Avto.info

Varčna vožnja 5. del

Zračni upor

varčna vožnja - zračni upor

varčna vožnja - zračni upor

Avtor: Foto: avto.info

video varčna vožnja - zračni upor

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Aerodinamika močno vpliva na porabo goriva. Predvsem pozimi in poleti pa vidimo zelo veliko voznikov, ki se jim ne da odstraniti nosilcev prtljažnika na strehi in se vozijo kar z njimi. S fordom mondeo econetic smo preizkusili, kakšna je razlika, če s vozimo z njimi in brez njih.

Za začetek smo odpeljali na 100-kilometrsko brez njih. Da je bila meritev pravilna, smo dvakrat ubrali isto pot in kar na potovalnem računalniku odčitali rezultata. Tempomat smo nastavili na 130 km/h.

Najprej je računalnik pokazal 5,9 litra, tako kot vedno, kadar se vozimo po tej poti.

Nato pa smo namestili strešne nosilce, jih varno pritrdili in se še enkrat podali na pot. Kljub temu, da gre za originalne nosilce, ki so oblikovani tako, da čim lepše režejo zrak, je opazna razlika že samo, če malo bolj prisluhnete. Sploh pa motor potrebuje več energije, saj ima pri velikih hitrostih največji vpliv na porabo zračni upor, zato je pomembno, da odstranite stvari, ki jih ne potrebujete. Namenoma smo vozili brez strešnega prtljažnika, ker je pri tistem jasno, da močno poveča porabo, ampak tudi uporaben prostor, v takšnem primeru pa gre le za lenobo ali malomarnost voznikov.

V drugem primeru je računalnik pokazal 6,1 litra. Torej vidite, s tistimi parimi minutkami dela lahko privarčujete kakšen deciliter goriva čisto mimogrede.

Mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, na koncu videa doda, da se malomarnost ne splača, saj gre le za enostavno opravilo.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov