Avto.info

Varčna vožnja 6. del

Zaviranje z motorjem

varčna vožnja - zaviranje z motorjem

varčna vožnja - zaviranje z motorjem

Avtor: Foto: avto.info

varčna vožnja - zaviranje z motorjem

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Tokrat smo dokazali, da celo pri vožnji navzdol lahko varčujete, če zavirate z motorjem. Veliko voznikov misli, da motor najmanj porabi, ko je v prostem teku, pa ni tako. S fordom mondeo econetic smo preizkusili, kakšna je razlika, če pri vožnji navzdol zaviramo z motorjem ali le z zavorami.

Izbrali smo enega daljših klancev v naši državi, z višinsko razliko dobrih 1000 metrov. Najprej smo se na pot podali tako, da smo vedno prestavili v prosti tek in zavirali samo z zavorami.

Na položnih delih smo vedno pospešili do hitrosti 50 kilometrov na uro. Takšna vožnja ni le manj varčna ampak bistveno manj varna. Kljub temu da so v novih avtomobilih zavore že zelo zmogljive in spredaj prisilno hlajene, se sčasoma pričnejo pregrevati in po toliko zaporednih zaviranjih smo že čutili popuščanje. V preteklosti so pogosto celo odpovedale in posledice so bile marsikdaj tragične.

Po prvem spustu je bila poraba 2,0 litra, zavore pa so skoraj žarele, tako vroče so bile.

Nato smo se še enkrat odpravili na isto pot, pospeševali enako do hitrosti 50 kilometrov na uro, tokrat pa poskusili zavirati le z motorjem.

Čeprav marsikdo misli, da ko se motor ob vožnji navzdol dere, porablja veliko goriva, to ni res, ker se dovod goriva zapre, motor pa poganja le kinetična energija vozila. V trenutku, ko pritisnete stopalko za plin, seveda gorivo spet priteka v valje. Bistvo varčne vožnje je ohranjanje hitrosti v ovinku. Če bi želeli voziti skrajno varčno, bi bilo to že nevarno, ker mora biti čim manj zaviranja in so hitrosti v ovinku prevelike. Seveda je jasno, da mora biti varnost še vedno na prvem mestu, zato je pomembno, da hitrost zmanjšate pred ovinkom, ko se pogled naprej odpre, pa pričnete počasi pospeševati.

No, v drugem poskusu je računalnik pokazal le 0,5 litra. In zavore? Kot da jih ne bi uporabljali. Torej ne varčujete le z gorivom, tudi z zavorami. Predvsem pa vozite bolj varno.

Mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, na koncu videa doda, da je potrebno pravo prestavo izbrati na vrhu hriba, ne pa potem pred vsakim ovinkom razmišljati, kaj pa sedaj. S tem razbremenite zavore in se bolj varno pripeljete v dolino.

 

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov