Avto.info

Jeep® Avenger

domača predstavitev: Jeep® Avenger

domača predstavitev

Avtor: Foto: Jeep®
domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger domača predstavitev: Jeep® Avenger

Popolnoma električni Jeep Avenger osvaja evropske ceste. Eric Laforge, vodja znamke Jeep v Evropi, je ob predstavitvi novega, popolnoma električnega modela Jeep Avenger dejal: "Avenger je prava izbira za tiste, ki iščejo kompakten, vzdržljiv in trendovski avtomobil, ki ponuja najsodobnejšo tehnologijo, prostornost in udobje, hkrati pa nudi veliko zabave. Idealen je tako za prevoz na delo kot potovanje na počitnice, za nakupovanje, za druženje in za souporabo vozila. Z Avengerjem lahko počnete vse in greste kamorkoli."

Predstavitev modela Avenger v Evropi pomeni začetek naslednje faze elektrifikacije znamke Jeep ̶val BEV ̶, v okviru katere bodo do leta 2025 na trg pripeljali štiri popolnoma električna vozila. Do konca leta 2030 bo evropska prodaja vozil znamke Jeep 100-odstotno električna. Tako bo Jeep podprl Stellantisove cilje glede ničelnih emisij ogljika.

Uspešnosti modela pritrjujejo kupci in medijska prepoznavnost
Jeep Avenger, ki so ga predstavili na avtomobilskem salonu v Parizu leta 2022, so dobro sprejeli tako kupci kot strokovnjaki. Še preden so bila prva vozila dobavljena strankam v Evropi, je popolnoma novi, povsem električni Jeep Avenger pritegnil medijsko prepoznavnost z imenovanjem za »evropski avto leta 2023« in »najboljši družinski SUV« po izboru žirije WWCOTY 2023. Pri glasovanju so člani žirije upoštevali vidike, kot so varnost, kakovost, cena, oblikovanje, enostavnost vožnje, prednosti in okoljski odtis. Avenger je izstopal s svojo drzno zasnovo, odličnimi terenskimi zmogljivostmi in »zavezanostjo prihodnosti, ki jo bodo kupci cenili«. Uspešen začetek poti dokazuje tudi zanimanje strank: od odprtja naročil za lansirno serijo 1. decembra 2022 in nato celotne modelne palete 11. januarja 2023 je bilo prodanih 20.000 vozil.

Zasnovan v skladu s potrebami evropskih strank
Avenger, ki je bil od prvega dne zasnovan in izdelan kot vozilo Jeep, združuje DNK znamke Jeep v kompaktni SUV z edinstveno kombinacijo zmogljivosti, sloga, funkcionalnosti in tehnologije. Avenger je v celoti izdelan v Evropi in zasnovan tako, da s svojimi lastnostmi popolnoma ustreza potrebam evropskih kupcev:
• Funkcionalna zasnova: Avenger je zasnovan tako, da nudi 360-stopinjsko zaščito in popolno svobodo gibanja. Zaradi 360-stopinjske zaščite pred udarci, z vgrajenimi zaščitenimi lučmi in barvno oblikovanimi drsnimi ploščami je idealen spremljevalec na mestnih in terenskih vožnjah.
• Kompaktne mere: s 4,08 metra je to kompakten Jeep, v katerem lahko udobno potuje pet oseb s prtljago.
• Prostorna in vsestranska notranjost: notranjost modela Jeep Avenger je fukcionalno oblikovana in ponuja veliko prostora za vsakodnevne predmete. V notranjosti je na voljo 34 litrov prostora za shranjevanje. Prostoren in izjemno vsestranski je tudi 1 meter širok prtljažni prostor kvadratne oblike. Vsak predal je bil zasnovan z mislijo na prilagodljivost in modularnost: osrednjo konzolo je mogoče organizirati v več modularnih žepov za shranjevanje s pomočjo pregrade, ki jo je mogoče premikati ̶ ali celo odstraniti. Zahvaljujoč izvirnim rešitvam, kot sta prilagodljiva pregrada za držalo za pijačo in zložljiv magnetni pokrov, lahko v teh predalih shranite celotno vsebino kabinske prtljage.
• Trajnostni pogonski sklop: z električnim dosegom do 400 km po ciklu WLTP in do 550 km v mestu*, omogoča, da se lahko odpravite kamorkoli. Standardni način hitrega polnjenja omogoča polnjenje za doseg 30 km (povprečna dnevna potreba) v 3 minutah in polnjenje z 20 na 80 % v 24 minutah.
• Vrhunska tehnologija: zmogljivost za vse terene in vse vremenske razmere pomeni zabavo in varnost, Avenger pa vodi v segmentu B-SUV v obeh pogledih. Celoten niz varnostnih funkcij in sistemov ADAS, ki v električni različici zagotavljajo 2. stopnjo avtonomne vožnje, vključuje nadzor mrtvih kotov, avtonomno zaviranje v sili z zaščito ranljivih udeležencev v prometu (pešcev in kolesarjev), samodejno parkiranje in 180-stopinjsko zadnjo kamero s pogledom od zgoraj.
• Popolnoma povezan: novi Jeep Avenger, narejen za »vedno povezane« stranke, zagotavlja odlično digitalno izkušnjo v vozilu. 10,25-palčni zaslon radia Uconnect Infotainment, v kombinaciji s popolnoma digitalnimi merilniki, na voljo v dveh različicah (7 in 10,25 palcev), je del standardne opreme.

Informacijsko-razvedrilni sistem je zasnovan tako, da zagotavlja uporabniško izkušnjo, podobno pametnim telefonom, z brezžično projekcijo pametnih telefonov Android Auto in Apple CarPlay, s funkcijo "mix&match" za oblikovanje lastnega vmesnika (do 5 strani, do 12 gradnikov na stran), vgrajeno navigacijo TomTom z izboljšanim naravnim prepoznavanjem glasu in posodobitvijo na daljavo. Zahvaljujoč storitvam Uconnect™ in mobilni aplikaciji Jeep® lahko uporabnik ves čas ostane v stiku s svojim vozilom. Z mobilno aplikacijo JEEP lahko poišče avto, zaklene in odklene vrata, preveri nivo baterije, programira polnjenje baterije in aktivira klimatsko napravo. Vse to neposredno s svojega pametnega telefona, z dotikom zaslona ali celo s pomočjo glasovnega pomočnika. Pomembni novosti pri navigaciji se nanašata na parkiranje na ulici in naravno prepoznavanje. Prva vam olajša življenje, ko ste v mestu - lahko poiščete parkirna mesta, ne da bi pri tem izgubljali čas. Sistem razpolaga s podatki, ki mu omogočajo statistično identifikacijo ulic z največ prostimi površinami. Deluje podobno kot informacije ”od ust do ust”, ko vam povedo imena ulic, kjer obstaja večja možnost, da najdete mesta za parkiranje avtomobila.

Druga novost omogoča boljši občutek varnosti med vožnjo. Če se med vožnjo avtomobila s pametnim telefonom v roki pogovarjate, se tveganje nesreče poveča za trikrat, pri branju SMS sporočila pa za 23- krat. Varno je, če lahko govorite in vas vaš navigacijski sistem razume, ne da bi vam bilo treba ponavljati ali spreminjati navodil. V novem navigacijskem sistemu je izboljšano prepoznavanje človeškega glasu, da bi povečali učinkovitost in razumevanje zahtevanih dejanj. Povezana navigacija pa seveda pomeni tudi gotovost, da vedno veste, kam iti, saj za sledenje poti ni treba biti vedno povezani z internetom. Navigacija se pri vožnji skozi predore ne prekine. Prednost zdajšnje navigacije je tudi ta, da se zemljevid samodejno posodablja vsak teden. Uporabnik prejme le sporočilo o posodobitvi, ki je bila opravljena. Za še večjo uporabnost so bile dodane nekatere funkcije Premium, kot so prostoročna električna dvižna vrata, kar je redkost v tej kategoriji avtomobilov in so pri Avengerju serijsko na voljo pri najbolj prodajanih nivojih opreme Altitude in Summit: usnjeni električno nastavljivi sedeži z masažno funkcijo, večbarvna ambientalna osvetlitev in panoramsko strešno okno.

Vrhunska zmogljivost
Avenger je čisti izraz "zgoščene svobode" in v kompaktni obliki ponuja značilne zmogljivosti vozil Jeep v vseh razmerah. Agilen, odziven in prijeten za vožnjo, ponuja dinamično raven zmogljivosti zaradi takojšnjega navora, odlikuje pa ga tudi tiha vožnja. Novi Avenger je prvo vozilo znamke Jeep s pogonom na sprednji kolesi, ki je serijsko opremljeno s sistemoma Selec-Terrain® in Hill Descent Control, ki skupaj z 200-milimetrsko oddaljenostjo od tal, z vstopnim kotom 20 stopinj in izstopnim kotom 32 stopinj, omogočata izvrstne terenske zmogljivosti v svojem razredu in zagotavljata maksimalno zaščito udeležencev v mestnem prometu. Za izboljšanje kotov so pri Avengerju uporabili novo modularno električno platformo e-CMP2, ki je bila posebej prilagojena s posebnimi nastavitvami, da zagotavlja najboljše zmogljivosti v svojem razredu. Na tej platformi so zmanjšali sprednje in zadnje previse in oblikovali popolnoma nove varnostne elemente, ki so za 30 mm krajši in zagotavljajo enako zmogljivost absorpcije energije.

Vozilo je bilo dvignjeno od tal, da je bila zagotovljena čim večja razdalja, pri čemer je najnižja točka zaščita motorja, pri čemer je na ravni vzmetenja 209 mm, na ravni plošče akumulatorja pa do 223 mm. Opozoriti je treba na popolno in ravno podvozje vozila Avenger, ki je zasnovano tako, da ščiti akumulator in motor pred poškodbami, hkrati pa izboljšuje aerodinamično učinkovitost. Avenger odlično uteleša Jeepovo "dvojno dušo" in je enako zmogljiv na cesti kot na terenu. Pravzaprav za najboljšo "zmogljivost na cesti" zaradi svoje kompaktne velikosti in okretnosti zagotavlja obračalni krog le 10,5 metra, kar je idealno tako v uličicah mestnega središča kot na vijugastih terenskih poteh. Poleg tega Avenger ponuja vrhunsko udobje vožnje v kombinaciji z izjemno vodljivostjo. Na primer, pri nastavitvi sistema vzmetenja se sila blaženja poveča za 20 %. S tem se za 20 % zmanjša vertikalni pospešek karoserije, za 12 % nagibanje karoserije in za 18 % pospešek nagiba; tako je vožnja z Avengerjem vedno zelo udobna ̶ tako pri terenski vožnji kot tudi pri premagovanju neravnin na običajnih cestah.

Povsem nov električni pogonski sklop
Avenger v ciklu WLTP porabi 15,4 kWh energije na 100 km, kar je najboljše v razredu. Ta rezultat je mogoč zaradi izjemne učinkovitosti novega pogonskega sistema, pa tudi zaradi izjemne lahkosti vozila - le 1.500 kilogramov. To je posledica kompaktnosti vozila, pa tudi izjemne učinkovitosti njegove teže. Da bi razširili območje avtonomije, je bil vsak posamezen element Avengerja razvit za doseganje največje zmogljivosti in učinkovitosti. Izhodišče je bila lahka in učinkovita električna platforma eCMP2, za katero je bilo prilagojenih 600 sestavnih delov. Popolnoma nov elektromotor je povečal doseg za 5 %, nova baterija je prinesla še 12 % prednosti, 5 % več pa so pridobili z izboljšanjem aerodinamike, prestavnega razmerja in pnevmatik. K temu prispeva tudi toplotna črpalka, ki v ekstremno vročih in hladnih razmerah poveča doseg za do 10 %. Pogonska enota M3, ki je bila uporabljena pri Avengerju, je visoko učinkovit 400-voltni e-motor druge generacije. To je prvi pogonski agregat, ki ga je predstavil eMotors - skupno podjetje STELLANTIS 50/50 z NIDEC ̶ in zagotavlja 115 kilovatov (kar ustreza 156 konjskim močem) in 260 Nm največjega navora.

Drugi ključni element, ki omogoča velik doseg avtonomije, je baterija. Novo baterijo Avengerja s 54 kWh prav tako proizvaja STELLANTIS v tovarni v Tychyju in zagotavlja vrhunsko gostoto energije ter odlično razmerje med nominalno in uporabno energijo, ki znaša 51 kWh. Baterijski sklop je sestavljen iz 17 modulov in 102 celic z litijionsko kemijo NMC 811. Baterijski sistem je zelo kompakten in je nameščen pod sprednjimi in zadnjimi sedeži ter sredinskim predorom, tako da na vozilo praktično nima vpliva. Upoštevati je treba, da je akumulator dvakrat zaščiten: z visoko oddaljenostjo od tal in s posebnimi drsnimi ploščami pod karoserijo, katerih odpornost v primeru trka presega zahteve najstrožjih predpisov. Drugi ključni element električnega pogona Avengerja je sistem polnjenja. Standardni vgrajeni polnilnik zagotavlja 100 kW enosmernega toka (kar ustreza 20- do 80-odstotnemu polnjenju v 24 minutah v načinu hitrega polnjenja) in 11 kW izmeničnega toka (kar ustreza 0- do 100-odstotnemu polnjenju v 5 urah in pol, če je priključen na javno postajo). Visoka moč in navor ter posebna kalibracija e-naprave omogočajo, da Avenger na kompaktni platformi ponuja užitek v vožnji po običajnih cestah in brezpotjih. Sistem je bil razvit in preizkušen za ekstremne vremenske razmere: do minus 30 stopinj Celzija pozimi in do plus 40 stopinj na vrhuncu poletja. K učinkovitosti in dolgemu dosegu pomembno prispeva tudi aerodinamika. Zaradi čelne površine, ki znaša le 2,25 kvadratnega metra, in koeficienta zračnega upora 0,33 je Avenger eden najboljših avtomobilov v svoji kategoriji, kar zadeva aerodinamične lastnosti.

Enostavna in popolna ponudba ter cene
Pri Avengerju so številne funkcijske serijske že od vstopne ravni s štirimi različicami; zagotavljajo standardne zmogljivosti, varnost in povezljivost ter razlikujejo različice glede na njihov namen. Avenger, novi pustolovec v modelni paleti Jeep, ima 10,25-palčni zaslon, ki ponuja izkušnjo, podobno izkušnji na telefonu I. Za vožnjo po vseh cestah in v vseh vremenskih razmerah je opremljen s sistemoma Selec Terrain in Hill Descent Control – kar je od vozil Jeep pričakovati. Poleg tega vključuje tudi varnostne sisteme nove generacije, kot so avtonomno zaviranje v sili, prepoznavanje prometnih znakov in pomoč pri ohranjanju voznega pasu. (Vstopni nivo opreme bo na voljo konec leta 2023). Longitude ponuja več sloga in več udobja s 16-palčnimi platišči iz lahke litine in zadnjim parkirnim senzorjem. Altitude prinaša več tehnologije in ekskluzivnosti, saj so sedeži Premium usklajeni s srebrno armaturno ploščo in notranjimi poudarki, 10,25-palčnim digitalnim prikazovalnikom in prostoročnim električnim dvigom prtljažnih vrat. Summit, manifest svobode, predstavlja vrh ponudbe in vključuje žaromete in zadnje luči LED, večbarvno ambientalno osvetlitev, avtonomno vožnjo 2. stopnje, 360-stopinjske parkirne senzorje in zadnjo kamero s pogledom, podobnim tistemu iz drona. Barvno paleto, v kateri barve ustrezajo elementom narave, sestavljajo rdeča Ruby, črna Volcano, peščeno siva Stone, svetlo modra Lake, rumena Sun, siva Granit in bela Snow. Vse barve, razen črne Volcano, je mogoče kombinirati s črno streho.

Originalni dodatki Jeep (Mopar)
Estetika je vodilo novega SUV Jeep®, ki je zasnovan tako, da ga je mogoče konfigurirati in prilagoditi na številne načine. Zagotavlja pustolovščino in zmogljivost, hkrati pa tudi vrhunski slog. Avengerja je mogoče prilagoditi na več načinov, kar je v skladu z njegovo trditvijo "naredi ga svojega". Na voljo je več kot 150 originalnih dodatkov Jeep, ki omogočajo dodatne možnosti prilagajanja vozila Jeep® Avenger, od sloga do udobja, od varnosti do prostočasnih dejavnosti. Kupci lahko izbirajo med številnimi prilagoditvami zunanjosti in notranjosti ter estetskimi paketi z značilnim dizajnom X-camo: od nalepke na pokrovu motorja do pokrovov zunanjih in notranjih ogledal, od aluminijastih vratnih pragov do gumijastih tepihov, od pokrova osrednjega predala do zaščite prtljažnika. Na voljo so tudi paketi v beli in oranžni barvi, vključno z obrobo za sprednjo masko ter ohišja zunanjih ogledal. Poleg tega se lahko kupci zaradi modularnih nalepk na pokrovu motorja in strehi svobodno odločijo, kako bodo poudarili vozilo: z eno ali dvema črtama, samo na pokrovu motorja ali na pokrovu motorja in strehi. Nazadnje lahko Jeep Avenger poudarite z dodatki z značilnimi modrimi poudarki: od 18-palčnih platišč Glossy Black & Blue Coated do nalepk na platiščih z modrim logotipom Jeep®, od nalepke X-camo na maski z modrim logotipom Avenger do pokrova osrednje konzole z modro črko "e".

Ponudbo dopolnjujejo tekstilni in gumijasti tepihi, sprednji in zadnji blatniki, funkcionalni dodatki v notranjosti (obešalnik za jakne, nosilec za tablični računalnik, zložljiva mizica in kljuka), v zunanjosti pa (strešni nosilci, nosilec za kolesa in smuči, ter strešne kovčke). Pole tega so na voljo otroški sedeži, kletke za prevoz domačih živali in in pesjak) in varnost vozila (avtoalarm in pomoč pri parkiranju zadaj, vijaki proti kraji ter kompleti za prvo pomoč in pomoč v sili). In ne nazadnje, dodatki za polnjenje električnih vozil: od polnilnih kablov do easyWallboxa in eProwallboxa v sodelovanju z Free2Move eSolutions do univerzalnih polnilnic, pri čemer ne smemo pozabiti na praktičnost – na voljo je torba in kolut za kabel.

* Poraba električne energije Jeep® Avenger s polnim električnim dosegom kWh/100 km: 15,9; emisije CO2 g/km: 0. Vrednosti so opredeljene v skladu s kombiniranim ciklom WLTP, ki jih je proizvajalec izmeril na predhomologacijskih testih in se lahko po končni homologaciji spremenijo. Navedene vrednosti so primerjalne. Pomembno: dejanske vrednosti porabe električne energije se lahko močno razlikujejo in so lahko odvisne od pogojev uporabe in različnih dejavnikov, kot so: možnosti, pogostost polnjenja z električno energijo na prevožene kilometre, temperatura okolice, način vožnje, hitrost, skupna masa, uporaba določene opreme (klimatska naprava, ogrevanje, radio, navigacija, luči itd.), vrste in stanje pnevmatik, stanje cest, zunanji klimatski pogoji itd. Avtonomija modela Jeep® Avenger s polnim električnim pogonom: 392-390 km. Vrednosti so opredeljene v skladu s kombiniranim ciklom WLTP, ki jih je proizvajalec izmeril na predhomologacijskih testih in se lahko po končni homologaciji spremenijo. Pomembno: dejanska avtonomija je lahko zelo različna in se lahko razlikuje glede na: možnosti, pogoje uporabe vozila (način vožnje, hitrost, skupna masa itd., uporaba določene opreme, klimatske naprave, ogrevanja itd., vrste pnevmatik, razmere na cesti, zunanje podnebne razmere. Nadaljnje specifične in podrobne informacije o električni avtonomiji vozila Jeep® Avenger in različnih dejavnikih, ki vplivajo na takšno električno avtonomijo, bodo navedene na spletnem mestu.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava