Avto.info

Varčna vožnja 3. del

Poraba pri različnih hitrostih

varčna vožnja - poraba pri različnih hitrostih

varčna vožnja - poraba pri različnih hitrostih

Avtor: Foto: avto.info

video varčna vožnja - poraba pri različnih hitrostih

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Poleg mnogih dejavnikov na porabo goriva pri večjih hitrostih vpliva predvsem količnik zračnega upora vozila. Hitreje, ko vozite, večjo silo zračnega upora mora avtomobil premagovati. Zato smo z našim fordom mondeo econetic, ki je sponzor te rubrike, preizkusili, kakšna je razlika, če se vozimo različno hitro.

Za začetek smo odpeljali na 100-kilometrsko pot s hitrostjo 130 kilometrov na uro. Nastavili smo tempomat in se prepustili vožnji. To je največja dovoljena hitrost na naših cestah, kar pomeni, da ni nujno, da ji sledite, seveda se lahko vozite tudi manj. Ne pa tako počasi, da ovirate promet.

Poraba: spet 5,9 litra.

Nato smo hitrost na tempomatu nastavili na 120 kilometrov na uro, ki velja za omejitev v nekaterih državah, recimo v Belgiji in Grčiji.

No, tokrat je računalnik že pokazal občutno manj, 5,4 litra, kar je na 1000 kilometrov že dobrih 5 evrov.

In za konec še 110 kilometrov na uro, ki velja za omejitev na Švedskem in v Franciji, kadar dežuje. Pa tudi na naši pomurski avtocesti. Nekaj razmišljajo, da bi takšno omejitev uvedli na vseh naših avtocestah, razlog pa je predvsem ekološki. Avtomobili so zaradi tega po eni strani tišji, po drugi pa porabijo manj goriva in izpuščajo v ozračje manj CO2. Ravno CO2 je velik problem naše države, saj je izpust na prebivalca prevelik in mora zato država vsako leto plačevati kazen.

No, na koncu je računalnik pokazal le še 5,1 litra, kar je že prihranek kakšnih 9 litrov na 1000 kilometrov. Kot rečeno, s tem tudi manj obremenjujete okolje, vseeno pa upoštevajte, da so tu še ostali udeleženci v prometu, ki jim ni mar za vaše varčevanje, če boste pretiravali.

Mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, na koncu videa poudari, da je v nekaterih državah hitrost tako strogo omejena predvsem zaradi ekologije, zaradi same varnosti pa je bolj pomembno, da ne presegamo omejitve, ki je določena na naših avtocestah.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov