Avto.info

LEXUS RX

domača predstavitev: LEXUS RX

domača predstavitev

Avtor: Foto: Lexus
domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX domača predstavitev: LEXUS RX

Lexus predstavlja peto generacijo razkošnega SUV modela RX, ki s svojo povsem prenovljeno podobo odpira novo poglavje zgodbe tega ikoničnega vozila. Zgodovina modela RX se je začela leta 1998. Odlikovali so ga prefinjen slog, izjemne vozne lastnosti in zmogljivosti, poleg tega pa tudi odlična vodljivost in tišina v potniški kabini. Leta 2005 je bila predstavljena tudi različica RX 400h, ki je združila šestvaljni bencinski motor z zmogljivim elektromotorjem ter postala prvi luksuzni avtomobil na hibridni pogon.

RX je tlakoval pot tudi preostalim modelom znamke Lexus, ki jih poganjajo hibridni pogonski sklopi. RX kupce navdušuje s svojim udobjem, prefinjenostjo in kakovostjo, leta 2016 pa je bil tudi prvi model znamke Lexus, ki je bil opremljen z varnostnim paketom Lexus Safety System+. Leta 2019 je RX postal sploh prvi avtomobil na svetu, opremljen s sistemom prilagodljivih dolgih luči, ki temelji na tehnologiji BladeScanTM z vrtljivimi ogledali v obliki rezila, ta pa omogočajo še izboljšano osvetlitev žarometov LED. RX je za znamko Lexus v številnih pogledih pionirski model in tudi velika prodajna uspešnica. Od predstavitve leta 1998 je bilo po svetu prodanih več kot 3,5 milijona primerkov, od tega 300.000 v Evropi. Peta generacija pa je ključnega pomena tudi za implementacijo strategije Lexus Electrified.

»Za povsem novi RX smo bili odločeni ohraniti DNK vrhunske kakovosti, udobja in uglajenosti v vožnji, kar je značilno za znamko Lexus. Hkrati pa smo vozniško izkušnjo dvignili na višjo raven in tako zagotovili vse lastnosti filozofije Lexus Driving Signature,« je povedal Koji Sato, predsednik družbe Lexus International. Skupaj z nedavno predstavljenim SUV modelom NX in na novo razkritim električnim SUV modelom RZ bo tudi novemu RX pripadla pomembna vloga pri pisanju novega oblikovalskega jezika znamke Lexus, ki nosi zgovorno ime Next Chapter (naslednje poglavje). Vsi trije modeli predstavljajo izredno močno prisotnost v segmentih D in E, ki pripadata premijskim SUV modelom in sta hkrati tudi osrčje poslovanja znamke Lexus. Kot že omenjeno, je Lexus za novi RX dodatno razvil svoj novi oblikovalski jezik Next Chapter. Ta vključuje novo vretenasto zasnovo karoserije, ki je bila dosežena z integracijo koncepta vretena v celotni sprednji del vozila. Oblikovalci so našli navdih tudi v bogati dediščini športnega terenca RX. Rezultat je avtomobil, ki je takoj prepoznaven kot RX, hkrati pa ga odlikuje še bolj dinamičen, eleganten in samozavesten značaj.

V notranjosti je kokpit Tazuna zasnovan okoli voznika. Osredotoča se predvsem na zagotavljanje neposrednega in intuitivnega nadzora nad vozilom, ki temelji na načelu: roke na volanu, oči na cesti. Izboljšan je multimedijski sistem Lexus Link, ki ponuja tudi asistenta za upravljanje zvočnih ukazov, ki temeljijo na klicu »Hey Lexus«. Prav tako izboljšuje izkušnjo vožnje z intuitivno in čisto zasnovo, ki je izboljšana z novim 35,56-centimetrskim (14-palčnim) zaslonom, občutljivim za dotik. Številne funkcije je mogoče upravljati tudi z aplikacijo Lexus Link. Novi RX je v svojem bistvu pravzaprav utelešenje filozofije Lexus Driving Signature. Inženirji so na številnih področjih optimizirali osnovne značilnosti športnoterenske zasnove. Avtomobil se ponaša z nižjim težiščem, boljšo stopnjo vztrajnosti, nižjo težo in večjo torzijsko togostjo. Platforma GA-K zagotavlja tudi izboljšano vodljivost in odzivnost. Novi RX bo v Evropi na voljo s tremi različnimi elektrificiranimi pogonskimi sklopi. V središču ponudbe na zahodnoevropskih trgih bo priključnohibridna različica RX 450h+. Novi samopolnilni hibrid RX 350h Lexus bo predstavljal učinkovito alternativo dizelskim in bencinskim pogonskim sklopom z manjšo prostornino. Za voznike, ki iščejo bolj navdušujočo zmogljivost, pa Lexus predstavlja svoj sploh prvi turbo hibrid, RX 500h, ki je opremljen s sistemom DIRECT4.

Na vzhodnoevropskih trgih bo poleg zmogljivega hibrida RX 500h na voljo tudi različica RX 350 z 2,4-litrskim bencinskim motorjem s turbopolnilnikom, ki je zmogljivejši od trenutnega modela. RX je opremljen s tretjo generacijo varnostnega paketa Lexus Safety System+, ki ga med drugim sestavljajo izboljšani sistem za zaznavanje in preprečevanje trka, novi proaktivni voznikov asistent in razširjeni varnostni paket. RX je opremljen tudi z najnovejšo multimedijsko platformo s pametnim glasovnim pomočnikom Hey Lexus in aplikacijo Lexus Link.

OBLIKA IN PAKETI OPREME
Oblikovalska ekipa je pri snovanju zunanjosti novemu SUV modelu RX želela zagotoviti edinstveno identiteto z razmerji, ki izhajajo iz njegove dinamične vozne izkušnje. Ta pristop pomeni tudi nadaljnjo evolucijo oblikovalskega jezika Next Chapter, ki je bil predstavljen pri novi generaciji modela NX. Bistvo tega oblikovalskega jezika se skriva v tem, da slog neposredno sporoča zmogljivost avtomobila in kakovost vozne izkušnje. Kljub izraziti oblikovalski zazrtosti v prihodnost in poudarjanju globalne kakovosti znamke Lexus vsebuje novi RX tudi številne detajle, ki izžarevajo njegovo bogato dediščino. Novi RX je avtomobil, ki poudarja mogočno cestno podobo, hkrati pa z drznim videzom izžareva svojo zmogljivost. Poleg tega ves čas izkazuje občutek novosti, kar mu daje vizualni učinek, ki se ujema s kakovostjo novih treh elektrificiranih pogonskih sklopov.

Oblikovalski jezik Next Chapter prevzema tudi vretenasto obliko, ki izvira iz značilne maske, ki je postala eden najbolj prepoznavnih zaščitnih znakov znamke Lexus. Ustvarili so tudi učinek vretenastega telesa, ki je integriran v obliko avtomobila. Sam zračnik motorja je na novo zasnovan kot samostojna enota, ki se vzdolž robov povezuje s karoserijo. Novi tanki žarometi in prednji kolotek, ki je širši za 15 mm, poudarjajo nižje težišče avtomobila in njegov naravni videz. S profila dominira vodoravna linija, ki je ustvarjena z dvigom sprednjega dela pokrova motorja in znižanjem spodnjega roba zadnjega stekla v primerjavi s različico predhodne generacije. Dolžina novega RX je enaka kot pri prejšnji generaciji. Podaljšan pa je pokrov motorja, stebriček A je pomaknjen bolj nazaj, za 60 mm je daljša tudi medosna razdalja. Površine na vratih, razširjena zadnja blatnika in 53,34-centimetrska (21-palčna) platišča pa dodajo občutek moči in dinamike.

Za novi RX je značilen tudi učinek lebdeče strehe, ki ga ustvarja zatemnjeni zadnji stebriček. Zadnji del avtomobila izžareva občutek moči s krajšim previsom, širšim kolotekom (+45 mm) in širokim prehodom od blatnikov do zadnjih luči. Zadnje kombinirane luči so nameščene v svetlobnem pasu, ki se razteza po celotni širini avtomobila in se ovija okoli vogalov, kar poudarja širši videz. Na voljo je devet barv zunanjosti, vključno z novo barvo Sonic Copper, ki temelji na napredni sonični tehnologiji nanašanja barve, ta pa ustvarja bolj sijoč zaključek z globokimi kontrasti. Izbira platišč vključuje nova 53,34-centimetrska (21-palčna) lita platišča, ki pripomorejo k dinamičnemu videzu in mogočni podobi avtomobila.

Osvetlitev
Tanki žarometi LED s tremi projektorji so na voljo pri paketu opreme RX Luxury. Žarometi s sistemom BladeScan Adaptive High-beam System (AHS) pa pri paketu opreme F SPORT Performance. Drugi paketi opreme ponujajo zasnovo enega projektorja. Luči so nad dnevnimi lučmi, ki poudarjajo svojo silhueto in tridimenzionalni videz. Pri višjih paketih opreme luči ponujajo tudi tako imenovani »fade in« učinek. Tudi smerokazi s svetlobnimi vodili ustvarjajo brezhibni svetlobni učinek. Sprednje meglenke so skupaj z lučmi, ki se vklapljajo pri zavijanju, diskretno vgrajene v posebne okvirje v sprednjem odbijaču. Na zadnjem delu avtomobila so kombinirane luči zasnovane v obliki črke L z eno samo lečo. Raztezajo se po celotni širini vozila in se ovijajo okoli vogalov ter poudarjajo mogočno obliko in ustvarjajo linijo pod novim logotipom LEXUS.

Aerodinamika
Vizualna podoba zunanjosti avtomobila se ujema z njegovo aerodinamično učinkovitostjo. Številni detajli so zasnovani na podlagi natančnih izračunov oblike in položaja zadnjega spojlerja, profila pasu, ki je poravnan s karoserijo, in dodatnih krilc na spodnjem robu zadnjega odbijača, ki zavira vrtinčenje zračnega toka za zadnjimi kolesi. Pod pokrovom motorja se nahaja posebna plošča z luknjičasto površino, ki med premikanjem avtomobila ustvarja zračne vrtince, kar poveča občutek njegovega tesnega stika s cestiščem. Po celotni dolžini ima vsak model tudi večjo površino ravnih pokrovov in toplotnih izolatorjev z ravno površino, ki ustvarjajo ravna tla za bolj tekoč pretok zraka.

Oblikovne značilnosti opreme F SPORT
RX 350 je na voljo tudi s paketom opreme F SPORT, RX 500h pa z ekskluzivnim paketom opreme F SPORT Performance, ki ponuja številne dodatne inženirske rešitve in detajle (podrobnosti si oglejte v poglavjih o pogonskih sklopih in dinamični zmogljivosti). Z oblikovalskega vidika paket opreme F SPORT odlikujejo ekskluzivni zunanji in notranji stilski dodatki. Zunanji detajli vključujejo posebna 10-kraka 53,36-centimetrska (21-palčna) lita platišča z matirano črno prevleko, črne strešne letve in zunanja ogledala, brezšivno masko s specifičnim mrežastim vzorcem v izvedbi Piano Black, sprednji in zadnji odbijač F SPORT, črno oznako F SPORT na sprednjem krilcu in dodatne črne letve iz nerjavnega jekla na vratih in odbijačih. Za F SPORT Performance je na voljo šest barv zunanjosti, vključno z novo barvo Sonic Copper.

Poleg stilskih dodatkov so na voljo tudi dodatni detajli, ki izboljšujejo aerodinamiko vozila: spodnji rob prednjega odbijača je oblikovan tako, da ustvarja večjo tlačno silo, dodatne letve blatnikov pa so namenjene sprostitvi tlaka v odbijaču in uravnavanju pretoka zraka okoli sprednjih koles. Notranjost pri paketu opreme F SPORT vključuje volanski obroč in prestavno ročico z obrobo iz perforiranega usnja, prikazovalnik merilnikov, aluminijaste športne stopalke in okrasne elemente, obrobe znamke F SPORT in športne sprednje sedeže, ki so oblečeni v usnje črne ali temno rožnate barve z oporniki v izvedbi Ultrasuede. Okrasni elementi so izdelani iz novega aluminija Dark Spin z vzorcem vodoravnih črt, ki površini zagotavljajo senčenje in teksturo.

Oblika notranjosti
Notranjost novega RX izžareva razkošje skozi preprostost in minimalizem. Pristop manj je več odpravlja odvečne elemente in ustvarja sodoben videz s čistimi površinami. Učinek oblikovalske evolucije znamke Lexus ustvarja takojšen občutek prostora, dobrega počutja, prefinjenosti in udobja. Kabina ohranja elemente, ki temeljijo na rokodelskih sposobnostih mojstrov takumijev, ki so značilni za avtomobile znamke Lexus in ki razvajajo vsa čutila. Posebna pozornost je bila posvečena celo občutku in zvoku pri odpiranju in zapiranju vrat. Minimalistično oblikovanje je razvidno tudi iz čiste in neprekinjene oblike armaturne plošče, ki nekako povezuje pokrov motorja, nadzorno ploščo in obloge vrat. Opremljanje avtomobila z novim elektronskim sistemom za odpiranje vrat e-latch je omogočilo pomik notranjih ročajev nižje in izrezovanje zgornjega dela vratnih plošč, kar je ustvarilo naravni podaljšek instrumentne plošče. RX je na voljo z novo panoramsko streho, ki je še večja in ima odpirajoči se sprednji del. Za najboljši mogoči razgled z zadnjih sedežev ima sredinski okvir najtanjši mogoči presek, ki hkrati ne ogroža varnosti ob morebitnem trku.

Kokpit Tazuna
Tematiko minimalistične preprostosti dopolnjuje koncept kokpita Tazuna, ki racionalizira lokacijo in preprosto uporabo krmilnih elementov in virov informacij, da je lahko pozornost voznika povsem osredotočena na vožnjo. Zasnova vozniku omogoča globljo in intuitivnejšo povezavo z avtomobilom, kar se kaže pri lažjem upravljanju vozila. Pristop Tazuna je prisoten v številnih podrobnostih, med drugim tudi v novem multimedijskem sistemu: velik 35,56-centimetrski (14-palčni) zaslon, ki je občutljiv za dotik in zagotavljanje fizičnih gumbov za pogosto uporabljene funkcije, pomaga zmanjšati gibanje voznikove glave. Modularna zasnova in postavitev glavnih virov informacij – merilnikov, zaslona na sredinski konzoli in izbirnega zaslona na glavo – pomenita, da so za ogled potrebni le majhni premiki v vidnem polju voznika.

SUV zasnova 
Športno funkcionalna zasnova notranjosti zagotavlja unikatno kombinacijo praktičnosti, udobja in prilagodljivosti. Platforma GA-K omogoča številne prednosti, vključno z nižjim težiščem (–15 mm), povečano medosno razdaljo (2850 mm: +60 mm) in širšimi koloteki (spredaj: +15 mm, zadaj: +45 mm). Skupna dolžina avtomobila pa ostaja enaka kot pri predhodni generaciji (4890 mm). Povečano je tudi voznikovo vidno polje, ki zagotavlja vrhunsko vidljivost in posledično varnejšo in udobnejšo vožnjo. K temu pripomore nova ergonomska zasnova območja okoli sprednjih stebričkov, ki zagotavlja boljšo preglednost pri zavijanju. K natančnemu sledenju linij pripomoreta tudi dvig sprednjega roba pokrova motorja, da je lažje oceniti vogale vozila, in optimizacija višine sredinske izbokline pokrova motorja. Podobno tanjši zadnji stebrički nudijo vozniku boljši pogled nazaj, na primer pri vključevanju na avtocesto.

Oblikovna zasnova zagotavlja več prostora za kolena za potnike na zadnjih sedežih in boljši pogled vstran in naprej, k čemur pripomoreta nižja linija profila avtomobila in širše vidno polje. Dostop je olajšan z nižjo bočno točko in nastavitvijo za preprost dostop. Čeprav ima novi model krajši zadnji previs, prtljažni prostor ponuja enako prostornost kot predhodna generacija modela RX. To je posledica premišljenih oblikovalskih rešitev, vključno s tanjšimi zadnjimi vrati in nižjo nakladalno višino. Prostornina prtljažnega prostora z zadnjimi sedeži v pokončnem položaju znaša 612 litrov. To pomeni dovolj prostora za prevoz štirih torb za golf ali dveh 77-litrskih in dveh 63-litrskih kovčkov. Pod tlemi je na voljo dodatni prostor za orodje in manjše predmete ter strešne nosilce, ki omogočajo namestitev različnih dodatkov, kot so strešni kovčki in nosilci za kolesa. Strešni nosilci so združljivi za uporabo z opcijsko panoramsko streho.

Oblazinjenje in obloge
Novi RX je prvi model znamke Lexus, ki je pri paketu opreme Comfort na voljo z usnjenim oblazinjenjem sedežev, volana in prestavne ročice neživalskega izvora. Gladko usnje je pri paketu opreme Executive na voljo v izvedbah Dark Sepia, Ammonite Sand in Hazel s črnimi vložki. Te so na voljo tudi za polanilinsko usnje pri paketu opreme Luxury z dekorativnimi elementi Ash Sumi Black in Dark Bamboo. Pokrovi vrat in stranski deli sedežev imajo novi reliefni vzorec v obliki črke L, katerega učinek sence je navdihnjen s tradicionalno japonsko estetiko Kageri (temna senca).

DINAMIČNE ZMOGLJIVOSTI IN LEXUS DRIVING SIGNATURE
Ključni element oblikovalskega jezika Next Chapter je ustvarjanje naravne povezave med voznikom in avtomobilom. To je nekakšen dialog, pri katerem se vozilo odzove natanko tako, kot voznik namerava. Voznik pa se ves čas počuti samozavestno, udobno in ima popoln nadzor nad dogajanjem. To je tudi sestavni del filozofije Lexus Driving Signature, ki je značilna za dinamične zmogljivosti vseh novih modelov Lexus. RX pa jo s krepitvijo svojih temeljnih lastnosti in izpopolnjenim nadzorom vožnje dviguje še na višjo raven. RX temelji na platformi GA-K, ki omogoča zasnovo nižjega težišča in izboljšane vztrajnostne specifikacije. Teža avtomobila je v primerjavi s prejšnjo generacijo manjša za do 90 kg. Povečana je tudi togost karoserije, ki ima osrednjo vlogo pri izboljševanju dinamične zmogljivosti avtomobila.

Togost karoserije
Platforma GA-K se ponaša z izjemno togostjo, kar se neposredno kaže v kakovosti vožnje, pomirjajoči odzivnosti, okretni vodljivosti in udobju. Na tej platformi je zasnovan tudi novi Lexus NX, za novega RX pa je bila še dodatno preoblikovana. Spremembe so omogočile povečanje medosne razdalje ter vgradnjo dodatnega prečnega nosilca in dodatnega vzmetenja. To krepi togost karoserije in omogoča natančnejšo nastavitev vzmetenja. Večjo togost omogoča tudi posebni okvir na zadnji strani. Strukturni spoji so bili okrepljeni z obsežnejšo uporabo lepil (dodatnih 2,6 m v primerjavi s prejšnjo generacijo) in laserskim varjenjem vijakov. Skupna dolžina varjenja se je povečala za 7,4 m. Okoli odprtine zadnjih vrat je bila uporabljena tudi pena visoke trdnosti. Podobno kot novi NX je tudi novi RX opremljen z inovativnim mehanizmom pokrova motorja z dvojnim zapahom. To omogoča, da tudi pokrov motorja pripomore k splošni togosti sprednjega dela avtomobila, hkrati pa zagotavlja tišje delovanje z manj tresljaji pri hitri vožnji.

Zagotavljanje manjše teže
Inženirji znamke Lexus so pri konstrukciji avtomobila uporabili nove materiale, s katerimi so zmanjšali težo vozila, ne da bi pri tem ogrozili celovitost strukture ali zmogljivost. Predvsem je bila zmanjšana debelina stranskih elementov in sklopov vrat. Pri nekaterih komponentah, vključno s sredinskim stebričkom, pa so bila uporabljena jekla z visoko natezno trdnostjo in vroče vtisnjena jekla. Nadaljnji prihranki pri teži so bili doseženi tudi z zasnovo sprednjih blatnikov, ki niso več jekleni, temveč aluminijasti. Ta ukrep je pripomogel tudi k boljši razporeditvi teže med sprednjim in zadnjim delom avtomobila. Ukvarjali so se tudi z zelo majhnimi podrobnostmi. Pri različici RX 450h+ sta pokrova za točilno posodo za gorivo in polnilni priključek namesto iz jekla izdelana iz smole.

Sredstva proti hrupu in vibracijam
Izdelava tihe in udobne potniške kabine je bil prednostni razvojni cilj pri snovanju novega športnega terenca RX. Inženirji so želeli doseči tudi prijeten zvok pri zapiranju vrat brez neželenega hrupa, zmanjšanje bučanja, ko pogonski sklop deluje v prostem teku, in manj prenosa hrupa s ceste, zlasti kadar se spremeni vozna površina.Za ustvar janje idealnega zvoka pri zapiranju vrat je bil nezaželen visokofrekvenčni hrup odpravljen s podrobnimi spremembami dizajna in uporabo materiala z visoko stopnjo dušenja. Bučanje je bilo nadzorovano z ukrepi za dušenje tresljajev vetrobranskega stekla in zadnjih vrat, medtem ko je uporaba kita z visokim dušenjem na strehi in stranskih vratnih ploščah zmanjšala raven cestnega hrupa v vozilu. Dodatna uporaba protihrupnega materiala in zvočna izolacija sta pripomogli k tišji notranjosti, tako da je med vožnjo mogoče uživati ​​v jasnem pogovoru. Poleg tega so s posebnimi ukrepi zmanjšali tudi hrup vetra, ki nastaja okoli prednjih stebričkov in zunanjih ogledal.

Vzmetenje
Zasnova vzmetenja omogoča zagotavljanje stabilnosti, položaja in dobrega občutka pri krmiljenju. Novi sistem sprednjih vodil MacPherson je optimiziran za udobje med vožnjo in linearen odziv na voznikove krmilne ukaze, poleg tega pa omogoča boljšo absorpcijo udarcev in tresljajev na neravnih cestnih površinah. Obsežnih izboljšav so bili deležni vsi ključni sestavni deli, vključno s postavitvijo in karakteristikami delovanja rok, puš in amortizerjev. Novo večvodilno vpetje zadnjih koles je zasnovano za boljšo bočno stabilnost in obvladovanje višjih ravni navora. Osredotočenost na izboljšano togost sestavnih delov je pripomogla k boljšemu odzivu krmiljenja in vozniku zagotavlja občutek, da ima zadnji del avtomobila ves čas varen stik s podlago.

Prilagodljivo vzmetenje
Prilagodljivo vzmetenje (AVS), ki je standardno na voljo pri paketih opreme Luxury in F SPORT/F SPORT Performance, zagotavlja neodvisen nadzor blaženja na vsakem kolesu, kar omogoča udobnejšo vožnjo po neravnih površinah, večjo silo blaženja pri zavijanju in stabilnost pri ravni vožnji. V primerjavi s podobnim sistemom na športnem terencu RX prejšnje generacije je bil razpon sile blaženja povečan, tako da je AVS učinkovit na še bolj raznovrstnem naboru voznih površin in pri različnih voznih operacijah. Natančnejša nastavitev sile blaženja omogoča boljši odziv na spremembe v kakovosti cestišča, to pa omogoča večji nadzor in zmanjšuje nagibanje karoserije. Voznik lahko izbira med dvema načinoma nadzora sile blaženja. Način Normal zagotavlja visoko ravnotežje med odzivom krmiljenja in udobjem med vožnjo. Način Sport pa daje prednost odzivu krmiljenja in vožnji s pogostejšo uporabo visoke sile blaženja.

Zavorni sistem
Nove hibridno-električne različice modela RX imajo novi elektronsko nadzorovani zavorni sistem AHB-G. Sistem uporablja visoko zmogljiv motor črpalke, kar daje naraven občutek zaviranja, vodljivost in odzivnost. Porazdelitev zavorne sile spredaj-zadaj je nadzorovana z neodvisno regulacijo tlaka, kar vozilu pomaga ohranjati stabilen položaj med zaviranjem. Izpopolnjenost sistema se kaže tudi v novem mehanizmu blaženja zavornega pedala, ki omogoča tekoče delovanje in nadzor. Model F SPORT je opremljen z večjimi prezračevanimi sprednjimi diski s premerom 400 mm in novimi šestbatnimi aluminijastimi monoblok zavornimi čeljustmi, ki so pobarvane v črno barvo in okrašene z logotipom Lexus. Zagotavljajo večjo površino zavornih ploščic in enakomeren pritisk, ki se kaže v bolj linearnem, neposrednem in stabilnejšem zaviranju. Bencinski modeli RX 350 so opremljeni z vakuumskim zavornim sistemom, ki zagotavlja vrhunsko zavorno silo, nadzor in odziv.

Sistem za nadzor položaja vozila pri zaviranju
Sistem za nadzor položaja vozila pri zaviranju je ena številnih inovacij znamke Lexus, ki zagotavlja občutek linearnega zaviranja in občutek, da so vsa štiri kolesa v varnem stiku s cesto. Na voljo je pri različicah RX 450h+ in RX 350h. Sistem spreminja porazdelitev zavorne sile sprednjega in zadnjega dela vozila glede na voznikov pritisk na zavorni pedal in navpične premike vzmetenja. Sistem zmanjša nagib in ohrani stabilni položaj vozila. Pri RX 500h se sistem za nadzor pogonske sile DIRECT4 uporablja tudi za nadzor položaja vozila.

Dinamično zadnje krmiljenje
RX 500h F SPORT Performance je opremljen s sistemom dinamičnega zadnjega krmiljenja (DRS), ki samodejno izračuna optimalni kot krmiljenja zadnjih koles skladno s hitrostjo in smerjo vozila. Največji kot zasuka zadnjega kolesa se je povečal na štiri stopinje. To izboljša manevriranje pri nizkih hitrostih in pomaga ohranjati stabilnost pri visokih. Pri nizkih in srednjih hitrostih se zadnja kolesa obračajo nasproti sprednjim kolesom, medtem ko se pri visokih hitrostih obračajo skladno s sprednjo osjo. Kot DRS je tudi optimalno nadzorovan kot del delovanja integriranega upravljanja dinamike vozila (VDIM).

Način Trail
RX je prvi avtomobil znamke Lexus, ki ponuja način Trail, ta pa združuje nadzor nad sistemom štirikolesnega pogona, zavorno in pogonsko silo za preprečevanje zdrsa koles pri vožnji po spolzkih ali neravnih cestah. To omogoča uporabo največje pogonske sile, tudi pri vožnji po zahtevnih cestnih površinah.

POGONSKI SKLOPI IN ZMOGLJIVOST
Povsem novi RX ponuja še bogatejšo izbiro pogonskih sklopov kot predhodna generacija. To hkrati pomeni tudi utelešenje strategije Lexus Electrified, ki temelji na visokotehnološkem pristopu. Z več kot 15-letnimi izkušnjami na področju elektrifikacijskih tehnologij povsem novi RX še naprej premika meje: izpopolnjena zmogljivost samopolnilnega hibridnega sistema in priključnohibridnega pogonskega sklopa namreč zagotavlja še več moči in učinkovitosti. Poleg tega pa sploh prvič ponuja še posebno zmogljivo različico s turbopolnilnikom. Ta je namenjena kupcem, ki prisegajo na dinamične zmogljivosti. Ob povsem novem baterijsko-električnem modelu RZ 450e tudi novi RX pripomore k razširitvi ponudbe in kupcem ponuja možnost izbire elektrificiranega avtomobila, ki najbolj ustreza njihovim željam in potrebam.

RX 500h: hibridna zmogljivost s sistemom DIRECT, ki spreminja pravila igre.
2,4-litrski turbo hibridni motor s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in sistemom DIRECT4
Sistemska moč: 371 konjskih moči oziroma 273 kW
Pospešek: 0–100 km/h: 6,2 sekunde*
Emisije CO2: 182–189 g/km*
Poraba goriva: 8,2–8,5 l/100 km*

Novi zmogljivi hibrid RX 500h, ki spreminja pravila igre, je prvi hibrid s turbopolnilnikom znamke Lexus. Razvit je bil za stranke, ki si želijo čim več vrhunske elektrificirane zmogljivosti. Opremljen je s povsem novo vzporedno hibridno arhitekturo, ki vključuje 2,4-litrski turbobencinski motor s turbopolnilnikom in šeststopenjskim menjalnikom, integrirani sprednji motor in enoto za krmiljenje moči, hibridno baterijo in kompaktno zadnjo električno os z močjo 80 kW. Skupna moč sistema znaša 371 konjskih moči (273 kW) s 550 Nm navora, kar omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 6,2 sekunde.

Vzporedni hibridni sistem
Sprednji elektromotor je nameščen med motorjem in menjalnikom, kar omogoča veliko prilagodljivost pri podajanju moči in možnost, da vozilo deluje v popolnoma električnem načinu EV. Hibridni krmilni sistem samodejno preklaplja med vzporednim in električnim načinom vožnje glede na vozno situacijo, kar zagotavlja močno pospeševanje in učinkovito porabo goriva. Čeprav je zmogljivost na ravni, značilni za 3,0-litrski bencinski model V6, lahko hibridni sistem RX 500h zagotovi približno 20-odstotno manjšo porabo goriva.

Baterijska tehnologija
RX 500h je opremljen z novo nikelj-metal-hidridno (Ni-MH) baterijsko enoto z nizkim uporom, ki zagotavlja visoko zmogljivost in hkrati podpira ekonomičnost porabe goriva. Zaradi prefinjenega hladilnega sistema je delovanje izjemno tiho.

DIRECT4
Dovajanje moči nadzira sistem DIRECT4. Gre za ekskluzivno novo tehnologijo pogonske sile, ki je bila nedavno predstavljena pri baterijsko-električnem športnem terencu RZ 450e. Ta pametni sistem nenehno uravnava moč in navor med sprednjo in zadnjo osjo v vsaki vozni situaciji, tako da samodejno in brezhibno prestavlja pogonsko silo med obema osema v milisekundah – hitreje kot katerikoli mehanski sistem. DIRECT4 omogoča več občutka med cesto in volanom ter zagotavlja izboljšano stabilnost pri vodljivosti in odlično vozno dinamiko pri visoki hitrosti. Poleg tega izboljšuje tudi udobje v vožnji s takojšnjim navorom, ki pomaga pri nadzoru gibanja. DIRECT4 zagotavlja boljši občutek na cesti in izboljšano stabilnost pri upravljanju ter vozno dinamiko pri veliki hitrosti. RX 500h ponuja tudi izboljšano vozniško udobje s takojšnjim navorom, ki pomaga nadzorovati gibanje telesa.

Ravnotežje pogonskega navora med sprednjim in zadnjim delom avtomobila je glede na scenarij vožnje prilagojeno za doseganje idealne zmogljivosti, pri čemer se ravnotežje prilagaja med 100:0 in 20:80. Pri speljevanju in vožnji naravnost sistem nadzoruje razmerje med 60:40 in 40:60, zavira nagibanje in daje občutek neposrednega pospeševanja. Pri zavijanju sistem uporablja informacije, kot sta hitrost vozila in kot krmiljenja, da določi porazdelitev pogonske sile in varno stabilnost pri vožnji. Pogonska sila je na začetku zavoja usmerjena proti sprednji osi (70:30 do 50:50), nato pa bolj proti zadnji osi (50:50 do 20:80) ob izhodu iz ovinka, kar zagotavlja dober oprijem in ohranja stabilnost.

RX 450h+: prvi priključni hibrid
2,5-litrski električni priključnohibridni pogonski sklop
Sistemska moč: 309 konjskih moči oziroma 227 kW
Pospešek: 0–100 km/h: 6,5 sekunde*
Emisije CO2: 24–26 g/km*
Poraba goriva: 1,1–1,2 l/100 km*

Lexus je na podlagi več kot 15-letnih izkušenj s področja avtomobilske elektrifikacije zasnoval električni priključni hibrid RX 450h+, ki bo za številne uporabnike trenutne generacije modela RX 450h pomenil pomemben korak naprej. RX 450h+, ki naj bi bil najbolje prodajani model RX v zahodni in srednji Evropi, poganja štirivaljni 2,5-litrski motor Atkinsonovega, opremljen pa je z 18,1 kWh litij-ionsko baterijo, ki omogoča ponovno polnjenje. Dodatni zadnji električni motor omogoča tudi stalni štirikolesni pogon E-Four. Čeprav zagotavlja podobno moč kot odhajajoči RX 450h, proizvaja več navora in ponuja hitrejše pospeševanje. Skupna moč znaša 309 konjskih moči, kar naj bi omogočilo pospešek od 0 do 100 km/h v 6,5 sekunde.

Velikost in zmogljivost baterije ter bogato znanje in izkušnje na področju avtomobilske elektrifikacije zagotavljajo precej manjšo porabo goriva in emisije. Za kombinirani cikel WLTP ciljne emisije CO2 znašajo približno 26 g/km, poraba goriva pa naj bi bila manjša kot 1,2 l/100 km. Pričakovani električni doseg znaša več kot 65 kilometrov, pri čemer bo povsem električna vožnja mogoča pri hitrosti do 130 km/h. Priključnohibridni sistem znamke Lexus ponuja ključno prednost, ki RX 450h+ loči od tekmecev. Ko se baterija izprazni, vozilo brezhibno preklopi na svoj samopolnilni hibridni sistem, pri čemer ohranja visoko učinkovitost pri porabi goriva in emisijah. Ob tem je treba omeniti, da sistemi večine drugih proizvajalcev pogonski sklop preklopijo na motor z notranjim zgorevanjem. Pri znamki Lexus pričakujejo, da bo RX 450h+ osrednja različica modela RX, kar bi bil tudi logičen korak naprej za številne lastnike RX 450h prejšnje generacije in posledično najbolje prodajani RX v zahodni in srednji Evropi.

Načini hibridnega sistema
Vozilo deluje v privzetem načinu EV. To pomeni, da bo avtomobil deloval na električno energijo do meje dosega ne glede na to, kako močno voznik uporablja plin. Z maksimiziranim delovanjem litij-ionske baterije in večjo močjo, ki prihaja iz električnih motorjev, bo vožnja lahkotna in hkrati prefinjena. Voznik lahko izbere tudi način Auto EV/HV, ki samodejno vklopi hibridni motor, ko je potrebna dodatna moč, nato pa se takoj za tem vrne v delovanje EV. Voznik lahko izbere tudi način HV, da poveča učinkovitost delovanja in samodejno vzdržuje stanje napolnjenosti baterije. Način polnjenja baterije zažene motor, da obnovi raven napolnjenosti baterije, kar pomaga zagotoviti večjo moč baterije, ko je potrebna vožnja v električnem načinu, na primer pred vstopom v brezemisijsko ali nizkoemisijsko območje.

Sekvenčni menjalnik Shiftmatic
Voznik lahko s krmilnimi ročicami, ki so nameščene za volanskim obročem, upravlja menjalnik Shiftmatic. Pred tem mora na prestavni ročici izbrati nastavitev S. Ta zagotavlja zavorno silo motorja v šestih korakih z občutkom prestavljanja, podobnim ročnemu menjalniku. Nizko območje prestavljanja omogoča nadzor nad veliko hitrostjo motorja za oster odziv pri pospeševanju.

Sestavni deli hibridnega sistema
Priključnohibridni sistem uporablja novo planetno gonilo, ki omogoča odlično ravnotežje med porabo goriva in voznimi zmogljivostmi. Vključitev zadnje električne pogonske gredi s štirikolesnim pogonom E-Four s svojo stabilno zmogljivostjo pripomore k voznikovi samozavesti pri vsakodnevni vožnji. Sprednja pogonska os je kompaktna enota, ki zaradi večosne zasnove omogoča vzdolžno namestitev elektromotorja/generatorja. Zadnja pogonska gred je zasnovana kot triosni dvostopenjski redukcijski sistem, ki zmanjšuje izgubo teže in delovanja. Zobniški mehanizem je zasnovan tako, da je tišji in zagotavlja zmogljivost pri pospeševanju na spolzkih cestnih površinah z nizkim trenjem. Nova je tudi krmilna enota (PCU), ki je zasnovana za obvladovanje večje moči priključnohibridnega sistema, hkrati pa še vedno podpira učinkovito porabo goriva. Vgrajena je enako kot v samopolnilnem hibridnem sistemu v RX 350h, le da je malenkost večja. Vključuje tudi ojačevalni pretvornik, medtem ko je pretvornik DC/DC premaknjen pod zadnji sedež. RX 450h+ je opremljen z vgrajenim polnilnikom 6,6 kW/h. S priključkom 230 V/32 A je mogoče baterijo popolnoma napolniti v približno 2,5 ure.

RX 350h: učinkovitost samopolnilnega hibridnega sistema četrte generacije
2,5-litrski samopolnilni hibridni motor
Sistemska moč: 250 konjskih moči oziroma 184 kW
Pospešek: 0–100 km/h: 7,9 sekunde*
Emisije CO2: 143–150 g/km*
Poraba goriva: 6,4–6,7 l/100 km*

Novi RX 350h ponuja tudi uglajenost in učinkovitost hibridnega samopolnilnega sistema 4. generacije. 2,5-litrski bencinski motor zagotavlja 245 konjskih moči in zmore pospešek od 0 do 100 km/h v 7,9 sekunde, kar je primerljivo s trenutnim RX 450h, hkrati pa proizvaja nižje emisije. RX 350h bo odlična alternativa dizelskim tekmecem z majhno prostornino in bo idealen za stranke, ki dajejo prednost udobju in učinkovitosti. RX 350h je bil deležen podobnega programa izboljšav hibridnih komponent kot različica RX 450h+, vključno z novim hibridnim menjalnikom s kompaktnejšo zasnovo, manjšo težo (22-odstotno zmanjšanje mase) in zmanjšanimi izgubami zaradi trenja ter manjšo (9-odstotno zmanjšanje prostornine) in učinkovitejšo krmilno enoto. Serijsko je opremljen z električnim štirikolesnim pogonom e-Four.

Baterijska učinkovitost
Podobno kot različica RX 500h tudi RX 350h uporablja novo nikelj-metal-hidridno (Ni-MH) baterijsko enoto z nizkim uporom, ki je zasnovana tako, da zagotavlja dobre vozne lastnosti ter visoko raven moči in majhno porabo goriva. V primerjavi z baterijo, ki je bila nameščena v različico RX 450h prejšnje generacije, ima manj celic (216 proti 240), vendar zagotavlja enakovredno zmogljivost. Celice so razporejene v bolj kompaktno integrirano enoto, ki nadomešča prejšnjo tridelno enoto, nameščeno pod zadnji sedež avtomobila.

RX 350 – zmogljivejši 2,4-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom
2,4-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom
Sistemska moč: 279 konjskih moči oziroma 205 kW
Navor: 430 Nm
Pospešek: 0–100 km/h: 7,6 sekunde*
Emisije CO2: 197 g/km*
Poraba goriva: 8,8 l/100 km*

Novi RX 350, ki je na voljo izključno v vzhodni Evropi, poganja 2,4-litrski agregat s turbopolnilnikom, ki razvije 279 konjskih moči (ali 249 konjskih moči na nekaterih trgih) in 430 Nm navora, kar je precej več kot pri predhodni različici. S pogonskim agregatom usklajeno deluje osemstopenjski samodejni menjalnik Direct Shift s krajšimi prestavnimi razmerji. Povsem novi elektronsko nadzorovani sistem stalnega štirikolesnega pogona zagotavlja učinkovit prenos moči tudi na terenih, na katerih je oprijem praviloma slabši. Razporeditev navora med sprednjo in zadnjo osjo je mogoče prilagoditi od 75:25 do 50:50 in vozilo na ta način prilagoditi voznim razmeram.

MULTIMEDIJSKA POVEZLJIVOST
Novi RX ponuja napredno povezljivost, ki je hitrejša in stabilnejša ter zagotavlja najnovejšo multimedijsko tehnologijo, povezane storitve in priročno posodabljanje po zraku. Z uporabo pametnega telefona, navigacije, ukazov v vozilu, multimedijskih funkcij in povezljivosti v oblaku je na voljo približno sto načinov za voznikovo interakcijo z novim RX. RX je serijsko opremljen s 35,56-centimetrskim 14-palčnim zaslonom, ki je občutljiv za dotik in velja za enega največjih v svojem razredu. Zaslon je opremljen s posebnim premazom proti bleščanju in dodatnimi gumbi za intuitivni dostop do najpogosteje uporabljenih funkcij. Grafika v visoki ločljivosti zagotavlja odlično vidljivost v vseh svetlobnih razmerah, medtem ko je krmilnik 3,6-krat hitrejši od trenutnega sistema.

Na trgih zahodne in osrednje Evrope so vse različice modela RX opremljene z vgrajenim navigacijskim sistemom. Na vzhodnoevropskih trgih lahko kupci izberejo 35,56-centimetrski (14-palčni) zaslon brez navigacije. Avtomobilski podatkovni komunikacijski modul DCM zagotavlja stalno povezljivost z dostopom do informacij v živo o prometnih dogodkih, nesrečah in razmerah na cesti. Novi modeli RX, ki se prodajajo v zahodni in srednji Evropi, so standardno opremljeni s štiriletnim podatkovnim naročniškim paketom; za dostop do storitev v oblaku ni dodatnih stroškov in ni potrebno seznanjanje telefona. Podatkovni komunikacijski modul DCM omogoča tudi priročno posodobitev programske opreme za multimedijske in varnostne sisteme avtomobila po zraku, s čimer se izognete potrebi po servisnem pregledu.

Avdiosistem
Standardni avdiosistem ponuja paket z 12 zvočniki, ki je zasnovan za gladko resonančne visoke tone in bogate, čiste nizke tone, ki zagotavljajo realistično glasbeno doživetje. Sistem vključuje tudi 20-centimetrski basovski nizkotonski zvočnik, ki je nameščen ob strani prtljažnega prostora. Ojačevalnik omogoča predvajanje zvočnih virov visoke ločljivosti, ki vsebujejo več zvočnih informacij kot standardna zgoščenka. Stisnjeni viri zvoka se pretvorijo v kakovost predvajanja, ki je enakovredna zvoku visoke ločljivosti.

Avdiosistem Mark Levinson Surround Sound
Znamka Mark Levinson je dolgoletni ekskluzivni partner pri snovanju avdiosistemov za vozila Lexus. Tokrat so izdelali novi sistem Premium Surround Sound z 21 zvočniki, ki je zasnovan posebej za model RX. Optimiziran je za notranjo arhitekturo avtomobila in upošteva morebitni prenos zunanjega hrupa, ki nastane med vožnjo. Sistem uporablja koncept Pure Play, ki ustvarja še bolj natančno in polno reprodukcijo zvoka. Vse skupaj temelji na posebni zasnovi, ki zvočnike nekako približa ušesom poslušalcev in tako odstrani ovire pri pretoku zvoka.

Pretok zvoka
Multimedijski sistem vključuje tudi novo funkcijo za pretok zvoka prek ponudnika storitev, ki ga je odobril Lexus. Prek osebnega računa lahko stranka pretaka glasbo po lastni izbiri, ne da bi se morala povezati s svojim pametnim telefonom.

Povezava pametnega telefona
Del standardne opreme sta tudi brezžična povezava Apple CarPlay in žična povezava Android Auto. Na voljo je tudi polje za brezžično polnjenje mobilnih naprav, ki je 50 odstotkov hitrejše od različice v prejšnjem modelu.

Povezave
V ohišju sprednje konzole se nahaja priključek USB-A, ki omogoča pa predvajanje zvoka v visoki ločljivosti. Poleg tega sta na voljo še dva priključka USB-C na sprednji konzoli, dva na zadnji strani konzole in še eden v predalu konzole.

Moje nastavitve
Vozilo lahko shrani želene multimedijske nastavitve za do tri različne uporabnike, vključno z navigacijskimi in avdiofunkcijami. Osebne nastavitve vključujejo vozniški položaj, osvetlitev kabine, prikaz merilnika in funkcije varnostnega sistema Lexus Safety System +.

Aplikacija Lexus Link
Aplikacija Lexus Link ponuja ustaljene funkcije za upravljanje vozila na daljavo. Na voljo so analitika vožnje, hibridni trening, spremljanje ravni goriva in funkcija Poišči moj avto. Za različico RX 450h+ so na voljo tudi nove funkcije, kot sta preverjanje stanja baterije in načrtovanje polnjenja. Aplikacija omogoča tudi daljinsko zaklepanje in odklepanje vozila, odpiranje prtljažnih vrat, upravljanje klimatske naprave ali celo utripanje varnostnih luči avtomobila, ki pomaga pri identifikaciji avtomobila na parkirišču. Aplikacija Lexus Link omogoča tudi naročanje na redne servisne preglede in spremljanje načina vožnje ter izkoristka prednosti, ki jih ponuja hibridni sistem.

ŽIVLJENJE V POTNIŠKI KABINI
Pri znamki Lexus že vrsto let spoštujejo načela japonskega gostoljubja omotenaši, ki zaznava potrebe gostov, še preden se te sploh pojavijo. Tako tudi novi RX skrbi, da se vsi potniki vedno počutijo varno in udobno. Ko se potniki približujejo avtomobilu, jih pozdravi prijetna osvetlitev. Ko vstopijo v kabino, pa so deležni posebne animacijske grafike na multimedijskih in večinformacijskih zaslonih. Ko je voznikov ključ registriran, lahko prilagodite nastavitve z njegovim imenom. 

Merilniki, gumbi in projekcijski zaslon
Voznik lahko grafiko na merilnikih prilagodi svojim željam. Prednost lahko da merilniku vrtljajev, indikatorju hibridnega sistema ali merilniku hitrosti. Oblika se spreminja tudi skladno z izbranim načinom vožnje (Normal, Eco ali Sport). Modeli F SPORT imajo ekskluzivno odčitavanje v bolj športnem slogu, kar še dodatno poudarja zmogljivost avtomobila. Tudi RX je opremljen s tehnologijo stikal za sledenje na volanu, ki je bila prvič uporabljena pri novem modelu NX. Ti so ključni del koncepta kokpita Tazuna in jih je mogoče uporabiti za spreminjanje ali posodabljanje vsebine večinformacijskega zaslona, ​​ne da bi bilo vozniku treba pogled umakniti s ceste. Čeprav stikala uporabljajo senzorje na dotik, zagotavljajo občutek »klika« fizičnih gumbov. Barvni projekcijski zaslon ponuja tri načine, ki prikazujejo različne ravni informacij: polni način vključuje stanje varnostnega sistema Lexus Safety System +, standardni način povzema ključne informacije na spodnjem robu zaslona, minimalni način pa prikazuje samo hitrost.

Ogrevanje in prezračevanje
RX je opremljen z novo klimatsko napravo, ki je energijsko učinkovitejša in kompaktnejša. To pa omogoča tudi tanjšo zasnovo armaturne plošče. X 450h+ uporablja energijsko varčno toplotno črpalko, ki za ogrevanje kabine črpa toplotno energijo iz zraka zunaj avtomobila. Na ta način se precej zmanjša vpliv klimatske naprave na doseg vožnje v električnem načinu. Na voljo je tudi senzor vlažnosti, ki pomaga pri preprečevanju rosenja vetrobranskega stekla. Pri vseh modelih je na voljo tudi Lexus Climate Concierge, ki zagotavlja, da vsak potnik uživa v svoji idealni temperaturi, z usklajenim delovanjem grelnikov prednjih sedežev, ogrevanim volanom in triobmočno klimatsko napravo. Lexusov nadzor S-FLOW zazna, kateri sedeži so zasedeni, in temu ustrezno prilagodi delovanje klimatske naprave, s čimer varčuje z gorivom in hkrati zagotavlja udobje potnikov. Z uporabo aplikacije Lexus Link lahko lastniki na daljavo upravljajo klimatski sistem svojega vozila in ogrejejo ali ohladijo svoje vozilo pred začetkom potovanja.

Sedeži
Sprednja sedeža sta oblikovana tako, da omogočata preprost dostop, odlično podporo ter ogrevanje in prezračevanje. Uporaba posebne konstrukcije za sedežno oblazinjenje in novi okvir sedeža izboljšata oprijem telesa, stranice sedeža pa imajo konkavno obliko, ki izboljša oporo. Oblika sedežne blazine je bila spremenjena, da je udobna za širši razpon telesnih oblik in velikosti. Pri paketu opreme Luxury je udobje dodatno povečano s podaljškom sprednje blazine in odpravo morebitne vrzeli med sprednjim delom sedeža in glavnim delom blazine. Vgrajeni grelniki sedežev zdaj zagotavljajo toploto po celotnih sedežih in ne le na določenih točkah. Spominski sistem za električno nastavitev sedeža pa ima novo krmiljenje, ki omogoča hkratno prilagajanje drsnega, dvigalnega in nagibnega položaja, to pa zagotavlja hitrejše delovanje in preprečuje kakršenkoli neudoben stik s koleni. Spremenjen je tudi sistem za preprost dostop, ki poleg pomika in vračanja dodaja funkcijo samodejnega pomika navzdol, kar olajša vstopanje in izstopanje s sprednjih sedežev. Glede na paket opreme imajo zadnji sedeži funkcije ročnega ali električnega naklona in zlaganja ter opcijsko integrirano ogrevanje in prezračevanje.

Ambientalna osvetlitev
Tudi Lexus Mood Selector je izraz gostoljubnosti omotenaši, saj omogoča prilagajanje ambientalne osvetlitve, s čimer se prilagodi trenutnemu razpoloženju. Na voljo je paleta, ki vključuje 64 barv in 14 prilagojenih tem, ki vzbujajo različna čustva in ustvarjajo različno vzdušje. Posredna osvetlitev je razporejena po armaturni plošči, vratnih stikalih, prostoru za noge in žepih v vratih ter ustvarja prijeten občutek med potovanjem ponoči.

VARNOSTNI IN ASISTENČNI SISTEMI
Novi RX ponuja zadnjo generacijo varnostnega sistema Lexus Safety System +, ki vključuje številne sisteme aktivne varnosti in sisteme za pomoč vozniku, s katerimi zaznava in preprečuje prometne nesreče. Poleg tega je mogoče njihovo funkcionalnost posodabljati s priročnimi posodobitvami programske opreme po zraku, pri čemer stranki svojega vozila ni treba peljati v servisno delavnico.

Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka
Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka omogoča zaznavanje motociklov podnevi in drugih predmetov na poti avtomobila. Prav tako lahko prepozna nevarnosti čelnega trčenja z nasproti vozečim prometom ali prečkajočimi pešci, ko na križišču zavija levo ali desno. Odziv zaznavanja je hitrejši in pomaga pri krmiljenju v sili. Ko voznik sproži manever izogibanja, da bi se izognil drugemu vozilu ali oviri na prometnem pasu, sistem zagotovi dodatni krmilni navor, da pomaga ohranjati stabilnost vozila in prepreči, da bi avtomobil zapustil vozni pas.

Prilagodljivi tempomat
Izboljšano je tudi delovanje prilagodljivega tempomata, saj zdaj hitreje prepozna spredaj vozeča vozila in v povezavi z nadgradnjami sistema Lane Trace Assist sledi naravnejši liniji skozi ovinke. Prilagodljivi tempomat se odziva na več znakov in ukazov, vključno z opozorilnimi znaki in znaki STOP.

Proaktivna pomoč vozniku
Proaktivna pomoč vozniku izboljša varnost in zmanjša obremenitev voznika pri manjših hitrostih v mestnem prometu. Zagotavlja tri funkcije: pomoč pri predvidevanju ovir, pomoč pri pojemku in pomoč pri krmiljenju. Z uporabo sprednje kamere avtomobila bo asistenca za predvidevanje ovir zaznala nevarnost, kot so pešci, ki nameravajo prečkati cesto ali hodijo ob robu ceste, kolesarji in parkirani avtomobili. Če obstaja nevarnost trka, bo sistem poskrbel za zaviranje in krmiljenje, da se izogne ​​oviri, pri tem pa ostane znotraj prometnega pasu. Od sistema pred trčenjem se razlikuje po tem, da prej prepozna nevarnost nesreče in sproži pomoč, da se tveganje ne poveča.

Pomočnik pri pojemku podpira nemoteno upočasnitev avtomobila, ko voznik umakne nogo s pedala za plin, ko se na primer približuje drugemu vozilu ali ovinku.* Če sistem ugotovi, da običajno zaviranje z motorjem ne bo dovolj upočasnilo avtomobila, uporabi dodatno konvencionalno / regenerativno zaviranje. Pomoč pri krmiljenju pomaga obdržati vozilo na njegovem prometnem pasu med vožnjo skozi ovinek. Sistem bo zaznal cestne oznake za ovinek pred vami, izračunal polmer in prilagodil pomoč pri krmiljenju. Če je kot krmiljenja nezadosten, je zagotovljena dodatna pomoč, ki vozniku olajša obračanje volana v pravo smer. Pri vožnji naravnost sistem zmanjša raven pomoči pri krmiljenju, kar olajša ohranjanje avtomobila v nevtralnem položaju.

* Pri hitrosti več kot 20 km/h.

Zaznavanje utrujenosti voznika
Sistem za zaznavanje utrujenosti voznika uporablja kamero, ki je nameščena nad volanom, da nenehno preverja stanje voznika in prepozna, ali je postal raztresen ali je izgubil koncentracijo zaradi utrujenosti ali slabega počutja.

Druge funkcije varnostnega sistema Lexus Safety System +
Paket Lexus Safety System + je opremljen tudi s sistemom samodejnega prilagajanja snopa luči, sistemom za sledenje voznemu pasu z opozorilom o zapustitvi voznega pasu in sistemom za prepoznavanje prometnih znakov.

Razširjeni varnostni paket
Varnostni paket Lexus Safety System + je standardno vgrajen v vse evropske modele. Lastniki modelov z višjimi paketi opreme pa se lahko odločijo tudi za razširjeni varnostni paket. Ta med drugim vključuje tudi pomoč pri zamenjavi voznega pasu (LCA), ki omogoča samodejno zamenjavo voznega pasu, ko se med vožnjo po avtocesti uporabljajo smerniki. Na voljo je tudi zaznavanje prečnega prometa spredaj. To z uporabo posebnih radarjev voznika opozori na promet, ki se mu približuje z obeh strani, ko prihaja iz križišča pri majhni hitrosti. Animacija smeri bližajočega se vozila je prikazana na barvnem projekcijskem zaslonu. Voznika po potrebi tudi opozori z vidnim in zvočnim signalom. Razširjeni varnostni paket vključuje tudi pomoč pri krmiljenju v sili z aktivno podporo. S to dodatno funkcijo aktivne podpore bo sistem uporabil nežno zaviranje in vozilo usmeril okoli nevarnosti, pri tem pa bo avtomobil ohranil znotraj voznega pasu.

Sistem varnega izstopa Lexus e-latch
Novi RX je opremljen tudi z elektronskim sistemom za odpiranje vrat e-latch, ki je povezan s sistemom za nadzor mrtvega kota avtomobila in zagotavlja ekskluzivno funkcijo znamke Lexus za pomoč pri varnem izstopu iz vozila. To preprečuje odpiranje vrat, če so zaznani avtomobili ali kolesarji, ki se približujejo od zadaj. Pri znamki Lexus menijo, da lahko ta sistem pomaga preprečiti več kot 95 odstotkov nesreč, ki jih povzroči nenadzorovano odpiranje vrat.

Napredna podpora vozniku
Lexus uvaja številne napredne tehnologije, ki v središče postavljajo človeka in hkrati izboljšujejo udobje in bivanje v vozilu ter krepijo duha gostoljubja omotenaši. RX je mogoče opremiti z digitalnim vzvratnim ogledalom, ki vozniku omogoča široko, neovirano vidno polje z uporabo slike v realnem času, projicirana pa je s kamero za vzvratno vožnjo. Za lažjo vožnjo v zaprtih prostorih digitalni panoramski monitor uporablja kamere za zajemanje 360-stopinjskega pogleda okolice in vnaprej posnetega pogleda pod avtomobilom. Tako ustvari navidezno 3D-sliko RX, ki prikazuje vozilo, kot da bi ga videli od zgoraj. Na voljo je tudi sistem Advanced Park, ki omogoča avtomatizirani nadzor krmiljenja, prestavljanja in zaviranja. Uporablja avtomobilski niz štirih kamer in 12 ultrazvočnih senzorjev za pridobitev celovite slike neposredne okolice. Prepoznal bo tudi do tri redno uporabljena parkirna mesta.

Pasivna varnost
RX je opremljen tudi s celotnim naborom zračnih blazin, vključno z zračnimi blazinami za sprednje sedeže in sredinsko zračno blazino. Robustna konstrukcija vozila je zasnovana tako, da varno absorbira in usmerja udarne sile ob trčenju, hkrati pa ohranja celovitost kabine. Zmogljivost je bila izboljšana s povečanimi sprednjimi stranskimi nosilci. Novi visokonatezni jekleni okvir na zadnjem delu vozila zagotavlja boljšo zmogljivost pri trku od zadaj.

Download

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov