Avto.info

Mercedes-Benz eActros 600

Začetek mega potovanja na akumulatorski električni pogon

Mercedes-Benz eActros 600 : Začetek mega potovanja na akumulatorski električni pogon

Mercedes-Benz eActros 600

Avtor: Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz eActros 600 : Začetek mega potovanja na akumulatorski električni pogon Mercedes-Benz eActros 600 : Začetek mega potovanja na akumulatorski električni pogon Mercedes-Benz eActros 600 : Začetek mega potovanja na akumulatorski električni pogon Mercedes-Benz eActros 600 : Začetek mega potovanja na akumulatorski električni pogon Mercedes-Benz eActros 600 : Začetek mega potovanja na akumulatorski električni pogon

Leinfelden-Echterdingen/Frankfurt na Majni – Mercedes-Benz Trucks je v juniju 2024 v Frankfurtu na Majni začel najobsežnejšo testno vožnjo v zgodovini podjetja. Na evropski testni turi »eActros 600 European Testing Tour 2024« bosta dva skoraj serijska prototipa novega električnega paradnega modela eActros 600 potovala skozi več kot 20 evropskih držav, pri čemer bosta vsak s skupno maso priklopnega vozila 40 ton prevozila več kot 13.000 kilometrov. Vrhunca potovanja tovornih vozil za daljinski promet z akumulatorskim električnim pogonom sta najsevernejša in najjužnejša točka celinske Evrope: Severni rt na Norveškem in Tarifa v Španiji. Prvih nekaj kilometrov je bila za volanom enega od električnih tovornih vozil Karin Rådström, direktorica podjetja Mercedes-Benz Trucks. Tura se je neuradno začela že malo prej na lokaciji podjetja Mercedes-Benz Trucks v kraju Wörth am Rhein in na sedežu družbe Daimler Truck AG v kraju Leinfelden-Echterdingen.

Karin Rådström: »Iskreno se zahvaljujem našim inženirjem, ki se podajajo na pot z vozilom eActros 600. Tehnologija vozil za transformacijo je pripravljena. Daljinski promet z akumulatorskim električnim pogonom v Evropi je mogoč. Zdaj morata politika in energetski sektor sodelovati z industrijo, da pospešita razvoj javne polnilne infrastrukture.«

Pridobivanje izkušenj na najrazličnejših poteh z vidika porabe energije
S turo »eActros 600 European Testing Tour 2024« želi Mercedes-Benz Trucks pridobiti obsežne izkušnje na najrazličnejših poteh v različnih topografskih in podnebnih območjih z vidika porabe energije. Proizvajalec namerava te ugotovitve nato deliti z zainteresiranimi strankami. Velika kapaciteta akumulatorja, ki znaša več kot 600 kilovatnih ur[1], in nova, posebej učinkovita električna pogonska prema, ki so jo razvili v podjetju, omogočata vozilu eActros 600 doseg 500 kilometrov[2] brez vmesnega polnjenja. Cilj je, da se akumulatorji polnijo izključno na javnih polnilnih postajah. Vozili bosta med drugim potovali skozi Nemčijo, Dansko, Švedsko, Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko, Češko, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Slovenijo, Italijo, Monako, Francijo, Španijo, Portugalsko, Belgijo, Nizozemsko in Luksemburg.

O modelu eActros 600
Približno 60 odstotkov voženj na dolge razdalje, ki jih opravijo stranke Mercedes-Benz Trucks v Evropi, je krajših od 500 kilometrov, kar pomeni, da polnilna infrastruktura na mestu za shranjevanje in vzdrževanje ter na mestih za nakladanje in razkladanje za te primere zadostuje. Za vse druge načine uporabe je nenehen razvoj javne polnilne infrastrukture bistven pogoj, da bodo električna tovorna vozila popolnoma primerna za vseevropski daljinski promet. Poleg polnjenja CCS z močjo do 400 kW bo eActros 600 pozneje omogočal tudi megavatno polnjenje (MCS). Aprila letos so razvijalci v podjetju Mercedes-Benz Trucks prvič uspešno napolnili prototip vozila eActros 600 na polnilni postaji z močjo enega megavata v razvojnem in testnem centru podjetja v kraju Wörth am Rhein. Stranke lahko naročijo predpripravo za MCS. Ko bo tehnologija MCS na voljo in standardizirana pri vseh proizvajalcih, jo bo mogoče naknadno vgraditi v te modele vozila eActros 600. Akumulatorji se lahko na ustrezni polnilni postaji z močjo približno enega megavata v pribl. 30 minutah napolnijo z 20 na 80 odstotkov[3].

Električno tovorno vozilo za dolge razdalje vizualno odlikuje popolnoma nov, purističen dizajn z jasnimi linijami in aerodinamično obliko. Z električnim tovornjakom nameravajo postaviti nove standarde glede dobičkonosnosti za upravitelje voznih parkov in dolgoročno nadomestiti večino dizelskih tovornjakov v pomembnem segmentu daljinskega prometa. Bistvo koncepta podjetja Mercedes-Benz Trucks za daljinski promet vozil na akumulatorski električni pogon je strankam ponuditi celovito transportno rešitev, ki vključuje tehnologijo vozil, svetovanje, polnilno infrastrukturo in storitve.

1 eActros 600 ima tri akumulatorske sklope, vsak s kapaciteto 207 kWh. Skupna kapaciteta nameščenih akumulatorskih sklopov je 621 kWh. Nazivna kapaciteta novega akumulatorja na podlagi interno določenih okvirnih pogojev. Ta se lahko razlikuje glede na primer uporabe in pogoje okolice.
2 Doseg je bil določen interno pod specifičnimi testnimi pogoji po predkondicioniranju s cestnim vlečnim vozilom 4x2 s skupno maso priklopnega vozila 40 ton pri zunanji temperaturi 20 °C v daljinskem prometu in lahko odstopa od vrednosti, določenih v skladu z Uredbo (EU) 2017/2400.
3 Na podlagi internih simulacij, saj se zavezujoč in enoten standard za sistem MCS (Megawatt Charging System) trenutno še razvija.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava