Avto.info

Mazda3 / Axela

Praznovanje 20-letnice Mazde3

Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3

Mazda3 / Axela

Avtor: Foto: Mazda
Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3 Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3

Mazda3, v nekaterih regijah v prvih treh generacijah znana tudi kot Axela, je od svoje predstavitve leta 2003 priljubljena izbira v segmentu kompaktnih avtomobilov. Ker Mazda3 obeležuje 20. obletnico, si oglejmo njeno dosedanjo zgodbo.

Leta 1999 je Mazda začela projekt zamenjave starih modelov Familia/323/Protegé z novimi modeli kombilimuzin in limuzin. Ta prizadevanja je vodil glavni oblikovalec Hideki Suzuki, sodelovali pa so Mazdini oblikovalski centri v ZDA, Nemčiji in na Japonskem. Leta 2001 so izbrali zasnovo Hasipa Girgina, ki jo je šest mesecev izpopolnjeval v Hirošimi, preden so jo odobrili za proizvodnjo. Končni izdelek je bil predstavljen leta 2003 na 60. avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu, prva generacija Mazde3 pa je bila na Japonskem predstavljena mesec dni pozneje. Hitro je pridobila priljubljenost kot cenovno dostopen in odlično izdelan avto, ki ga je zabavno voziti. Leta 2006 je Mazda na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila športno Mazdo3 MPS (Mazda Performance Series). Opremljena je bila z diferencialom z omejenim zdrsom in zmogljivim 2,3-litrskim turbomotorjem, kot ga je uporabljala tudi Mazda6 MPS. Avto so odlično ocenili tako mediji kot uporabniki. 

Drugo generacijo Mazde3 so predstavili leta 2008 s premierama na avtomobilskih salonih v Los Angelesu in Bologni. Čeprav je še vedno uporabljala arhitekturo 'C1', ki so jo skupaj razvili Ford, Mazda in Volvo, je bil ta model v svoji življenjski dobi deležen posodobitev, ki so v ponudbo različic Mazde3 uvedle tehnologije Skyactiv in športne izvedbe. Športni model MPS se je vrnil tudi v drugi generaciji in je vseboval izboljšave, kot so prilagoditve krmilnega računalnika vozila (ECU), prilagoditve prestavnega razmerja, izboljšane zavore, posodobitve vzmetenja, dodelave batov, izboljšave sistema krmiljenja in kozmetične spremembe. Različica MPS je bila ponovno priljubljena tako med mediji kot med uporabniki. 

Sredi leta 2013 je prišla tretja generacija Mazde3 s popolnejšim naborom tehnologij Skyactiv in odmikom od skupne platforme 'C1'. Novi model je zdaj uporabljal na novo razvito podvozje Mazda Skyactiv, ki si ga je delil s prvo generacijo Mazde CX-5. Ta Mazda3 je bila tudi prva, ki je prevzela oblikovalski jezik Kodo in uvedla novosti, kot so sistem GVC (G-Vectoring Control) ter menjalniki in motorji Skyactiv. V znak Mazdine zavezanosti trajnostnemu razvoju Zoom Zoom in pristopu z več rešitvami je bila tretja generacija Mazde3 osnova za koncept Mazde3 'Skyactiv-CNG', ki deluje na stisnjen zemeljski plin in priča o vsestranskosti motorja Skyactiv-G. Mazdino zavezanost elektrifikaciji svoje modelne linije je potrdil tudi pogonski sklop 'Skyacitv-Hybrid', ki si je tehnologijo delil s Toyotinim sistemom Hybrid Synergy Drive, na voljo pa je bil kupcem na Japonskem. 

Četrta in obenem aktualna generacija Mazde3, ki je kot oblikovno osnovo uporabila konceptno vozilo Kai, se je predstavila novembra 2018 na avtomobilskem salonu v Los Angelesu. To je bilo prvo Mazdino vozilo v skladu s ciljem ‘na poti med prestižne avtomobile’; ta generacija je tudi prva Mazda3 z bistvenim vizualnim razlikovanjem med kombilimuzinsko in limuzinsko različico (Hatchback in Sedan). Osupljivo oblikovanje je prejelo številne nagrade v avtomobilski panogi – med drugim nagrado za oblikovanje avtomobila leta 2020 (World Car Design of the Year). Prav tako je zablestel na novo predstavljeni motor Skyactiv-X z nadzorovanim kompresijskim vžigom (zdaj posodobljen v e-Skyactiv X), ki v kombinaciji z novim 24-voltnim blagim hibridnim sistemom ponuja zaželeno kombinacijo najboljših lastnosti dizelskega in bencinskega motorja. Četrta generacija Mazde3 je v svojo strukturo vgradila več jekla visoke natezne trdnosti, kar je pri mednarodno predpisanih preskusih omogočilo vrhunske varnostne rezultate. Uvedla je tudi sistem GVC Plus, izboljšavo sistema GVC iz tretje generacije. 

Ob praznovanju 100. obletnice družbe Mazda Motor Corporation leta 2020 so predstavili posebno različico Mazde3. Ta je temeljila na najvišji stopnji opreme in je vključevala oblikovne elemente, navdihnjene z Mazdinim prvim osebnim avtomobilom R360 Coupe. Posebna različica z omejenim številom izdelanih vozil je s svojo belo biserno barvo Snowflake White, bogato bordo rdečo notranjostjo in jubilejnimi oznakami resnično izstopala. Mazda3 je od svoje predstavitve igrala pomembno vlogo pri oblikovanju podobe Mazdine znamke in je s skupno globalno prodajo več kot 6 milijonov vozil eden od Mazdinih najbolje prodajanih modelov. Ko Mazda3 praznuje 20. obletnico, je vznemirljivo pogledati tudi v njeno prihodnost. Dosedanja pot je dokaz Mazdine zavezanosti varnosti, oblikovanju, inovacijam in uživanju v vožnji. Na naslednjih 20 let Mazde3! 

Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3
Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3
Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3
Mazda3 / Axela: Praznovanje 20-letnice Mazde3
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov