Avto.info

Varčna vožnja 8. del

Speljevanje

varčna vožnja - speljevanje

varčna vožnja - speljevanje

Avtor: Foto: avto.info

varčna vožnja - speljevanje

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Od vsega, kar smo do sedaj obdelali, je poraba na koncu najbolj odvisna od načina vožnje. Še posebej speljevanja. Nekateri pravijo, da je poraba manjša, če hitro pospešujete in potem vzdržujete hitrost, spet drugi, da je potrebno pospeševati kot polž.

S fordom mondeo econetic, ki je sponzor te rubrike, smo na poligonu simulirali vsakdanjo situacijo, ko se peljemo v službo. Kar nekaj je ustavljanja in pospeševanja do 50 kilometrov na uro.

Najprej smo hitro pospeševali in potem dlje stali na mestu - kot da bi stali pri rdeči luči. Tako smo naredili 20 kilometrov in dobili povprečje, ki smo ga odčitali na potovalnem računalniku.

Poraba je v tem primeru znašala 7,1 litra.

Potem pa še enkrat na isto pot. Pospeševali smo enako do hitrosti 50 kilometrov na uro, le da tokrat bistveno počasneje. Morda bi se ostali udeleženci v prometu jezili, če bi se takole vozili, ampak dejstvo je, da bi promet lahko prav lepo tekel, če bi vsi vozili tako. Poleg varčevanja je pomemben tudi varnostni vidik. Spet smo se ustavljali, kot da bi prišli do semaforja, vendar je bilo čakanje krajše, ker smo dlje pospeševali.

V tem primeru pa je računalnik pokazal le še 5,5 litra.

Torej smo ugotovili, da se bolj splača pospeševati počasi in predvidevati, kdaj se bo prižgala rdeča luč na semaforju. Bistvo varčne vožnje so namreč mirni živci.

Mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, na koncu videa svetuje prestavljanje kakor hitro je možno in potem umirjeno vožnjo do semaforja. Če že na daleč vidimo, da se bo zamenjala faza, lepo umirimo vožnjo in se počasi ustavimo, potem pa spet umirjeno speljemo.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov