Avto.info

Varčna vožnja 4. del

Električni porabniki

varčna vožnja - električni porabniki

varčna vožnja - električni porabniki

Avtor: Foto: avto.info

video varčna vožnja - električni porabniki

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Tudi električni porabniki v vašem vozilu vplivajo na porabo goriva. Pozimi veliko uporabljamo gretje in odmrzovanje stekel, poleti pa na polno deluje klimatska naprava. Z našim fordom mondeo econetic, ki je sponzor te rubrike, smo preizkusili, kakšna je razlika, če uporabljamo vse in ničesar.

Za začetek smo šli na 100-kilometrsko pot brez vseh električnih porabnikov, ki so namenjeni udobju. Izklopili smo radio, klimatsko napravo, osvetlitev zmanjšali na minimum, skratka, varčevali. Da je bila meritev pravilna, smo dvakrat ubrali isto pot in na potovalnem računalniku odčitali rezultata.

Prvi poskus je pokazal 5,7 litra.

Nato pa smo vklopili vse, kar smo imeli na voljo. Gretje šip, klimatsko napravo, vse luči in radio zelo na glas, da smo videli, če se poraba kaj spremeni.

Klimatska naprava v takšnih dneh, ko je temperatura zunaj blizu 20 stopinj, še ne deluje s polno močjo, zato bi bila razlika v vročih poletnih, pa tudi v mrzlih zimskih dneh gotovo še večja.

Pogosto vidim tudi, da marsikdo ob prižgani klimi vozi z odprtimi okni. Že zaradi zdravja to ni dobro, če ne zaradi porabe. Če vas moti suh zrak, pogosto pijte vodo, ali klimo enostavno izklopite, če ni prevroče. Pa tudi, ko jo uporabljate, ne nastavite prevelike razlike. Nekje do 6 stopinj manj kot je zunaj. Glasen radio pa je tako ali tako zgodba zase. Verjetno nas je veliko, ki uživamo v glasbi, in prav je tako. Vendar nam, če je preglasna, hitro pade koncentracija, slabo sledimo prometu, in brez veze se lahko kaj zgodi. Pa še meglenke. Ok, nekateri avtomobili z njimi res bolje izgledajo, ampak vse, ki se vozijo nasproti, motijo. Še posebej ob dežju, zato ne vozite z njimi.

V drugem primeru je računalnik pokazal 6,0 litra. Torej vidite, tudi naprave v avtomobilu zahtevajo svoj davek.

Mag. Bojan Žlender, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, na koncu videa doda, da le zaradi porabe goriva ni smiselno izklopiti vseh dodatkov za udobno vožnjo, nasprotno, nekatere med njimi celo priporoča, da smo lahko bolje osredotočeni na vožnjo.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Komentarji

Bole Četrtek, 3. junij 2010, 12:28
A se hecate?
Očitno električni porabniki nimajo vpliva na porabo.

Razlike gre samo na račun klime!!!

pa lp
Jošt Torek, 8. junij 2010, 10:43
Tako je, električni porabniki se napajajo iz akumulatorja. In razlika v vaši raziskavi je posledica rabe klime. Poskusite še enkrat, z vsem ostalim (gretje, radio, ventilacija...) in brez klime, načeloma ne bi smelo bit razlike.

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov