Avto.info

Alfa Romeo Tonale

domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale

domača predstavitev

Avtor: Foto: Alfa Romeo
domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale domača predstavitev: Alfa Romeo Tonale

V pričakovanju novega ... se pospešuje srčni utrip. Predstavljamo novi Alfa Romeo Tonale.

OBLIKA: ZVEST ZASNOVI KONCEPTNEGA VOZILA, ITALIJANSKEMU SLOGU IN ZNAČAJU ZNAMKE ALFA ROMEO
Končna zasnova modela Tonale skoraj popolnoma sledi zasnovi konceptnega vozila, ki so ga razvili v centru Centro Stile Alfa Romeo. Alfa Romeo Tonale je namenjen dinamičnim mladim mestnim kupcem ter se ponaša s prepoznavno, strastno in futuristično zasnovo. Prinaša nove elegantne rešitve, ki pa se še vedno dobro povezujejo s stičnimi točkami razvoja avtomobilov Alfa Romeo: platišči s petimi luknjami, športnim volanom s tremi kraki in žarometi s sinusno krivuljo osvetlitve. Kompaktne mere vozila – v dolžino meri 4,53 metra, v širino 1,84 m in v višino 1,6 m, zaokrožajo edinstvenost italijanskega oblikovanja ter izviren in sodoben slog, po katerem slovi Alfa Romeo.

Opazite lahko slogovne značilnosti, ki predstavljajo zgodovino svetovnega motošporta, na primer »linijo GT«, ki teče od zadnjega dela avtomobila do žarometov in spominja na model Giulia GT ter s svojo eleganco spominja na ikonične modele, kot je 8C Competizione. Značilnosti na sprednjem delu vključujejo nezgrešljiv »trilist« in prepoznavno značko Alfa Romeo »Scudetto«, ki je osrednji izstopajoči element. Žarometi »3 + 3« z novo prilagodljivo matriko s tehnologijo Full-LED spominjajo na ponosen videz modela SZ Zagato ali konceptnega vozila Proteo. Vse tri navedene module so razvili v sodelovanju z družbo Marelli. Sestavljajo edinstven sprednji del avtomobila, hkrati pa zagotavljajo izjemno osvetlitev, dinamične smernike in funkcijo »Dobrodošli in nasvidenje« (ta se aktivira vsakič, ko voznik vklopi ali izklopi vozilo). S spodaj navedenima naprednima tehnologijama je vozniku na voljo najboljša možna osvetlitev. Prva, »prilagajanje žarometov med vožnjo«, kratke luči stalno prilagaja hitrosti in trenutnim razmeram vožnje, druga, »tehnologija segmentiranja žarometov brez bleščanja«, pa samodejno zaznava promet pred vozilom in avtomobile, ki pripeljejo iz nasprotne smeri, nato pa odpravlja bleščanje, ki je posledica njihovih žarometov. Tretji modul se samodejno aktivira ob zavijanju in tako zagotavlja najboljšo bočno osvetlitev. Te tehnologije omogočajo daljšo življenjsko dobo in prihranek energije, saj se ponašajo z dvakratno intenzivnostjo svetlobe običajnih halogenskih luči ter nižjimi emisijami. Izboljšujejo tudi varnost, saj vozniku omogočajo manj napenjanja oči in večje udobje pri vožnji.

Podobne oblikovne rešitve vključujejo tudi zadnji žarometi. Tvorijo sinusno krivuljo, ki popolnoma objame zadnji del avtomobila ter se zlije v zares edinstven in prepoznaven videz osvetlitve. Strast in dinamičnost avtomobila odražata tudi vseobsegajoče zadnje okno, ki je poklon modelu 8C Competizione, ter zasnova litih platišč, ki poustvarjajo slog »telefonske številčnice«, značilen za vozila Alfa Romeo. Na notranjost je močno vplivala dirkaška preteklost znamke Alfa Romeo. Osredotoča se na voznika ter mu s preprostim dostopom do vseh tipk za upravljanje, zagotavlja varno in neprekosljivo vozno izkušnjo. Enako skrbno je poskrbljeno za sopotnike, ki jim je na voljo popoln prostor za udobno vožnjo. Rezultat je potnikom prilagojena kabina, kjer je prefinjen občutek za podrobnosti združen s stalnimi prizadevanji za najvišjo kakovost. Notranjost modela Tonale vzbuja pristna čustva in je polna najnovejših tehnologij za povezano in udobno vožnjo, ki zagotavlja odlično počutje in omogoča vrhunsko športno vožnjo.

TEHNOLOGIJE, KI PODIRAJO REKORDE: ALFA ROMEO S PROGRAMSKO OPREMO IN POVEZLJIVOSTJO IZBOLJŠUJE VOZNO IZKUŠNJO IN OHRANJA VREDNOST AVTOMOBILA
Tonale kot prvi avtomobil na svetu predstavlja tehnologijo nezamenljivih žetonov (NFT), resnično inovacijo v avtomobilski panogi. Alfa Romeo je prvi proizvajalec avtomobilov, ki vozilo povezuje z elektronskim potrdilom NFT. Tehnologija temelji na »kartici na verigi blokov«, zaupnem in nespremenljivem zapisu glavnih dogodkov v življenjski dobi posameznega vozila. S soglasjem kupca NFT beleži podatke o opravljenih servisih in iz njih ustvari potrdilo, ki ga je mogoče uporabiti kot jamstvo, da je bilo vozilo ustrezno vzdrževano, kar pozitivno vpliva na njegovo vrednost. Na trgu rabljenih vozil predstavlja potrdilo NFT dodaten dokaz o pristnosti, na katerega se lahko zanesejo lastniki in prodajalci, kupci pa bodo še bolj prepričani v izbiro avtomobila.

Alfa Romeo uporablja programsko opremo in povezljivost za še boljšo vozno izkušnjo, ki je in ostaja najpomembnejši dejavnik. Tonale se zato ponaša z najnaprednejšimi tehnologijami, ki zagotavljajo povezano in udobno vožnjo, hkrati pa ohranjajo užitek v vožnji, značilen za znamko Alfa Romeo. Pomembnejše novosti v modelu Alfa Romeo Tonale vključujejo funkcije glasovnega pomočnika Amazon Alexa. Tako se boste v avtomobilu vedno počutili kot doma, saj bodo vsakodnevne izkušnje še preprostejše in priročnejše. Popolna integracija z Amazonom: s »storitvijo varne dostave« lahko Tonale določite kot mesto za dostavo paketov, ki jih pričakujete. Preprosto in popolnoma varno odklenete prtljažna vrata ter dostavljavcu dovolite, da pakete pusti v avtomobilu.

Prav tako lahko od doma kadarkoli preverite informacije o stanju vozila, preverjate raven napolnjenosti baterije in/ali goriva, poiščete interesne točke ali zadnjo lokacijo vozila, pošljete ukaze za daljinsko zaklepanje in odklepanje vrat ter še veliko več. Z glasovnim pomočnikom »Alexa« lahko dodate izdelke na nakupovalni seznam, poiščete restavracijo v bližini ali prilagodite luči in ogrevanje, ki je povezano z uporabnikovim sistemom za avtomatizacijo doma, ob tem pa ostanete osredotočeni na cesto. Tonale ima kot del standardne opreme vgrajen popolnoma nov informacijsko-razvedrilni sistem. Ponaša se s prilagodljivim operacijskim sistemom Android in z možnostjo vzpostavitve povezave 4G z brezžičnim posodabljanjem (OTA). Tako so uporabniku vedno na voljo najnovejše vsebine, funkcionalnosti in storitve. Sistem vključuje popolnoma digitalen 12,3-palčni zaslon, glavni 10,25-palčni zaslon na dotik in zmogljiv večopravilni vmesnik, s katerim bodo imeli ves nadzor na dosegu roke, ne da bi pogled odvrnili s ceste. Dva velika barvna zaslona TFT, ki skupaj merita 22,5 palca, sodita v sam vrh svojega razreda.

Tehnologija je tudi orodje za zagotavljanje varnosti in udobja: kot denimo avtonomna vožnja 2. stopnje z novimi naprednimi sistemi za pomoč vozniku (ADAS), ki delujejo v skladu s filozofijo Alfe Romeo. Tudi tukaj je programska oprema zasnovana s pozornostjo do voznika. Sistemi vključujejo »inteligentni prilagodljivi tempomat« (IACC), »ohranjanje voznega pasu« (LC) in »sistem za pomoč pri prometnih zastojih«, ki samodejno prilagajajo hitrost in smer ter vozilo ohranjajo na sredini voznega pasu in na ustrezni razdalji do vozila pred njim, s čimer zagotavljajo varnost in udobje. Tonale je opremljen tudi z drugimi inovativnimi sistemi in tehnologijami, ki izpopolnjujejo interakcijo med voznikom, vozilom in cesto: od »samodejnega zaviranja v sili«, ki voznika opozarja na morebitno nevarnost in zavira, da bi se izognil trčenju s pešcem ali kolesarjem oz. ga ublažil, in »zaznavanja utrujenosti voznika«, ki voznika opozori, da je utrujen, do »zaznavanja mrtvih kotov«, ki zaznava mrtve kote za vozilom in opozori na približujoča se vozila ter izogne trčenju, in »preverjanja prostora za vozilom«, ki med vzvratno vožnjo opozarja na vozila, ki se približujejo od strani, ter visokoločljivostne 360- stopinjske kamere z dinamično mrežo.

VRHUNSKA ELEKTRIFIKACIJA Z REŠITVAMI, KI POUDARJAJO ZNAČAJ ZNAMKE ALFA ROMEO
Tonale predstavlja vstop znamke v svet elektrifikacije; na to področje vstopa pogumno in z namenom preoblikovati športnost za 21. stoletje. Iskrena zaveza trajnostni mobilnosti, ki je usmerjena v prihodnost, in hkrati ostati zvesta temeljnim vrednotam. Tonale z dvema ravnema elektrifikacije, hibridom in priključnim hibridom, predstavlja hibridni motor VGT (Variable-Geometry Turbo) s 118 kW (160 KM), ki je bil zasnovan izključno za Alfo Romeo. Njegov turbinski polnilnik s spremenljivo geometrijo skupaj s 7-stopenjskim menjalnikom Alfa Romeo TCT z dvojno sklopko in 48-voltnim električnim motorjem »P2« s 15 kW (20 KM) in 55 Nm navora omogoča, da 1,5-litrski bencinski motor poganja vozilo tudi, ko je motor z notranjim izgorevanjem izklopljen.

Pri Alfi Romeo so se za to tehnično rešitev odločili, da bi uporabnikom ponudili pristno izkušnjo elektrifikacije. Menjalnik omogoča zagon ter vožnjo pri nizkih in potovalnih hitrostih ter parkiranje samo z električnim motorjem. Ob predstavitvi je na voljo tudi hibridna različica s 96 kW (130 KM), ki jo znova spremljata 7- stopenjski menjalnik Alfa Romeo TCT in 48-voltni električni motor »P2«. Največjo zmogljivost zagotavlja ekskluzivni priključni hibrid Q4 z 202 kW (275 KM), ki od 0 do 100 km/h pospeši v samo 6,2 sekunde in v popolnoma električnem načinu omogoča 80 km* dosega pri mestni vožnji (več kot 60 km* pri kombinirani vožnji), kar so najboljše vrednosti v tem razredu. Standardni oprijem pogonskega sistema priključnega hibrida Q4 zagotavlja neprekosljivo raven varnosti in užitkov pri vožnji. Družino motorjev dopolnjuje novi 1,6-litrski dizelski motor s 96 kW (130 KM) in 320 Nm navora, ki deluje v povezavi s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom Alfa Romeo TCT z dvojno sklopko in pogonom na sprednji kolesi.

KUPCI SO V SREDIŠČU DELOVANJA ZNAMKE ALFA ROMEO: KAKOVOST IZDELKOV IN STORITEV
Skupaj z modelom Tonale Alfa Romeo prestavlja številne nove storitve, ki bodo preoblikovale izkušnjo strank in bodo pokrivale celotno družino znamke. Podaljšana garancija: Posledica stalnih prizadevanj, da bi izboljšali kakovost končnih izdelkov, je inovativna podaljšana garancija Alfa Romeo, ki zaščito glavnih sestavnih delov vozil podaljša na pet let oz. 150.000 prevoženih kilometrov. Tudi garancija na baterije v hibridnih različicah modela Tonale je podaljšana na 8 let ali 150.000 prevoženih kilometrov, kar je najboljša ponudba v tem razredu. Potrdilo Alfa Romeo je namenjeno strankam na trgu rabljenih vozil. Cilj je zagotoviti nakupno izkušnjo, ki je enaka tisti pri nakupu novega vozila. Glavne značilnosti te storitve:
• Pokritost z garancijo je enaka tisti za novo vozilo.
• Prilagojene poprodajne in finančne storitve.
• Pomoč na cesti 24 ur na dan v Evropi med trajanjem veljavnosti garancije.

NAMENSKE TEHNIČNE REŠITVE ZAGOTAVLJAJO NAJBOLJŠO VOZNO DINAMIKO V RAZREDU
Novi Alfa Romeo Tonale je merilo na področju vozne dinamike. Popolno športno vožnjo zagotavljata najboljša porazdelitev teže in najbolj neposredno krmiljenje v tem razredu vozil (13,6). Je edini model v svojem razredu z integralnim zavornim sistemom (IBS) in obvolanskima prestavnima ročicama iz aluminija. Fiksne zavorne čeljusti Brembo s štirimi valji in diski z notranjim prezračevanjem na sprednjem delu in polnimi diski na zadnjem delu vozila zagotavljajo izboljšano delovanje zavor. Tonale vključuje popolnoma neodvisen sistem vzmetenja MacPherson z blažilniki s tehnologijo FSD (prilagoditev moči blaženja frekvenci nihanja vozila). Za izboljšanje že tako izjemnega oprijema cestišča tudi na površinah s slabim oprijemom, ponuja novi Tonale dva načina vožnje: štirikolesni pogon Q4 pri priključnem hibridu e-Q4 ter pogon na sprednji kolesi pri hibridnih in dizelskih različicah. Slednje so opremljene tudi z elektronskim samozapornim diferencialom Alfa Romeo. Tehnične lastnosti dopolnjuje aktivno vzmetenje z »dvostopenjskimi ventili« in elektronsko nadzorovanim blaženjem. Če povzamemo, novi Tonale predstavlja privlačno vozno izkušnjo, ki kar vabi k potovanju, ne glede na cilj.

NOVA STRATEGIJA DRUŽINE
Alfa Romeo Tonale predstavlja novo strategijo družine, ki strankam omogoča še preprostejšo konfiguracijo. Na voljo sta dva nivoja opreme: Super in Ti. Oba imata jasno določene značilnosti, ki bodo izpolnile pričakovanja tudi najbolj zahtevnih strank. Opremo Super, vstopno točko v edinstveno izkušnjo znamke Alfa Romeo, je mogoče prilagoditi s paketom Sprint. Ta vključuje številne možnosti z izrazitim športnim pridihom. Raven Ti, ki poudarja eleganco in prepoznaven značaj modela Tonale, pa je mogoče nadgraditi s paketom Veloce ter tako doseči najvišjo zmogljivost in športnost.

IZDELAN V ITALIJANSKEM MESTU POMIGLIANO
Alfa Romeo Tonale izdelujejo v prenovljeni tovarni »Giambattista Vico« Stellantis v kraju Pomigliano d'Arco (Neapelj), enem najsodobnejših proizvodnih obratov, na prenovljeni proizvodni liniji, namenjeni novemu modelu Tonale, s posebej zasnovano in ultra moderno enoto za sestavljanje vozil. Ta industrijski kompleks je leta 1968 zasnovala družba Alfa Romeo. Deluje od leta 1972, v njem pa je bilo do danes izdelanih 5 milijonov vozil in je osvojil številne mednarodne nagrade, recimo leta 2012 srebrno medaljo World Class Manufacturing (WCM) in nagrado za najboljšo tovarno vozil v Evropi. Leta 2013 sta jima sledili zlata medalja WCM Gold Medal in priznanje z istim imenom. Lani je bila tovarna temeljito obnovljena, da bi bila kos izzivom v prihodnosti. O tem pričajo uvedba najinovativnejših tehnologij za proizvodnjo hibridnih avtomobilov, izobraževanja zaposlenih in prijaznost do okolja.

OBLIKA: ZVEST ZASNOVI KONCEPTNEGA VOZILA, ITALIJANSKEMU SLOGU IN ZNAČAJU ZNAMKE ALFA ROMEO
• Zasnova modela Tonale ostaja skoraj do potankosti zvesta konceptnemu vozilu, iz katerega izhaja, hkrati pa pomeni popolno kombinacijo bogate dediščine znamke in pričakovanja novih rešitev.
• Inovativni žarometi »3 + 3« in zadnji žarometi s sinusno krivuljo osvetlitve, ki so zvesto preneseni iz konceptnega avtomobila, tvorijo prepoznaven »svetlobni podpis«.
• V skladu s tradicijo znamke Alfa Romeo izstopata »linija GT«, ki teče od zadnjega dela avtomobila do žarometov, ter zasnova litih platišč, ki spominjajo na videz »telefonske številčnice«.
• Slog notranjosti navdihuje dirkaška zgodovina znamke Alfa Romeo ter se osredotoča na voznika in udobje potnikov.
• Kombinacija prestižnih materialov, hladne trdnosti aluminija in toplote ter mehkobe usnja in alkantare, odraža značaj dinamičnega in mladostnega uporabnika.
• Elegantna, prijetna in dinamična notranjost: »teleskopska« instrumentna plošča, elegantna matrika Alfa Romeo in športni volan s tremi kraki z aluminijastima obvolanskima prestavnima ročicama.

Zunanjost
Novi Alfa Romeo Tonale je izdelan na osnovi konceptnega vozila. Študije, bogata zgodovina znamke, navdih in razvoj, so centru Centro Stile Alfa Romeo pomagali pri zasnovi tehničnih lastnosti konceptnega vozila. Rezultat je privlačen avtomobil, ki združuje slogovne poteze znamke Alfa Romeo, preoblikovane v sodoben in značilen italijanski slog. Na bokih vozila izstopa podaljšana krivulja pod bočno prečko, ki so jo oblikovalci poimenovali »linija GT« in poteka od zadnjega dela do žarometov. Karoseriji vozila daje prepoznavnost in »značaj«. Oblikovanje spodnjega bočnega dela vozila izraža strast in športnost karoserije. Vsi ti značilni elementi so globoko ukoreninjeni v značaj znamke, na primer »linija GT« in ikonična oblika modela Giulia GT. S svojo zasnovo in strastjo novi Tonale spominja na nekatere ikonične modele, ki so postali del avtomobilske zgodovine, na primer 8C Competizione.

Na sprednjem delu novega modela Tonale izstopa novi »plavajoči« ščit, ki ni več del odbijačev, ampak del zasnove vozila. Spodnji del vključuje dve glavni odprtini za dovod zraka, ki skupaj s ščitom tvorita obliko, ki je že več generacij znana kot »Trilobo«. V zgornjem delu sprednjega dela vozila izstopajo žarometi, ki odražajo koncept »3 + 3«, ki črpajo navdih iz ikoničnih modelov, kot sta SZ Zagato in konceptni model Proteo. 3D-obliko žarometov je preprosto prepoznati kot neposredni podaljšek ščita, ki sega navzven. Enako zasnovo odražata niza žarometov kot »luči za dobrodošlico« in uporaba smernikov. Luči so prepoznaven element tudi na zadnjem delu avtomobila. So predelana idejna zasnova, uporabljen pri konceptnem vozilu. Od ene do druge strani zadnjega dela vozila potekajo v sinusni krivulji in so izstopajoči »svetlobni podpis« modela Tonale. Od preostalih delov karoserije je treba omeniti obliko zadnjega okna. Zaobljena oblika in zdaj že klasični pregib na spodnjem delu, zaznamujeta zgornji zadnji del avtomobila na športen, a še vedno eleganten način. 

Tudi tukaj je mogoče takoj prepoznati več vplivov: zgornji del, kjer je stičišče obrobe oken, robov stranic oken in vrha zadnjega okna, že na prvi pogled spominja na ikonični 8C Competizione. Vse to poudarja pomembnost uporabe elementov drugih modelov iz različnih segmentov in generacij znamke Alfa Romeo pri razvoju modela Tonale. Enako velja za drugo značilnost novinca v razredu C-SUV: lita platišča v obliki »telefonske številčnice«. Gre za predelavo perforiranega motiva »telefonske številčnice« in je rezultat evolucije, ki se je začela v 60. letih 20. stoletja pri modelu 33 Stradale. Skozi čas so odprtine postajale vedno večje, najprej zaradi prilagajanja tehničnim rešitvam in konceptom, pozneje pa vedno bolj zaradi zahtev, povezanih s hlajenjem zavor, nižjo težo in uporom. Elegantno obliko modela Tonale poudarjajo lita platišča ki so na voljo v dimenzijah R17, R18, R19 in R20.

Notranjost
Zasnova notranjosti modela Tonale išče navdih v dirkaški zgodovini znamke Alfa Romeo, in s svojimi dinamičnimi in mogočnimi oblikami prebudi čustva. Linije združujejo harmonijo in energijo, ki skupaj vzbujata občutek, da je celotno vozilo vedno pripravljeno na vožnjo. Vse je osredotočeno in namenjeno vozniku, čeprav je notranjost zasnovana za udobje potnikov. Športno in tehnološko dovršen ambient dopolnjuje kombinacija hladne trdnosti aluminija in toplote ter mehkobe usnja in alkantare, kar odraža tudi dinamična osebnost mladostnih urbanih uporabnikov. Med najbolj prepoznavnimi elementi novega modela sta instrumentna plošča z jasno in prefinjeno matriko Alfa Romeo ter kompakten volan športne oblike, ki zagotavlja natančen in neposreden občutek vodljivosti. Volan se ponaša tudi z ekskluzivnima obvolanskima prestavnima ročicama.

Osrednji element sredinske konzole je izbirnik načina vožnje D.N.A., na »za voznika zasnovani« armaturni plošči pa so značilne prezračevalne šobe klimatske naprave: osrednje so ozke, tiste na zunanji strani pa so v sloviti obliki »turbine«. Za vse navedene elemente je značilna diamantna tekstura. Ta je opazna na prezračevalnih šobah, sredinski konzoli in ročicah, kar so dosegli z natančno mehansko obdelavo z laserskim graviranjem. Armaturna plošča vključuje tudi z zadnje strani osvetljen vstavek, ki tvori »nepričakovan« učinek osvetlitve: ko je zaslon izklopljen, je na njem prikazana slika, ko pa je izklopljen, slika izgine, prikaže pa se večbarvno osvetljeno ozadje. Iste 3D-značilnosti so tudi na tkanini sedežev, od osnovnih različic do učinka prelivanja s kontrastno barvo ozadja v najbolje opremljenih različicah z alkantaro in veganskim usnjem. Ergonomski sedeži, ki so kot nalašč za vsakodnevne vožnje, se ponašajo z mladostnim in dinamičnim slogom, ki so ga dosegli z neoprensko preobleko, ki se običajno uporablja pri športnih oblačilih.

TEHNOLOGIJE, KI PODIRAJO REKORDE: ALFA ROMEO S PROGRAMSKO OPREMO IN POVEZLJIVOSTJO IZBOLJŠUJE VOZNO IZKUŠNJO IN OHRANJA VREDNOST AVTOMOBILA
• Tonale kot prvi avtomobil na svetu predstavlja tehnologijo nezamenljivih žetonov (NFT), resnično inovacijo v avtomobilski panogi.
• Ponaša se z vrhunsko povezljivostjo, ki jo omogočata orodje »Alfa Connect Services« in brezžično posodabljanje.
• Z vgrajenimi Amazonovimi storitvami lahko Tonale pričara »občutek domačnosti« z glasovnim pomočnikom Alexa in postane varno dostavno mesto za vaše nakupe.
• Popolnoma prenovljen informacijsko-razvedrilni sistem s kompleksnim vmesnikom med človekom in napravo (HMI) omogoča uporabnikom najpreprostejše upravljanje.
• »Teleskopska« instrumentna plošča s popolnoma digitalnim 12,3-palčnim zaslonom in 10,25- palčnim zaslonom na dotik zagotavlja upravljanje, »podobno pametnemu telefonu«. S temi skupnimi merami (22,5 palca) sodi v sam vrh svojega razreda.

Tehnologija NFT
Tonale kot prvi avtomobil na svetu predstavlja tehnologijo nezamenljivih žetonov (NFT), resnično inovacijo v avtomobilski panogi. Alfa Romeo je prvi proizvajalec avtomobilov, ki vozilo povezuje z elektronskim potrdilom NFT. Tehnologija temelji na »kartici na verigi blokov«, zaupnem in nespremenljivem zapisu glavnih dogodkov v življenjski dobi posameznega vozila. S soglasjem kupca NFT beleži podatke o opravljenih servisih in iz njih ustvari potrdilo, ki ga je mogoče uporabiti kot jamstvo, da je bilo vozilo ustrezno vzdrževano, kar pozitivno vpliva na njegovo vrednost. Na trgu rabljenih vozil predstavlja potrdilo NFT dodaten dokaz o pristnosti, na katerega se lahko zanesejo lastniki in prodajalci, kupci pa bodo še bolj prepričani v izbiro avtomobila.

Amazon Alexa – da se boste vedno počutili kot doma
Pomembnejše nove funkcije v modelu Alfa Romeo Tonale vključujejo vdelane funkcije glasovnega pomočnika Amazon Alexa. Tako se boste v avtomobilu vedno počutili kot doma, saj bodo vsakodnevne izkušnje še preprostejše in priročnejše. S »storitvijo varne dostave« lahko Tonale določite kot mesto za dostavo paketov, ki jih pričakujete. Preprosto in popolnoma varno odklenete prtljažna vrata in dostavljavcu dovolite, da pakete pusti v avtomobilu. Prav tako lahko od doma kadarkoli preverite informacije o stanju vozila, preverjate raven napolnjenosti baterije in/ali goriva, poiščete interesne točke ali zadnjo lokacijo vozila, pošljete ukaze za daljinsko zaklepanje in odklepanje vrat ter še veliko več. Z glasovnim pomočnikom »Alexa« lahko dodate izdelke na nakupovalni seznam, poiščete restavracijo v bližini ali prilagodite luči in ogrevanje, ki je povezano z uporabnikovim sistemom za avtomatizacijo doma, ob tem pa ostanete osredotočeni na cesto.

Velik zaslon in intuitiven vmesnik HMI
Del standardne opreme modela Alfa Romeo Tonale je novi informacijsko-razvedrilni sistem z dvema velikima zaslonoma s skupno velikostjo 22,5 palca, kar je rekord v tem razredu, ter zmogljivim, priročnim in intuitivnim vmesnikom med človekom in napravo (HMI), s katerim boste imeli vse funkcije pri roki. S prilagodljivim operacijskim sistemom Android in možnostjo vzpostavitve povezave 4G z brezžičnim posodabljanjem (OTA) vam novi informacijsko-razvedrilni sistem vedno zagotavlja najnovejše vsebine, funkcionalnosti in storitve. Na sredini instrumentne plošče z moderno »teleskopsko« zasnovo izstopa nov in popolnoma digitalen 12,3-palčni zaslon TFT, kjer imate dostop do vseh podatkov o avtomobilu in nastavitev tehnologij za avtonomno vožnjo. Vsebina na zaslonu je lahko prikazana v treh postavitvah: preoblikovani, sproščeni in zgodovinski, ki so jo navdihnili ikonični modeli znamke Alfa Romeo. V armaturno ploščo je vdelan inovativen 10,25-palčni zaslon na dotik, ki navdih črpa pri najnovejših pametnih telefonih, in izpolnjuje zahteve ter različne potrebe strank. Sistem je bil zasnovan za uporabo pripomočkov – grafičnih komponent, ki so zasnovane za intuitivno upravljanje vseh funkcij. Njihovo postavitev lahko prilagodite s preprostim vlečenjem in spuščanjem. Vsak uporabnik lahko ustvari svojo domačo stran, kjer vsaka funkcija vozila postane aplikacija. S preprostim vodoravnim drsenjem lahko zaslone za Alfa D.N.A., radio, predstavnost, telefon, satelitsko navigacijo, povezane storitve in sisteme ADAS prilagodite, kakor želite. Voznik se lahko odloči, ali želi uporabljati vrtljivi gumb ali zaslon na dotik.

Storitve Alfa Connect
Alfa Romeo Tonale je opremljen s »storitvami Alfa Connect«, ki ponujajo napredno povezljivost v vozilu in nabor storitev za varnost in udobje. Izpostaviti velja storitev »Moja navigacija«, sestavljeno iz aplikacij za oddaljeno iskanje ciljev in interesnih točk (PoI). V paket je vključena tudi funkcija Send & Go, s katero lahko stranke cilj pošljejo kar iz svojega pametnega telefona. »Moj daljinski upravljalnik« vključuje različne storitve, kot so daljinski upravljalnik funkcij vozila (odpiranje/zapiranje vrat ali utripanje luči) prek pametnega telefona ali ure, iskanje vozila in upravljanje različnih parametrov (hitrost in območje) ter pošiljanje sporočil, če se teh parametrov ne upošteva. Storitev »Moj Wi-Fi« ponuja možnost deljenja internetne povezave z največ 8 različnimi napravami v vozilu. S »storitvami Alfa Connect« imajo vozniki dostop do funkcije »Moj pomočnik«: v primeru trčenja ali nujnega primera se lahko potniki za pomoč obrnejo na ustrezni klicni center, ki je na voljo 24 ur na dan. Po nesreči se samodejno pokliče državna telefonska številka za pomoč, če pa se vozilo pokvari, lahko voznik pokliče pomoč na cesti. Pri tem vozilo oddaja svoje koordinate, da ga lahko pomoč najde. Paket vključuje tudi storitev poročanja, ki družbi Alfa Romeo vsak mesec po elektronski pošti pošlje informacije o stanju vozila. S storitvijo »Moje vozilo« lahko nadzorujete stanje in parametre vozila z aplikacijo »My Alfa Connect«, storitev »Moja opozorila« opozori lastnika v primeru poskusa kraje, storitev »Upravitelj mojega voznega parka« pa je zasnovana za upravljanje voznega parka. Te funkcije so na voljo v vseh članih družine Alfa Romeo.

Športna potniška kabina, »posebej prilagojena« vozniku
Takoj, ko boste vstopili v novi Tonale, boste razumeli, da se novi model osredotoča na voznike in njihova čustva ter želje po vznemirljivi vozni izkušnji. Dokaz za to so vozniku prilagojen sedež z diagonalnim tunelom, nekoliko valovita armaturna plošča in instrumenti, obrnjeni proti vozniku. Vse tipke za upravljanje – tako fizične kot digitalne na osrednjem zaslonu – so na dosegu roke in lahko dostopne. Tako lahko stranke uživajo v izjemni vozni izkušnji brez motenj, kjer sobivata strast in varnost. Dokaz za to je tudi funkcija »brezžičnega zrcaljenja« za Apple CarPlay in Android Auto, ki je pri modelu Tonale del standardne opreme.

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE ZAGOTAVLJAJO VRHUNSKO VARNOST IN UDOBJE
• Novi sistemi ADAS poudarjajo čustva druge stopnje avtonomne vožnje.
• Skupni inovativni sistemi za varnost in udobje v vozilu.
• Napredek načinov vožnje, upravljanih v sistemu Alfa D.N.A.

Novi sistemi ADAS poudarjajo čustva druge stopnje avtonomne vožnje
Model Tonale je opremljen z novimi naprednimi sistemi za pomoč vozniku Alfa Romeo (ADAS) druge stopnje avtonomne vožnje. Ti omogočajo samodejno upravljanje pospeševanja, zaviranja in ohranjanja položaja na voznem pasu, ob tem pa zagotavljajo največjo varnost med vožnjo in ne zmanjšujejo užitka pri vožnji. Alfa Romeo Tonale omogoča drugo stopnjo avtonomne vožnje z naprej obrnjeno kamero, ki vzdolžno in bočno opazuje okolico vozila, ter s sistemoma »inteligentnega prilagodljivega tempomata« (IACC) in »ohranjanja voznega pasu« (LC). Sistem IACC uporablja »inteligentni prilagodljivi tempomat«, ki samodejno prilagaja hitrost vozila, da ohranja varno razdaljo do vozila pred njim, in sistema »prepoznavanja prometnih znakov« ter »inteligentnega nadzora hitrosti«. Prvi z vgrajeno kamero prepoznava prometne znake in jih prikazuje na zaslonu ter voznika opozarja na trenutno omejitev hitrosti. Drugi vozniku predlaga, naj hitrost zmanjša na zaznano omejitev. Če voznik to sprejme, se nastavitve tempomata samodejno prilagodijo. Sistem ohranjanja voznega pasu nadzira stransko gibanje vozila in ga tako tudi v gostem prometu ohranja na sredini voznega pasu.

Inovativni sistemi za zagotavljanje varnosti
Alfa Romeo Tonale prinaša aktivne in pasivne varnostne funkcije, primerne za zahteve vsakodnevne vožnje. Poleg sprednjih in stranskih varnostnih blazin ter varnostnih zaves so vse različice modela Tonale standarno standarno opremljene z inovativnimi napravami in tehnologijami, ki izpopolnjujejo interakcijo med voznikom, vozilom in cesto. Vključujejo »samodejno zaviranje v sili pred ranljivimi udeleženci v prometu«, ki voznika opozarja in ustavi vozilo, da prepreči ali omili trčenje s pešcem ali kolesarjem, in »zaznavanje utrujenosti voznika«, ki s preverjanjem premikanja vozila zaznava, ali je voznik utrujen. Ko voznik preseže določen prag, sistem oddaja zvočna ali vidna opozorila, ki vozniku priporočajo, da ustavi vozilo in naredi odmor. Funkcije modela Tonale dopolnjuje »opomnik za zadnji sedež«, ki zazna, ali je bil na zadnji sedež skozi prtljažnik odložen predmet. Ko voznik vozilo izklopi, ga naprava opozori in opomni, da je predmet še vedno tam. Na voljo so tudi sistemi: »zaznavanje mrtvih kotov«, ki spremlja vzvratne mrtve kote in voznika opozori na prihajajoča vozila, »preverjanje prostora za vozilom«, ki voznika opozori na vozila, ki se pri vzvratni vožnji približujejo s strani, in »360-stopinjska kamera«, ki na 10,25-palčnem digitalnem zaslonu na dotik z dinamično mrežo omogoča pregled nad okolico vozila. To omogoča sistem štirih kamer v visoki ločljivosti, nameščenih na mreži hladilnika, zunanjih vzvratnih ogledalih in prtljažnih vratih.

Udobje v vozilu
Alfa Romeo Tonale prinaša skrivnosti italijanske gostoljubnosti v svet prestižnih vozil C-SUV: notranjost združuje ekskluzivnost, izbran okus in eleganco. Čeprav potniška kabina ponuja udoben prostor za potnike, je njen sprednji del tisti, ki zagotavlja popoln občutek nadzora in obvladovanja ceste. Najbolj ga poudarja visok vozni položaj, ki pa ne zmanjšuje užitka pri vožnji, ki je značilen za športne avtomobile znamke Alfa Romeo. Z dvopodročno klimatsko napravo, zmogljivim informacijsko-razvedrilnim sistemom, prezračevanimi in ogrevanimi sprednjimi sedeži, prijetno ambientalno osvetlitvijo in zvočnim sistemom Harman Kardon s 14 zvočniki zagotavlja prijetno počutje vseh potnikov v vozilu. Alfa Romeo Tonale je eden redkih modelov v svojem razredu, ki ponuja »polsamodejni parkirni« sistem. Ta prikaže prostor, ki je na voljo za parkiranje, ter sam dokonča vstop in izstop vozila na parkirni prostor in z njega. Za popolno udobje ima novi Tonale električna prtljažna vrata in ploščo za brezžično polnjenje pred menjalno ročico, da lahko varno in preprosto odložite ter napolnite svoj pametni telefon. Skratka, novi model Tonale je namenjen ljubiteljem pristnega užitka, italijanske gostoljubja, udobja in sloga.

Napredek načinov vožnje, upravljanih v sistemu Alfa D.N.A.
Sistem se je prvič pojavil v modelih Giulietta, Mito in 4C, napredoval v modelih Giulia in Stelvio, zdaj pa je del modela Tonale. To je zgodovina izbirnika načinov vožnje Alfa D.N.A. s posebnimi funkcijami za električni pogonski sistem. V modelu Tonale je način »Dynamic« zasnovan s posebej umerjeno stopalko za plin, ki zagotavlja učinkovitejše zaviranje in neposrednejši odziv volana. Način »Natural« še naprej ohranja najboljšo optimizacijo učinkovitosti ter samodejno upravlja kompromis med uporabo električnega motorja in motorja na notranje zgorevanje. Pri vsakodnevni uporabi varčevanje z električno energijo in gorivom torej ne zmanjšuje zmogljivosti. Način »Advanced Efficiency« je kalibriran za največjo energijsko učinkovitost pri hibridni različici, v tem načinu in konfiguraciji PHEV pa model deluje v celoti na elektriko.

VRHUNSKA ELEKTRIFIKACIJA Z REŠITVAMI, KI POUDARJAJO ZNAČAJ ZNAMKE ALFA ROMEO
• Smer znamke Alfa Romeo: elektrifikacija ustreza značaju znamke, njen namen pa je preoblikovati športnost za 21. stoletje.
• Dve ravni elektrifikacije, hibrid in priključni hibrid, povečujeta športni pridih in izboljšujeta vozno dinamiko hkrati pa sta prijazni do narave.
• V hibridni različici modela Tonale je prvič ekskluzivno na voljo popolnoma nov 4-valjni 1,5- litrski hibridni motor VGT (Variable-Geometry Turbo) s 118 kW (160 KM), turbinskim polnilnikom s spremenljivo geometrijo in neposrednim vbrizgom goriva pod tlakom 350 barov.
• Hibridni različici sta na voljo z dvema ravnema moči, 96 kW (130 KM) in 118 kW (160 KM). Obe prinašata pogon na sprednji kolesi, nov 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko in 48-voltni električni motor »P2«, ki s 15 kW (20 KM) moči in 55 Nm navora omogoča, da električni motor poganja vozilo tudi, ko je motor z notranjim izgorevanjem izklopljen.
• Različne »funkcije za električna vozila« v naprednem hibridnem sistemu modela Tonale omogočajo zagon ter vožnjo pri nizkih in potovalnih hitrostih ter parkiranje z električnim motorjem.
• Različica priključnega hibrida Q4 z 202 kW (275 KM) in štirikolesnim pogonom je najboljša v razredu, njen doseg v električnem načinu pa je do 80 km* v mestnem ciklu. To je najzmogljivejša in najučinkovitejša različica v ponudbi, saj od 0 do 100 km/h pospeši v samo 6,2 sekunde.

Alfa Romeo Tonale prinaša nabor učinkovitih hibridnih motorjev, ki poudarjajo trdno zavezo znamke prihodnosti, usmerjeni proti trajnostni mobilnosti. To je naravni korak znamke Alfa Romeo proti pogonski tehnologiji, ki lahko izboljša zmogljivost in vozno dinamiko, hkrati pa je prijazna do okolja. Z modelom Tonale se znamka ni samo prilagodila novim standardom. Svoj značaj je usmerila proti energiji, sožitju z okoljem, učinkovitosti in intuitivnemu upravljanju načinov vožnje. Nova tehnologija v praksi pomeni, da lahko novi model Alfa Romeo zagotovi pristno »hibridno izkušnjo«. Na voljo sta dve ravni elektrifikacije, hibrid in priključni hibrid, ki označujeta prvi korak znamke Alfa Romeo proti elektrifikaciji vseh njenih vozil. Pri modelu Tonale je prvič ekskluzivno na voljo hibridni motor VGT (Variable-Geometry Turbo) s 118 kW (160 KM). Ta različica je opremljena s pogonom na sprednji kolesi in novo hibridno tehnologijo. Njegov turbinski polnilnik s spremenljivo geometrijo skupaj s 7-stopenjskim menjalnikom Alfa Romeo TCT z dvojno sklopko in 48-voltnim električnim motorjem »P2« s 15 kW (20 KM) moči in 55 Nm navora omogoča, da 1,5-litrski bencinski motor poganja vozilo tudi, ko je motor z notranjim zgorevanjem izklopljen. Alfa Romeo se je za to tehnično rešitev odločila, da bi ponudila pristno izkušnjo elektrifikacije. Menjalnik omogoča zagon in vožnjo pri nizkih ter potovalnih hitrostih in parkiranje z električnim motorjem. To zagotavlja običajno zmogljivost bencinskega motorja in porabo (goriva in električne energije), primerljivo s porabo dizelskega motorja. Ponaša se z izjemno linearnim prenosom moči in zelo doslednim pospeševanjem.

Vstopni model v ponudbi Tonale je hibridna verzija s 96 kW (130 KM), novim 4-valjnim 1,5-litrskim turbobencinskim motorjem s 96 kW (130 KM) in 240 Nm najvišjega navora. Kombinacijo zaokrožata ekskluzivni 7-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko in vgrajeni 48-voltni električni motor »P2« s 15 kW (20 KM) moči in 55 Nm navora. Največjo zmogljivost zagotavlja ekskluzivni priključni hibrid Q4 z 202 kW (275 KM), najmočnejša različica v ponudbi glede na zmogljivost in raven elektrifikacije. Napredni hibridni sistem združuje 1,3-litrski turbobencinski motor MultiAir iz družine Global Small Engine, ki zagotavlja oprijem sprednjim kolesom, in električni motor, s katerim sta povezani zadnji kolesi. Sistem vključuje 15,5-kWh baterijo in skupaj ustvari 202 kW (275 KM) moči. Zaradi tega je najbolj športni model v svojem razredu, saj od 0 do 100 km/h pospeši v samo 6,2 sekunde. Priključni hibrid je opremljen s štirikolesnim pogonom Q4, pri katerem pogon na sprednji kolesi uporablja motor na notranje zgorevanje, pogon na zadnji kolesi pa električni motor. Tako zagotavlja neprekosljivo varnost in užitek pri vožnji. Tonale Q4 je tudi najučinkovitejši priključni hibrid v razredu vozil C-SUV, saj v električnem načinu omogoča do 80 km* dosega pri mestni vožnji in več kot 60 km* pri kombinirani vožnji. Za največjo učinkovitost skrbi tudi 7,4-kW hitri polnilnik, s katerim baterijo v celoti napolnite v dveh urah in pol.

Tehnični podatki hibridnih različic
Novi 4-valjni motor s turbopolnilnikom je zasnovan tako, da je idealen za uporabo v hibridnih vozilih, saj optimizira termodinamične lastnosti vozila in tako zagotavlja nižjo porabo goriva. Njegova zasnova omogoča, da deluje na podlagi Millerjevega cikla, saj se ponaša z visokim kompresijskim razmerjem (12,5 : 1), novo glavo valja z majhno izgorevalno komoro, dvojnim spremenljivim krmiljenjem ventilov in posebnimi dovodnimi kanali s »hitrim obračanjem«. Vključuje tudi popolnoma nov sistem neposrednega vbrizgavanja, ki deluje pod visokim pritiskom do 350 barov. Različica motorja s 118 kW (160 KM) je bila zasnovana posebej za vozila Alfa Romeo in prinaša nov turbinski polnilnik s spremenljivo geometrijo, ki je izjemno odziven pri nižjih hitrostih in zagotavlja izjemno moč pri športni vožnji, vseskozi pa deluje zelo učinkovito. Vhodni pogonski sistem zagotavlja 96 kW (130 KM) moči in najvišji navor 240 Nm.

Pri obeh motorjih je nameščen jermenski zagonski alternator, ki zagotavlja hitre in tihe prehode pri ponovnih zagonih motorja. Inteligentni zavorni sistem optimizira »samodejno polnjenje« – z mešanim regenerativnim zaviranjem izboljšuje rekuperacijo kinetične energije med zaviranjem in tako izboljšuje učinkovitost. Te nove hibridne tehnologije pomenijo, da lahko novi Alfa Romeo Tonale strankam zagotavlja pristno »hibridno izkušnjo« z največjo zmogljivostjo in visoko učinkovitostjo. Vse to in kombinacija novega 1,5- litrskega bencinskega ter električnega motorja zagotavlja tudi dodatno moč za optimiziranje odzivnosti. S spodaj navedenimi razpoložljivimi funkcijami je tudi izkušnja pri vožnji zares prilagodljiva in sproščujoča:
• »Tihi zagon« omogoča zagon vozila v popolnoma električnem načinu brez vklopa bencinskega motorja.
• »Rekuperacija energije« obnavlja energijo ob zaviranju vozila z motorjem (način e-Coasting) in zavorami (regenerativno zaviranje), ki bi bila sicer izgubljena.
• Zagotavljanje dodatne moči in premikanje točke delovanja: način »e-Boosting« omogoča večji navor koles tako, da električni motor podpira bencinskega. Še več, z umerjanjem navora (motorja ali zaviranja), ki ga zagotavlja električni motor, je mogoče optimizirati točko delovanja bencinskega motorja.
• Električni pogon, pri katerem vozilo uporablja samo električni motor, bencinski pa je izklopljen.

Novi Tonale omogoča različne načine vožnje samo z električnim motorjem (z izklopljenim bencinskim motorjem). To omogoča širok nabor funkcionalnosti električnega motorja, na primer:
• e-Creeping omogoča zagon, ki je običajno mogoč pri vozilih s samodejnim menjalnikom, z električnim motorjem. Na voljo je pri hitrostih od 0 km/h do tiste, ki je enaka hitrosti bencinskega motorja v prostem teku v prvi ali vzvratni prestavi.
• e-Launch za začetni pospešek vozila samo z električnim motorjem.
• e-Queueing za zgolj električno vožnjo v načinu »ustavljanja in speljevanja« v prometni gneči.
• e-Parking za lažje parkiranje, ki tako postane preprosto in tiho. Možnosti električnega motorja so odvisne od ravni napolnjenosti baterije in zahtevane moči za delovanje.

NAJBOLJŠA DINAMIKA VOŽNJE V RAZREDU – PRISTNI ALFA ROMEO
• Popolna porazdelitev mase za neprekosljivo vodljivost v ovinkih.
• Najbolj neposredna vodljivost v razredu (13,6) in aluminijasti obvolanski prestavni ročici.
• Je edino vozilo v svojem razredu z integralnim zavornim sistemom – sistemom elektronskega zaviranja, ki zagotavlja takojšnjo odzivnost in upravlja regenerativno zaviranje. Tonale je edinstven tudi zaradi vdelave zavornega sistema s 4-valjnimi fiksnimi zavornimi čeljustmi Brembo.
• Neodvisen sistem vzmetenja MacPherson s tehnologijo FSD (prilagoditev moči blaženja frekvenci nihanja vozila).
• Elektronsko krmiljeno vzmetenje »Alfa Active Suspension«, ki se prilagaja izbranemu načinu vožnje.
• Štirikolesni pogon Alfa Romeo Q4 za hibridna vozila, ki zagotavlja najboljši oprijem in varnost.
• Elektronski samozaporni diferencial Alfa Romeo za najboljši oprijem.

Popolna porazdelitev mase
Pomemben cilj pri zasnovi modela Alfa Romeo Tonale je bil doseči popolno zadovoljstvo pri vožnji. Eno od sredstev za izpolnitev tega cilja je bila popolna porazdelitev mase med obema osema, ki sledi tradiciji konstrukcije vozil znamke Alfa Romeo. To je zahtevalo posebno obravnavo teže in materialov. Oboje so dosegli s skrbno zasnovo karoserije vozila in postavitvijo vseh težjih sestavnih delov čim bližje sredini vozila. Različice modela Tonale s pogonom na sprednji kolesi izkoriščajo izjemno ravnovesje teže za optimiziranje dostave navora na podlago in vodljivosti v ovinkih. Slednjo pri različicah s štirikolesnim pogonom Q4 še izboljšuje navor na podlago, ki je na voljo pri obeh oseh.

Najbolj neposredna vodljivost v razredu in ekskluzivni aluminijasti obvolanski prestavni ročici
Zaradi najbolj neposrednega krmilnega razmerja v razredu (13,6) je vožnja z vozilom Tonale razreda C-SUV v vseh situacijah in pri vseh hitrostih naravna ter intuitivna. Občutek vodljivosti, ki je enako natančen in neposreden, kot to pričakujete pri vozilih Alfa Romeo, še izboljšuje natančno zasnovana geometrija neodvisnega sprednjega vzmetenja. Krčenje vzmetenja je zmanjšano na najbolj pristen način in z omejeno uporabo filtriranja s programsko opremo, kar optimizira upravljanje sprednjih koles. Športnost vozila še poudarjata aluminijasti obvolanski prestavni ročici – simbol znamke in edinstvenost v tem razredu vozil.

Integralni zavorni sistem (IBS)
Novi Alfa Romeo Tonale kot edino vozilo v svojem razredu vključuje integralni zavorni sistem (IBS) – inovativni elektromehanski sistem, ki združuje nadzor stabilnosti in običajne servozavore. Kombinacija elektronike in mehanskih delov, občutna optimizacija teže, najboljši občutek in popolna odsotnost vibracij stopalk zagotavljajo, da je sistem zaviranja odziven takoj. Uporaba fiksnih zavornih čeljusti Brembo s štirimi valji in diski z notranjim prezračevanjem na sprednjem delu in polnimi diski na zadnjem delu vozila zagotavlja izboljšano delovanje zavor.

Elektronsko vzmetenje z »dvostopenjskimi ventili«
Elektronsko vzmetenje z »dvostopenjskimi ventili« omogoča izbiro med zmogljivostjo in udobjem. Vzmetenje je bilo razvito v sodelovanju s podjetjem Marelli, uveljavljenim tehnološkim partnerjem znamke Alfa Romeo. Vključuje elektronske amortizerje s posebnimi elektromagnetnimi ventili, ki zagotavljajo neodvisne krivulje blaženja. Na voljo sta dva načina delovanja, Comfort in Sport. Prvi je vnaprej nastavljen pri možnostih posebne učinkovitosti in običajnega delovanja sistema D.N.A., kar zagotavlja kar najbolj gladko vožnjo na neravnih cestah. Način Sport je vnaprej izbran pri možnosti dinamičnega delovanja in izklopljenem elektronskem nadzoru stabilnosti sistema D.N.A. To zmanjšuje premikanje karoserije in poveča navpično togost, kar izboljša dinamiko pri vožnji skozi ovinke. S pritiskom namenskega gumba izbirnika sistema D.N.A. je mogoče aktivirati ali deaktivirati umerjanje dinamičnega načina.

Elektronski samozaporni diferencial Alfa Romeo
Pri hibridnih različicah (z močjo 96 kW (130 KM) in 118 kW (160 KM)) in različici z dizelskim motorjem z močjo 96 kW (130 KM) (vse imajo pogon na sprednji kolesi) je elektronski samozaporni diferencial Alfa Romeo del standardnega paketa opreme. Zagotavlja popoln oprijem za gladko vožnjo, poudarja okretnost in športni značaj vozila ter še dodatno izboljšuje njegovo varnost. Sistem je vdelan v izbirnik načina D.N.A., kjer izkorišča učinek zavornega sistema tako, da simulira omejen mehanski diferencial. Tako v kombinaciji s sprednjim vzmetenjem MacPherson zagotavlja športno in učinkovito vožnjo z upravljanjem stabilnosti vozila ter preusmerjanjem moči kolesom pri pospeševanju v ovinkih. Sistem izboljšuje nadzor na spolzkih podlagah ter močno zmanjšuje podkrmiljenje. Navor z notranjih koles preusmerja na zunanja, s čimer doseže vzdolžni pospešek in posledično boljši oprijem s podlago.

Štirikolesni hibridni pogon Alfa Romeo Q4
Priključni hibrid modela Tonale Q4 je opremljen s hibridnim štirikolesnim pogonom Alfa Romeo Q4, ki zagotavlja popoln oprijem za varno vožnjo po snegu in ledu. Kombinacija motorja z notranjim zgorevanjem in električnega motorja, ki omogoča odličen oprijem pogona Q4, zagotavlja višji navor kot pri vozilih z običajnim motorjem na notranje zgorevanje. Ponuja tudi možnost natančnega prilagajanja pri zagonu in v načinu štirikolesnega pogona na zahtevnejših podlagah, kjer je zahtevano nižje prestavno razmerje. Na mokrih, spolzkih ali poledenelih podlagah, kjer je potreben boljši oprijem, tako postane priključni hibrid Tonale pravo vozilo na štirikolesni pogon z vsemi varnostnimi prednostmi, ki jih to vključuje. Natančneje, sistem samodejno aktivira motor na notranje zgorevanje na prvi osi, ki začne poganjati sprednji kolesi. Hkrati se zažene električni motor na zadnjem delu vozila, kar zagotavlja skupaj največ 202 kW (275 KM) moči. Z večjo zmogljivostjo je vožnja zabavna in varna.

Neodvisen sistem vzmetenja MacPherson s tehnologijo FSD (prilagoditev moči blaženja frekvenci nihanja vozila)
Sistem vzmetenja MacPherson je zasnovan in ustrezno prilagojen značaju vozil znamke Alfa Romeo. Geometrija sprednje osi je optimizirana za hitre in natančne spremembe smeri, kar poudarja občutek vodljivosti, značilen za vozila Alfa Romeo. To zmanjšuje motnje pri vodljivosti, omeji uporabo filtriranja s programsko opremo in optimizira upravljanje sprednjih koles. Na zadnjem delu ekskluzivna geometrija s tremi kraki zagotavlja izjemno odzivnost in najvišjo raven bočnih pospeškov v ovinkih. In ne nazadnje, vzmetenje modela Tonale uporablja tehnologijo FSD (prilagoditev moči blaženja frekvenci nihanja vozila). Razvili so jo v sodelovanju s podjetjem Koni, uveljavljenim tehnološkim partnerjem Alfe Romeo. Tehnologija izboljšuje vožnjo z zagotavljanjem popolnega oprijema s cestiščem in hkratnim povečevanjem udobja pri vseh voznih pogojih.

Novi Alfa Romeo Tonale z nivojem opreme Super je na slovenskem trgu na voljo za 29.990 EUR. Garancija na baterijo pri modelih Tonale je 8 let ali do 150.000 prevoženih kilometrov (velja pogoj, ki nastopi prej). V primeru financiranja stranka prejme tudi brezplačno storitev 5 Plus.

*Začasne vrednosti v okviru homologacije.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov