Avto.info

18. beneški arhitekturni bienale

Volkswagen podpira nemški paviljon in veliki festival soseske

18. beneški arhitekturni bienale: Volkswagen podpira nemški paviljon in veliki festival soseske

18. beneški arhitekturni bienale

Avtor: Foto: Volkswagen

Wolfsburg (Nemčija)/Benetke (Italija), 20. maja 2023 se je v Benetkah začel odvijati 18. mednarodni arhitekturni bienale. Koncern Volkswagen je partner skupine kustosov nemškega paviljona in podpira njegov koncept "Open for Maintenance" ("Zaradi vzdrže­valnih del odprto"), ki posebno pozornost namenja trajnostnim pristopom za gradbene projekte in urbanizem. Na predvečer otvoritve so bili prvič povabljeni predstavniki beneških lokalnih in socialnih pobud, da si skupaj z umetniki in strokovnjaki v okviru velikega festivala soseske izmenjajo izkušnje. Zvezna ministrica za gradbeništvo Klara Geywitz je navzoče pozdravila v imenu javnega naročnika nemškega paviljona. Že marca so z ID. Buzz Cargom trajnostno prepeljali material od Leipziga do Benetk.

V okviru naslova "Laboratorij prihodnosti", ki ga je izbrala kustosinja letošnjega bienala Lesley Lokko, ustvarjalci nemškega prispevka pojem "laboratorij" razumejo več­plastno: tudi kot dejansko delavnico. Nemški paviljon se spreminja v prostor vsakodnevne prakse skupnosti in je usmerjen k lokalnim potrebam. S to mislijo so se 19. maja v okviru velikega festivala soseske prvič srečali Benečani in Benečanke, umetnice in umetniki ter predstavniki beneških pobud. Cilj je bila razprava o usklajevanju trajnostnih življenjskih prostorov in uporabi virov ter medsebojno povezovanje lokalnih in socialnih pobud ter strokovnjakov in strokovnjakinj. V okviru mednarodnega kulturnega udejstvovanja je koncern Volkswagen partner nemškega prispevka na bienalu in festivala soseske.

Benita von Maltzahn, vodja sektorja Global Cultural Engagement pri koncernu Volkswagen, je povedala: "Potrebujemo prostore za življenje, za delo in predvsem za iskanje idej. Ena največjih nalog današnjega časa je, da na novo koncipiramo oblikovanje teh prostorov, pri čemer kot glavno prednostno nalogo obravnavamo trajnostno uporabo virov. Zelo nas veseli, da lahko skupino kustosov nemškega paviljona podpremo, ko bodo to temo odprli za umetniško-kreativno obravnavo, v katero bo vključeno širše občinstvo."

Skupina kustosov nemškega paviljona je o svojem pristopu povedala: "Če želimo gradbeništvo prilagoditi ciljem trajnostne preobrazbe, je treba ne le spremeniti gospodarsko, finančno in (gradbeno)pravno okolje, temveč tudi ljudi opolnomočiti, da bodo svoje življenjske prostore oblikovali v skladu z družbeno in ekološko trajnostnimi načeli. Prav zato nemški prispevek na arhitekturnem bienalu 2023 vključuje vprašanja in poti do rešitev beneške civilne družbe ter v ospredje postavlja ukrepanje. Podpora koncerna Volkswagen nam omogoča, da na kraju samem opravimo potrebno mreženje, ki bo pustilo sledi onkraj meja bienala."

Koncern Volkswagen podpira kustosinje in kustose nemškega paviljona že od začetka njihovega projekt­nega dela. Podjetje je med drugim ekipi dalo na voljo popolnoma električno vozilo Volkswagen ID. Buzz Cargo1, da bi bil prevoz opreme za delavnico na paviljonu od Nemčije do Italije čim bolj gospodaren z viri. Delavnica je v času bienala platforma za različne beneške in mednarodne pobude in visokošolske ustano­ve, da bi se z intervencijami 1 : 1 zavzele za vzdrževanje socialnoprostorskih struktur na kraju samem. Razstavo je zasnovala skupina kustosov ARCH+ | SUMMACUMFEMMER | BÜRO JULIANE GREB. Kustosi so bili izbrani na odprtem natečaju, ki ga je organiziralo zvezno ministrstvo za stanovanja, mestni razvoj in gradbeništvo.

Volkswagen Cultural Engagement
Podjetje se kot podpornik umetnosti in kulture zavzema za ustanove in akterje, da bi omogočilo učinko­vite in večplastne odnose med umetnostjo in javnostjo ter inovativne kulturno-izobraževalne ponudbe. Koncern Volkswagen želi predvsem čim več ljudem omogočiti, da spoznajo umetniška stališča, si izmen­jajo mnenja in ideje ter tako pridobijo nove perspektive. Ti dialogi imajo ključno vlogo pri razvoju ustvarjalnosti in inovativnosti ter pri krepitvi družbenega konsenza.

1) ID. Buzz Cargo – poraba električne energije v kWh/100 km: kombinirana 22,2–20,4 (WLTP); emisija CO₂ v g/km: kombinirana 0; doseg po kriterijih WLTP: 402–425 km.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov