dosegu do 330 km na podlagi cikla po WLTP, kar je kot nalašč za uporabnike, ki svoje delo opravljajo v mestih in predmestjih. Različica brez izpustov se ponaša tudi z edinstveno prilagodljivostjo glede na dejavnost uporabnika, saj ponuja dve velikosti baterije (50 in 75 kWh) ter zmogljivost polnjenja do 11 kW z izmeničnim tokom in do 100 kW z enosmernim tokom, kar pomeni, da je mogoče večjo od dveh baterij napolniti do 80 % v samo 45 minutah. Ne glede na to, za kakšen pogonski sklop gre, se nosilnost ne spreminja, glavno mesto pa pripada tovoru: do 6,6 m3 prostornine nakladalnega prostora, do več kot 1 t nosilnosti in 1 t vlečne zmogljivosti.

POKLICNA UPORABA Z VOŽNJO V SLOGU AVTOMOBILA Ker je v prvi vrsti namenjen poklicnim uporabnikom, ki vozilo uporabljajo 8 ali več ur na dan, je bila v fazi načrtovanja posebna pozornost posvečena udobju. Novi Scudo s prednostmi, kot sta vozni položaj, podoben kot pri vožnji osebnega vozila in odlična zvočna izolacija, omogoča lažje opravljanje dela ter zmanjšati količino sunkov in tresljajev.
- Scudo je po zaslugi kompaktnih zunanjih mer, ki pri osnovni različici znašajo manj kot 5 m dolžine in 1,94 m višine ter vozilu zagotavljajo potrebno okretnost v urbanem okolju, nadvse primeren za vsestransko uporabo.
- Projekcijski zaslon vozniku prikazuje ključne podatke ter tako skrbi za čim manj motenj in stresa. - Vozni položaj, podoben kot pri vožnji avtomobila, zagotavlja izjemno udobje, dvignjen položaj sedeža pa omogoča optimalen pogled na cesto. Ergonomska stopnica zagotavlja preprost dostop do kabine.
- Neodvisno vzmetenje na vseh štirih kolesih (ojačana sprednja os MacPherson s stabilizatorjem in poševni nihajni nosilni roki za zadnjo os), vzmeti z nastavljivo trdoto in sistem prilagodljivih blažilnikov glede na obremenjenost (AMVAC), ki blaženje prilagajajo oddaljenosti vozila od tal, omogočajo oprijem, udobje in blaženje sunkov v vseh voznih pogojih.

VARNOST: POPOLN NABOR FUNKCIJ SISTEMOV ADAS
Novi Scudo prinaša popoln nabor vseh 14 varnostnih funkcij in funkcij sistemov ADAS (napredni sistemi za pomoč vozniku), kot so:
• sistem za samodejno prepoznavanje prometnih znakov;
• sistem samodejnega zaviranja v sili, ki se sproži ob velikem tveganju za trk;
• sistem opozarjanja pred zapustitvijo voznega pasu, ki voznika opozori, če zapusti vozni pas; in sistem za nadzor mrtvih kotov, ki je odlična funkcija, ki opozarja na vsa vozila, ki niso vidna v zunanjih vzvratnih ogledalih pri prehitevanju.

Vozilo se ponaša tudi z naprednimi sistemi za opozarjanje na ovire v smeri vožnje, opozorilom za čelno trčenje in uporabno vzvratno kamero, ki ponuja 180-stopinjski panoramski pogled in tako olajša parkiranje. Zaradi zagotavljanja optimalnega delovanja in izboljšanega oprijema v vseh vremenskih razmerah, na primer v snegu, blatu ali na pesku, je novi Scudo mogoče opremiti s sistemom za nadzor oprijema cestišča. Poleg tega projekcijski zaslon poskrbi, da ima voznik pred seboj najpomembnejše informacije in mu tako ni treba odvrniti pogleda s ceste, hkrati pa mu je zagotovljena popolna podpora pri parkiranju, in sicer s parkirnimi senzorji spredaj in zadaj ter z vzvratno kamero, ki zagotavlja 180-stopinjski rekonstruirani pogled na območje za vozilom iz ptičje perspektive, s čimer olajšuje preproste in varne parkirne manevre.

DOMISELNA MODULARNOST
Novi Scudo je zasnovan kot vsestransko lahko dostavno vozilo, v katerem pa se počutimo kot v avtomobilu, pri čemer je njegova prednost ta, da ob kompaktnih merah ponuja pametne in konkretne rešitve. Same mere so eden od adutov modela Scudo: z do 1,94 m višine omogoča lažjo dostopnost do kletnih skladišč. V kombinaciji s 5 m dolžine (v različici Maxi pa do 5,3 m), dobimo vozilo, s katerim je mogoče prevažati karkoli in se z njim odpraviti kamorkoli. Tovorna prostornina v izmeri od 3,2 do 6,6 m3 (odvisno od izvedenke in uporabe Moduwork) ter nosilnost do 1,4 t zagotavljata brezkompromisne zmogljivosti novega modela Scudo. Po zaslugi ekskluzivnega sistema Moduwork ga odlikuje tudi posebna modularnost kabine, ki omogoča spremembo sopotnikovega sedeža v delovno postajo ali v podaljšanje tovornega prostora, da je mogoče prevažati predmete, dolge do 4 m (različica Maxi), ter povečati prostornino za 0,5 m3, torej na skupno prostornino 6,6 m3. Vozilo je tako mogoče prilagoditi vsem potrebam najrazličnejših strank – od operaterjev hidravlike in ladjedelcev do dostavljavcev na dom.

KONFIGURACIJA IN POGONSKI SISTEM
Novi Scudo ima prilagodljivost in večnamenskost v genih in je tako na voljo v treh konfiguracijah (kot dostavno vozilo, vozilo z dvojno kabino, vozilo z dvojno kabino z zložljivimi sedeži v drugi vrsti), ter dvema dizelskima pogonskima sklopoma, za nameček pa še z električnim pogonskim sistemom. Celotna paleta je na voljo v tudi v električni različici, in sicer od dostavnega vozila ter vozila z dvojno kabino. Zaradi tako široke ponudbe je novi Scudo izjemno uporaben za prevoz potnikov, za predelovalce vozil in trg avtodomov, kjer so vozila Fiat Professional vodilna v Evropi.

Pogonski sistemi so na voljo za vse potrebe. Poleg električne različice, ki je opremljena z elektromotorjem z močjo 100 kW (136 KM), so na voljo tudi štirje dizelski motorji: 1,5-litrski z močjo 75 kW (102 KM) ali 88 kW (120 KM) s 6- stopenjskim ročnim menjalnikom; in 2,0-litrski s 106 kW (145 KM) z ročnim 6-stopenjskim ali samodejnim menjalnikom, ter 134 kW (180 KM), v povezavi s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom. S ponudbo, ki lahko izpolni zahteve tako samozaposlenih kot tudi upraviteljev voznih parkov, je novi Scudo z učinkovitimi rešitvami ter zagotavljanjem neprekinjenosti poslovanja in dobičkonosnosti pripravljen, da postane veliko ime v razredu D lahkih dostavnih vozil. Vključitev različic brez izpustov je še en delček strategije postopne elektrifikacije ponudbe družbe Stellantis, ki bo vzbudil veliko zanimanje podjetnikov, ki skrbijo za dobičkonosnost svojega podjetja in hkrati spoštujejo okolje.

Izračun vstopne različice Fiat Scudo:
Fiat Professional Scudo Furgon (Van) 1.5 Multijet 100 MT L2 (506.22R.1 – A23)
MPC: 30.801,00 EUR
Popust: 7 %
Dodatni popust v primeru FIAT Pro Financiranja (SLS): 1.500 EUR
Cena vozila z vključenimi popusti in DDV: 27.145,00 EUR
Cena vozila z vključenimi popusti brez DDV: 22.250,00 EUR

Primer – izračun vstopne različice Električne izvedenke
Fiat Professional e-Scudo Furgon (Van) 50kWh 136 L2 (507.221.1 – A23)
MPC: 43.300,00 EUR
Popust: 7 %
Dodatni popust v primeru FIAT Pro Financiranja (SLS): 1.500 EUR
Subvencija Eko Sklada v višini 4.500 EUR
Cena vozila z vključenimi popusti: 34.269,00 EUR
Cena vozila z vključenimi popusti, brez subvencije Eko Sklada in brez DDV: 31.778,00 EUR

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov