Avto.info

Kampanja »poZOOr!«

ZOO Ljubljana in 22. Evropski teden mobilnosti

Kampanja »poZOOr!«: ZOO Ljubljana in 22. Evropski teden mobilnosti

Kampanja »poZOOr!«

Avtor: Foto: ZOO Ljubljana
Kampanja »poZOOr!«: ZOO Ljubljana in 22. Evropski teden mobilnosti Kampanja »poZOOr!«: ZOO Ljubljana in 22. Evropski teden mobilnosti Kampanja »poZOOr!«: ZOO Ljubljana in 22. Evropski teden mobilnosti

To soboto, 16. septembra 2023 bo v Živalskem vrtu Ljubljana ( www.zoo.si )vrata odprl  22. Evropski teden mobilnosti v MOL, tokrat pod sloganom »Varčno in Varno«. Kampanja »poZOOr!«, v kateri so združili moči Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, ZOO Ljubljana ter LPP se v novi preobleki ponovno osredotoča predvsem na najmlajše in najranljivejše udeležence v prometu – otroke in živali. Na otvoritveni dan jim bodo na pomoč priskočili tudi prometno nadahnjeni Ribič Pepe, Čuki ter Dunking Devilsi. Prometni ZOO - kakor aktivnosti v času ETM imenujejo v ZOO Ljubljana, bo skupaj z živalskimi vZOOrniki ponujal 7 biološko prometnih dogodivščin brez doplačila vse dni od 16. do 24. septembra. 

Lansko uspešno kampanjo »poZOOr!« letos še nadgradili
Lani je na področju prometne preventive v Mestni občini Ljubljana zaživel nov projekt prometne preventive - kampanja »poZOOr!« za najmlajše udeležence v prometu, kjer so združili moči Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL (SPV CP MOL), Živalski vrt Ljubljana ter Ljubljanski potniški promet (LPP). S pomočjo živalskih vZOOrnikov kot so želva, tiger, zebra in slon so s kampanjo na mestnih transparentih in plakatih opozarjali na pomembnost pravilne zaščitne opreme v prometu in športu, upoštevanja prometnih pravil in trajnostne mobilnosti. Posebnost kampanje je, da nagovarja na nekonvencionalen način preko živali vZOOrnikov, ki kot živalski ambasadorji pomagajo, da sicer pomembne in resne vsebine lažje in raje najmlajšim »zlezejo pod kožo«. Zato so s kreativo kampanje »poZOOr! « polepljeni tudi štirje mestni avtobusi.

Kampanja je doživela zelo dober odziv, lanskemu sporočilu
 »Bodi poZOOren, bodi vZOOren!« pa so v šolskem letu 2023/24 dodali nova:
- Ne skači po cesti!
- Skači varno!
- Skoči na bus!
- Skoči iz nevidnosti!

Košarkarski spektakel in zabava ob otvoritvi ETM, 16. septembra
V soboto, 16. septembra bo v ZOO Ljubljana potekala uradna otvoritev 22. Evropskega tedna mobilnosti v MOL, ki bo poskrbela za celodnevno zabavo za vso družino. Ob 11. uri bo Ribič Pepe pripravil zanimiv prometno in živalsko obarvan nastop, takoj zatem pa bo sledil košarkarski spektakel skupine Dunking Devils. Na delavnicah WOOP-a  se boste lahko poučili o varnem skakanju na domačih trampolinih, popoldne ob 16. uri bodo za rajanje in zabavo poskrbeli Čuki, ob 17. uri pa bodo na drugem odru z lutkovno predstavo 'S Pika poko na pot, da ne bo nezgod!' mlade med 3. in 6. letom starosti zabavali animatorji iz zavoda Varna pot.

Ob prihodu v ZOO boste hitro vstopili v Prometni kotiček, kjer bo poligon izzivov in delavnic z AVP, SPV in SVP CP MOL. LPP bo v ZOO Ljubljana parkiral kar pravi avtobus in nam ob tem predstavil prednosti trajnostne mobilnosti, ob avtobusu pa bo tudi Eko kotiček, kjer bodo potekale delavnice BODI NULA!, na katerih si boste lahko izmerili ogljični odtis.

Prometni ZOO: Biološko prometne dogodivščine PoZOOr z živalskimi vzorniki
Program prometni ZOO temelji na metodi izkušenjskega učenja. Ob pomoči živalskih vZOOrnikov, ki pozitivno vplivajo na motivacijo otrok pri učenju, pomnjenju in razvijanju različnih veščin, utrjujemo pojme v prometu.

Spoznavamo poti, ki jih uporabljajo živali ter njihove stečine primerjamo s pločniki in cestami. Zanima nas, kaj imata skupnega zebra in prehod za pešce. Za vidnost v prometu otroke spodbujamo k uporabi odsevnikov, kresničk in svetil, pri tem pa vzpostavimo povezavo z očmi velikih mačk, ki se svetijo v temi in živalmi, ki oddajajo lastno svetlobo. Za zgled so nam tudi živali s sporočilnimi barvami, s katerimi nekatere opozarjajo na nevarnost ali neužitnost (močerad), druge pa se prikrijejo v okolju (antilopa). V prometu je pomembna uporaba zaščitne opreme kot so varnostni pas, čelada, hrbteničnik ter ščitniki za kolena, komolce in zapestja. Pri tem opazujemo želvo, pasavca in dvogrbo kamelo ter ugotavljamo, kako je narava poskrbela za njihovo zaščito pred plenilci in poškodbami. Ker so tudi divjinske živali udeleženke v prometu, se bomo pogovarjali kako jim človek pomaga pri prečkanju ceste. Otroci razvijajo tudi ročne spretnosti in ustvarjalnost ob izdelavi kresničke v obliki živali, ki jo lahko nalepijo ali obesijo na šolsko torbico ali pa izdelajo želvo po tem, ko so jo izkustveno spoznali in doživeli.

Na delavnicah bodo tudi policisti iz PP Vič, ki bodo poskrbeli za nasvete o prometni varnosti in predstavili svoje delo, svoj kotiček pa bodo imeli tudi Opel Slovenia, kjer bodo pokazali možnosti varnega prevoza psov. Prometna varnost in primerna oprema sta izredno pomembni predvsem za naše najmlajše, ki se podajajo v širni svet, pa tudi za vse druge, ki smo vsak dan soudeleženi v prometu. Z inovativnimi pristopi in živalskimi vZOOrniki se lahko znanje hitreje in brez težav osvoji in ponotranji, hkrati pa se lahko zraven še pošteno zabavate.

Natančen program dogodkov je objavljen na spletni strani ZOO Ljubljana. Vse aktivnosti so ob vstopnici za ZOO Ljubljana na voljo brez doplačila! Ne pozabite, najugodnejša izbira je letna vstopnica, s katero nas lahko obiščete kadarkoli, 365 dni od nakupa!

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov