Avto.info

Varčna vožnja 2. del

Preveč tovora v avtomobilu

varčna vožnja - preveč tovora v avtomobilu

varčna vožnja - preveč tovora v avtomobilu

Avtor: Foto: avto.info

video varčna vožnja - preveč tovora v avtomobilu

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Veliko voznikov s seboj vsak dan vozi veliko različne krame, ki po nepotrebnem povečuje porabo goriva. Potrebujete le nekaj deset sekund dela, da odstranite navlako iz prtljažnika, mi pa smo tokrat preizkusili, kakšna je razlika, če s seboj vozimo več kot potrebujemo. In preveč.

Na zaprtem poligonu smo peljali tako kot bi se načeloma peljali vsak dan v službo, s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Avtomobil je bil prazen, v njem so bile le najnujnejše stvari.

Da je bila meritev pravilna, smo vedno ubrali isto pot (50 kilometrov na poligonu) in na potovalnem računalniku odčitali rezultate. Vedno smo se ustavljali na istih mestih in enako hitro pospeševali do 50 kilometrov na uro. Na koncu smo porabili za vse poti isti čas, poraba pa bi morala biti različna.

Najprej je s praznim vozilom znašala 7,6 litra.

V naslednjem smo v prtljažnik naložili 20 vreč mivke (po 25 kilogramov), kar je 500 kilogramov, kolikor znaša največja dovoljena obremenitev za takšnega mondea. Verjetno ni potrebno biti ne vem kako dober voznik, da občutite razliko. Avtomobil težje pospešuje in takoj je očitno, da bo večja tudi poraba. Tokrat je računalnik pokazal 10,7 litra. Ogromna razlika.

Vem, rekli boste, da toliko pa spet ne vozite s seboj. Zato smo naredili še en preizkus z 200 kilogrami. Raziskave kažejo, da v povprečju vozniki vsakodnevno vozijo s seboj za okoli 200 kilogramov preveč tovora. Z vso to nepotrebno kramo pa je poraba na koncu znašala 9,4 litra, kar je še vedno skoraj dva litra več kot s praznim vozilom.

Podobnega mnenja je tudi mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, kar boste videli na koncu videa. Če se le da, na poti v službo raje poberite sodelavko ali sodelavca in njemu prihranite kakšen liter goriva, kar vam lahko prinese vsaj povabilo na kavo, če že ne večerjo.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov