Avto.info

Varčna vožnja 7. del

Prestavljanje

varčna vožnja - prestavljanje

varčna vožnja - prestavljanje

Avtor: Foto: avto.info

varčna vožnja - prestavljanje

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Poraba goriva je odvisna tudi od izbrane prestave v menjalniku. Verjetno to že vsi veste, morda pa se ne zavedate, da lahko dostikrat hitreje prestavite v višjo prestavo kot se vam zdi. K sreči ima po novem že veliko avtomobilov posebne indikatorje, ki nakažejo, kdaj bi bilo smiselno prestaviti.

Tudi naš ford mondeo econetic, ki je sponzor rubrike, ga ima med merilniki in se je gotovo jezil, ker ga tokrat namenoma nismo upoštevali.

Zopet smo se podali na standardno 100-kilometrsko pot s hitrostjo 110 kilometrov na uro. Za začetek smo vozili v zadnji, peti prestavi in odčitali rezultat na potovalnem računalniku.

Tako kot zadnjič, 5,1 litra na 100 kilometrov.

Potem pa še enkrat na isto pot. V drugem primeru smo ves čas z enako hitrostjo vozili v četrti prestavi. Nas je kar pri srcu stiskalo, ker smo vedeli, da po nepotrebnem trošimo gorivo in obremenjujemo motor. Ampak dejstvo je, da se vas še vedno veliko vozi v prenizkih prestavah. Veliko sodobnih avtomobilov ima celo šest prestav pa jih vozniki enostavno ne uporabljajo. Veste zakaj? Od nekoga smo slišali, da si enostavno ne upa…

Razlika je bila očitna; računalnik je pokazal 5,5 litra. Torej smo ugotovili, da so prestave v menjalniku zato, da jih uporabljate. S tem manj obremenjujete tako motor kot svojo denarnico. Je pa res, da je pri mondeu econetic petstopenjski menjalnik zelo na dolgo izračunan in bolj prilagojen hitrostim na nemških avtocestah, zato razlika ni bila tako velika kot bi bila sicer pri večini vozil.

Zato smo podoben poskus naredili še pri manjši hitrosti. S tempomatom smo vozili 60 kilometrov na uro v tretji, četrti in peti prestavi. Rezultati so bili sledeči:

tretja prestava - 4,0 litra
četrta prestava - 3,0 litra
peta prestava - 2,7 litra

V slednjem primeru razlike niso bile več tako velike in je bolj pomembno, kako ima nizke vrtljaje rad motor. Če pri prenizkih spušča čudne zvoke in trese, že niste izbrali prave prestave.

Mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, na koncu videa svetuje prestavljanje kakor hitro je možno, saj s tem ne poslabšamo voznih lastnosti vozila, le bolj tiho in varčno se vse skupaj odvija.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov