Avto.info

LEXUS DESIGN AWARD 2023

ZNANI SO ZMAGOVALCI OBLIKOVALSKEGA NATEČAJA

LEXUS DESIGN AWARD 2023: ZNANI SO ZMAGOVALCI OBLIKOVALSKEGA NATEČAJA

LEXUS DESIGN AWARD 2023

Avtor: Foto: Lexus
LEXUS DESIGN AWARD 2023: ZNANI SO ZMAGOVALCI OBLIKOVALSKEGA NATEČAJA

Znani so štirje zmagovalci mednarodnega oblikovalskega natečaja Lexus Design Award 2023, ki je namenjen mladim ustvarjalcem. Tričlanska žirija, ki so jo sestavljali Paola Antonelli, Karim Rashid in Simon Humphries, je zmagovalce izbrala med 2068 sodelujočimi ustvarjalci, ki so prihajali iz 63 držav in regij.

Predvidevanje, inovacije, očaranje in povečevanje sreče so štiri načela, na katerih pri znamki Lexus temelji ustvarjanje uspešne družbe in boljše prihodnosti. Izpolnjevanje teh načel je bil glavni kriterij pri izboru tokratnih nagrajencev. Podobno kot v preteklosti se natečaj Lexus Design Award tudi v svoji enajsti izvedbi osredotoča na tradicijo obravnavanja vprašanj in trendov časa na temo oblikovanja za boljši jutri. Štiri zmagovalne stvaritve so namenjene reševanju nekaterih družbenih vprašanj za pomoč pri pripravi na prihodnja desetletja.

»Kot žirantka na natečaju Lexus Design Award sodelujem že od prve izvedbe. Zato še toliko bolj cenim radovednost, talent in energijo več sto mladih oblikovalcev z vsega sveta. Oblikovalce odlikuje vizionarski in hkrati realistični pogled, ki ne zajema samo človeštva, ampak tudi vso preostalo naravo,” je povedala sodnica Paola Antonelli.

ZMAGOVALCI NATEČAJA LEXUS DESIGN AWARD 2023
- Fog-X, Pavels Hedström (Švedska)
Mobilni habitat, ki lovi meglo in jo spreminja v pitno vodo.
- Print Clay Humidifier, Liu Jiaming (Kitajska)
Neelektrični vlažilnik, ki je zasnovan na podlagi tehnologije 3D, je izdelan iz recikliranih keramičnih odpadkov.
- Touch the Valley, Temporary Office (Singapur in Kitajska)
Tridimenzionalna sestavljanka, ki slabovidnim pomaga pri spoznavanju fizičnega okolja.
- Zero Bag, Kyeongho Park & Yejin Heo (Južna Koreja)
Paket, ki se raztopi v vodi. Učinkuje kot detergent, ki lahko odstrani morebitne kemikalije z oblačil.

Zmagovalci so se že sredi januarja vključili v trimesečni program, v sklopu katerega so njihovi mentorji štirje vrhunski ustvarjalci: Nizozemka Marjan van Aubel, Američan Joe Doucet, Japonec Yuri Suzuki in Južnoafričanka Sumayya Vally. V sklopu tega programa bodo izpopolnili ideje zmagovalcev in hkrati razvili prototipe, ki utelešajo njihove ideje.

»Živimo v zahtevnih časih. Zato je treba dizajn, ki ga ustvarimo za prihodnost, snovati z mislijo na leta, ki prihajajo. Ukvarjati se je treba z vprašanjem, ali bo stvaritev primerna, praktična in izvedljiva. Upam, da bom mladim ustvarjalcem lahko dala pravo perspektivo, ki bo primerna za prihodnost. Za nadarjene mlade oblikovalce je to lahko odlična odskočna deska za razcvet njihovih karier. Navdušena sem, da sem del tega izjemnega projekta,” pravi nizozemska mentorica Marjan van Aubel.

Spomladi bodo na posebni razstavi predstavili, kako so se prototipi zmagovalcev razvili in zacveteli v interakciji z mentorji. Da bi natečaj Lexus Design Award 2023 še bolj približali ljudem na vseh koncih sveta, bodo k sodelovanju povabili širšo javnost. Na ta način bodo določili zmagovalca tako imenovane nagrade ljudstva. Podrobnosti bodo objavljene naknadno.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov