Avto.info

Poziv k odgovorni udeležbi v prometu

Zavod Varna pot že vrsto let izvaja akcijo Čista nula, čista vest

Poziv k odgovorni udeležbi v prometu: Zavod Varna pot že vrsto let izvaja akcijo Čista nula, čista vest

Poziv k odgovorni udeležbi v prometu

Avtor: Foto: Zavod Varna pot

Ljubljana, 14. 6. 2024 – Poletni meseci so pred vrati in z njimi številni dogodki na prostem, ki privabljajo množice po vsej Sloveniji. Slovenska mesta so že pripravljena na raznovrstne prireditve, ki bodo potekale skozi celotno poletje. Medtem ko uživate v poletnih radostih, ne pozabite, da je varnost na cestah izjemno pomembna. Zavod Varna pot že vrsto let izvaja akcijo Čista nula, čista vest, ki opozarja na nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in spodbuja k odgovornemu ravnanju v prometu.

Poziv k odgovorni udeležbi v prometu
Naš nasvet je, da vedno vnaprej načrtujmo povratek domov. Uporabimo javni prevoz, taksi ali prosimo treznega prijatelja, partnerja, starša. Ob konzumaciji alkohola in prepovedanih drog odsvetujemo kakršnokoli aktivno udeležbo v prometu. V sklopu akcije Čista nula, čista vest lahko z našimi moderatorji preverite svoje psihofizično stanje in poskrbite za varnost sebe in drugih.

Ta konec tedna bo naša ekipa Čiste nule izvajala akcijo v:
- petek, 14. junija 2024, med 19.00 in 22.00 po mestnih ulicah Kopra
- soboto, 15. junija 2024, med 15.00 in 21.00 na dogodku Ljubljanska vinska pot, ki se bo razprostrla po Prešernovem trgu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici (Ljubljana)

Obiskovalcem bomo omogočili brezplačno preverjanje psihofizičnega stanja z elektronskim alkotestom ter jih ozaveščali o škodljivi rabi alkohola in nezdružljivosti alkohola z vožnjo. Naš cilj je spodbuditi odgovorno vedenje na cestah in zmanjšati število nesreč, povezanih z alkoholom. Vsem, ki bodo dosegli rezultat 0,0, bomo podelili praktične nagrade našega sponzorja, Generali.

Vaša podpora je ključna
Naša prizadevanja gredo v želji obvarovati naša zdravje in življenja na slovenskih cestah, saj vemo, da vsak izmed nas šteje. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

Kalkulator alkoholiziranosti
Vsem, ki ne bodo imeli možnosti srečati naših moderatorjev in preveriti svojega psihofizičnega stanja, pa priporočamo uporabo spletnega kalkulatorja alkoholiziranosti.

Alkohol še naprej morilec na naših cestah
Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavo, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Podatki za leto 2023
• Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 21 (17) udeležencev oz. 24% več kot v letu 2022 (4 umrli več). Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2023 znaša 25,6 % (v letu 2022 21%, v 2021 33 %, v 2020 pa 37 %).
• Povprečna stopnja alkohola v vseh prometnih nesrečah z alkoholiziranim povzročiteljem je bila 1,38 g alk/kg krvi, v smrtnih prometnih nesrečah – 1,09 g alk/kg krvi, v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami –1,29, z lažjimi telesnimi poškodbami – 1,48 in v prometnih nesrečah brez poškodbe – 1,34 g alk/kg krvi.(Vir: Policija)

Dogajanje lahko spremljate tudi na naši spletni strani ter Facebook in Instagram profilu Zavoda Varna pot.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava