Avto.info

10 skritih draguljev

Mazdin muzej v Hirošimi

10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi

10 skritih draguljev

Avtor: Foto: Mazda
10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi 10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi 10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi 10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi 10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi 10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi 10 skritih draguljev: Mazdin muzej v Hirošimi

V Hirošimi je med obiskovalci mesta zelo priljubljen znameniti Mazdin muzej, ki so ga prenovili maja 2022. V desetih območjih so na voljo primerki iz pestre avtomobilske zgodovine, ki komaj čakajo, da jih odkrijete ... 

Ni skrivnost, da ima Mazda bogato japonsko dediščino. Avtomobilska korporacija s sedežem v Hirošimi, ustanovljena leta 1920 kot Toyo Cork Kogyo Co (leta 1927 preimenovana v Toyo Kogyo, leta 1984 pa v Mazdo), je od nastanka pred približno 102 letoma poskrbela za številne inovacije in nenehne uspehe po vsem svetu z neštetimi kultnimi modeli vozil. Mnogi pa ne vedo, kako globoko segajo Mazdine korenine. Mazdin muzej, ki je del Mazdinega sedeža v Hirošimi in je dostopen javnosti, je idealen kraj za podoživljanje te ugledne in živahne preteklosti. V desetih različnih območjih je v Mazdinem muzeju zajetih več kot 100 let te edinstvene zgodovine, od zahtevnih in inovativnih tehnologij do nagrajenega oblikovanja in nove generacije razvoja. V vsakem območju je ujet Mazdin izzivalni duh, na voljo pa so tudi številni avtomobilski posladki ...

Območje 1
Mali trikolesnik, ki je obnovil Hirošimo 
V Osaki na Japonskem je Jujiro Matsuda začel Mazdino pot in eno od prvih Mazdinih vozil je tudi eno od njenih najznamenitejših: to je trikolesni ‘tovornjak’. 

Obvezen ogled: Type-TCS sprejme obiskovalce Mazdinega muzeja in odlično odraža izjemno zgodovino znamke. V celoti so ga izdelali iz domačih delov in je bil za 40 % zmogljivejši od svojega predhodnika Type-DA. Prevažal je lahko osupljivih 400 kg tovora. Pozneje, leta 1938, je Mazda predstavila model Type-GA in samo štiri mesece po koncu druge svetovne vojne nadaljevala z njegovo proizvodnjo. V naslednjem letu, leta 1946, so izdelali 2430 vozil, kar ga je uvrstilo na sam vrh trga. Model je hitro dobil vzdevek ‘zelena plošča’, kar je bil poklon zeleni instrumentni plošči, ki je simbolizirala mir in varnost. Type-GA so izdelovali vse do leta 1949. Danes je v Mazdinem muzeju razstavljen njegov naslednik, model Type-GB, v legendarni barvi ‘zelene plošče’.

Območje 2–3 
Zora barve Soul Red Crystal 
Sredi 20. stoletja se je Mazda posvetila osebnim vozilom. Po vsem svetu je bilo mogoče videti raznoliko paleto vozil, od lahkih manjših modelov do razkošnih limuzin. 

Obvezen ogled: med Mazdine zgodovinsko najpomembnejše in najbolj prepoznavne modele sodijo Cosmo Sport, Savanna in Cosmo AP. Cosmo AP je bil med prvimi vozili, ki so jih začeli izdelovati v rdeči barvi, kar je bila sredi 20. stoletja prava redkost, saj so vozila višjega razreda običajno serijsko izdelovali v črni, beli ali srebrni barvi. S tem nekonvencionalnim pristopom je Mazda ustvarila edinstveno povezavo z barvami, ki je še danes sopomenka za znamko. Tudi Cosmo Sport je svojevrstna redkost, saj še danes po cestah vozi približno 480 od skupno 1200 izdelanih vozil. 

Območje 4 
Športni prototip skupine C, ki je zmagal v Le Mansu 
Mazda je svoj izzivalni duh dokazala v številnih svetovnih prvenstvih avtomobilskega športa, vključno z dirkami v Le Mansu in prvenstvu IMSA. Zaženimo motorje ...

Obvezen ogled: eden od najbolj privlačnih razstavljenih modelov je Mazda 787B, zmagovalka brutalne dirke 24 ur Le Mansa. V muzeju je postavljena v dirkaški boks, kjer si lahko obiskovalci ogledajo tudi spominke z najslavnejših dogodkov vzdržljivostnih dirk. Leta 1991 so Johnny Herbert, Volker Weidler in Bertrand Gachot z ekipo Mazdaspeed osvojili zgodovinsko zmago.

Območje 5–6 
Prvi in edini – motor V12
Mazdin izzivalni duh je prisoten tudi v območju 5-6, saj so osemdeseta leta prejšnjega stoletja pomenila predvsem napad na izjemno konkurenčnem trgu. 

Obvezen ogled: Mazdin prvi in edini motor V12 je na ogled v območju 5. Imel je delovno prostornino 4000 cm3, razvijali pa so ga v poznih osemdesetih letih vse do leta 1992. S povezavo dveh motorjev V6 je razvojna ekipa želela izdelati motor za najboljši avtomobil na svetu. Motor V12 sicer ni prišel na trg, a je Mazdin izzivalni duh živel naprej v edinstvenih zasnovah motorjev, vključno z rotacijskim motorjem s tremi rotorji in motorjem V6 z Millerjevim ciklom. 

Območje 7 
SUV, ki je svetu predstavil oblikovanje ‘Kodo – duša gibanja’ 
Dobrodošli v novi šoli: Mazda CX-5, Mazda6 in Mazda MX-5 predstavljajo Mazdino novo dobo s tehnologijo Skyactiv, ki spreminja pravila igre, in edinstvenim oblikovanjem Kodo. 

Obvezen ogled: SUV Mazda CX-5, predstavljen leta 2012, je bil prvo vozilo z Mazdinim novim oblikovanjem ‘Kodo – duša gibanja’. Pravijo, da je bil navdih za elegantno, športno silhueto gepard, pripravljen, da napade svoj plen, naprednemu oblikovanju pa je ustrezala samo tehnologija Skyactiv, ki omogoča maksimalno vozno zmogljivost in učinkovitost. To je ‘crossover’ z res veliko mero očarljivosti. 

Območje 8–9 
Zmečkan avtomobil, uničen namenoma
Z odličnimi vozili so povezani brezkompromisni varnostni standardi. Ogledate si lahko vrsto presenetljivih razstavnih primerkov, prav tako pa lahko izkoristite priložnost za ogled proizvodnje vozil Mazda v realnem času.

Obvezen ogled: Mazda CX-30, poškodovana med rutinskim varnostnim testiranjem, sodi med trenutke, ki si jih obiskovalci Mazdinega muzeja najbolj vtisnejo v spomin. Čeprav je sprednji del vozila zelo poškodovan, sta kokpit in notranjost odlično zaščitena. V območju 9 se lahko sprehodite tudi nad Mazdino proizvodno linijo v obratu Ujina, kjer vsak dan izdelajo 1000 avtomobilov. Za dokončanje vsakega vozila je potrebnih približno 15 ur natančnega dela.

Območje 10 
Med vpogledom v naslednje stoletje si lahko v območju 10 ogledate Mazdino drzno strategijo za prihodnost in edinstveno oblikovanje Kodo, vključno s kolesom, kavčem in spektakularno skulpturo Goshintai. 

Obvezen ogled: Mazda Vision Coupe in RX-VISION sta s svojo elegantno zunanjostjo in vznemirljivo naravo popoln zaključek obiska Mazdinega muzeja v coni 10. Oba modela sta oživela s pomočjo izjemnih veščin strokovnjaka za modeliranje iz gline, ki je s svojo spretnostjo ideje preoblikoval v modele v naravni velikosti, ti pa so nato postali konceptna vozila. Nedaleč od obeh konceptnih avtomobilov stoji Mazda LM55 Vision Gran Turismo, model avtomobila v naravni velikosti, ki je na voljo v dirkaški igri Gran Turismo. Vozilo združuje Mazdino filozofijo oblikovanja Kodo, ki jo dopolnjuje poklon Mazdi 787B, zmagovalki Le Mansa.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov