Avto.info

BMW Group Slovenija

Vodilni ponudnik električnih in elektrificiranih vozil med nemškimi premijskimi znamkami

BMW Group Slovenija: Vodilni ponudnik električnih in elektrificiranih vozil med nemškimi premijskimi znamkami

BMW Group Slovenija

Avtor: Foto: BMW

BMW Group Slovenija v 2022 s 50 % rastjo prodaje električnih in elektrificiranih vozil. Navkljub letu, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, izzivi v dobavni verigi, višanje cen energentov in nestanovitno stanje na gospodarskem področju, je BMW Group Slovenija s svojimi znamkami zaključil leto s 25,6 % tržnim deležem v premium segmentu.

BMW Group je v letu 2022 nadaljeval z intenzivno produktno ofenzivo in trgu ponudil številne nove in prenovljene modele, tako klasično gnane kot elektrificirane. Trgu so predstavili nova modela BMW serije 2 Active Tourer in Coupé, nadaljevali so s prvič predstavljenim električnim športnim Gran Coupéjem z izjemno dinamiko in visoko stopnjo udobja, BMW i4, ter predstavili najprestižnejšo in najzmogljivejšo izvedbo popolnoma električnega člana družine X, BMW iX M60. Na trg je zapeljala prenovljena serija 3 v limuzinski in Touring izvedbi s širokim naborom pogonskim sklopov. Portfelj se je razširil z novim BMW X1, ki je s predstavitvijo tretje generacije sedaj na voljo tudi v popolnoma električni verziji, BMW iX1. Elektrifikacija ni bila omejena zgolj na štirikolesno mobilnost, BMW Motorrad je namreč lansiral električni skuter BMW CE 04. Pri znamki MINI so predstavili spekter posebnih izdaj svojih klasičnih modelov, Untamed Edition, navdihnjena z naravo in oblikovana za avanturo, Untold Edition, prefinjena in sofisticirana, in Resolute Edition, oblikovana, da pusti vtis.

Najbolje prodajani modeli vozil BMW in MINI
Stranke BMW je v 2022 najbolj množično prepričal BMW serije 2, ta predstavlja 15 % prodanih vozil BMW v preteklem letu. Znotraj serije 2 je s 77 % najbolje prodajana izvedba Active Tourer. Trend rasti SUV segmenta se je nadaljeval tudi v 2022; ti so v zadnjih 12 mesecih predstavljali 45 % prodaje. Slovenci kupci so se najpogosteje odločili za BMW X3 (11 % prodaje), BMW X1 (9,3 % prodaje) in BMW X5 (9 % prodaje). Močno zanimanje za člane družine X je opazno tudi v poslovnem segmentu, kot na primer BMW X5, v preteklih letih prejemnika laskavega naziva 'Luksuzni terenec leta' v izboru 'Poslovni avto leta'. K uspešnemu letu so poleg poslovnih strank prispevale tudi zasebne; med nemškimi proizvajalci premium vozil je BMW Group v prodaji zasebnim strankam zasedel drugo mesto. Za znamko MINI je bilo leto 2022 v Sloveniji rekordno, saj je v primerjavi s prejšnjim letom dosegla 35,3 % rast. Slovenski kupci so se v letu 2022 največkrat odločili za vozili MINI Cooper v 3-vratni in 5-vratni izvedbi.

BMW Group vodilni v tržnem deležu električnih in priključno hibridnih vozil med nemškimi premium znamkami
BMW Group je v letu 2022 svojim kupcem ponujal že 23 elektrificiranih modelov in izvedb BMW in MINI. Številka, ki se bo v prihajajočih letih le še večala, postavlja BMW Group na samo čelo ponudnikov elektromobilnosti.

Na našem trgu BMW Group v primerjavi z bližnjima nemškima konkurentoma v premijskem razredu z najvišjim, 50 %, tržnim deležem med električnimi in priključno hibridnimi vozili trdno zaseda vodilno mesto. Priključni hibridi BMW Group na celotnem avtomobilskem trgu v Sloveniji zasedajo drugo mesto, znotraj premium segmenta nemških proizvajalcev pa imajo kar 70 % tržni delež. V tem segmentu si električna vozila BMW lastijo 43 % tržni delež in skupno s priključno hibridnimi vozili predstavljajo polovico prodanih avtomobilov. Slovenski kupci so se v letu 2022 največkrat odločili za modele BMW i4, BMW iX, BMW i3 in BMW iX3. Delež elektrificiranih in električnih vozil BMW in MINI znotraj prodaje BMW Group Slovenija znaša 19 % (delež elektrificiranih in električnih vozil MINI znotraj prodaje te znamke 10 %, delež elektrificiranih in električnih vozil BMW pa skoraj 20%).

Zmogljiva športnost ali ekskluzivni prestiž? BMW Group ponuja oboje
Kupci, ki se odločajo za visokozmogljiva športna vozila in prestižna vozila nemških premium ponudnikov avtomobilov večinoma posegajo po vozilih BMW M in BMW serije 7, serije 8 in X7. Vozila BMW M in BMW M Performance so tako v segmentu visokozmogljivih vozil med najbližjima nemškima konkurentoma s kar 43 % deležem zasedla zavidljivo prvo mesto in v primerjavi s prejšnjim letom dosegla 16 % rast. BMW v največjem in najprestižnejšem segmentu osebnih vozil v premijskem razredu bližnjih nemških konkurentov zaseda prvo mesto s 46 % tržnega deleža; BMW serije 7 ima v primerjavi s konkurenco 41 % tržni delež, BMW X5 56 %, BMW X7 pa kar 73 %.

BMW Motorrad
V letu 2022 se je BMW Motorrad v premium segmentu motorjev nad 1700 ccm povzpel na vodilno mesto in zaseda kar 54 % tržni delež. BMW R 18 je v svojem drugem letu na tržišču dosegel 30 % rast prodaje, ljubitelji elektromobilnosti pa so v 2022 prvič izkusili edinstveni električni skuter BMW CE 04.

Digitalizacija storitev in poslovanja
BMW Group se transformira iz avtomobilističnega proizvajalca v moderno tehnološko podjetje, ki ponuja storitve mobilnosti. V sam vrh svojega delovanja podjetje postavlja stranko in ji skozi celotno življenjsko dobo vozila omogoča vrhunsko in brezhibno izkušnjo. Z aplikacijo My BMW stranke ostanejo povezane s svojim vozilom, tudi ko niso v njem. Aplikacija načrtuje potovanja ob upoštevanju trenutnih prometnih razmer in opozori na dogajanje na začrtani trasi ter času, ko se je potrebno odpraviti, da na cilj prispemo ob izbranem terminu. Stranke lahko prek aplikacije ali vozila vzpostavijo klic s centrom za pomoč na cesti (AMZS v Sloveniji), ki vozniku nudi potrebno asistenco v najkrajšem možnem času. V centru za pomoč na cesti vidijo vse potrebne informacije, morebitne okvare, lokacijo idr. ključne podatke, da lahko čim prej nudijo pomoč. Aplikacija tudi spremlja čas od zadnjega servisnega pregleda in voznika opomni, ko napoči čas za ponovnega.

Storitve My BMW Service so na voljo kadar koli in ne glede na lokacijo. My BMW Service ponuja širok nabor digitalnih servisnih storitev, ki stranki olajšajo življenje. Od spletnega naročanja na servisni termin in povezovanja BMW-ja z aplikacijo My BMW, do brezstične oddaje avtomobilskega ključa na servisu in videoposnetkov s statusom vozila iz servisne delavnice prek pametne videokomunikacije. Vse ponudbe My BMW Service imajo nekaj skupnega: so pametne in inovativne in znatno poenostavljajo vsakdanje življenje BMW voznika.

Uradni servisi BMW Group predstavljajo sodoben servis po meri stranke, nudijo odlično uporabniško izkušnjo, celoten postopek je namreč krojen po željah in potrebah stranke ter vsebuje v samem bistvu visoko stopnjo integracije digitalnih naprednih storitev. BMW Slovenija s privlačno ponudbo skrbi tudi za lastnike starejših vozil v servisni ponudbi BMW Service 5+ za modele BMW serij F, starejše od 5 let. Stranka z nekaj kliki prek enostavnega konfiguratorja označi potrebne storitve, uradni servis pa z izkušenimi servisnimi strokovnjaki BMW in originalnimi BMW deli poskrbi za zanesljivo in vrhunsko delovanje vozila.

RE:DESIGN iX: Umetniške preobrazbe BMW iX
BMW Slovenija je ob 50-letnici umetniškega udejstvovanja BMW Group ponudil mladim ustvarjalcem možnost umetniške interpretacije zunanjosti tehnološko naprednega in trajnostnega vozila BMW iX. Najboljše kreativne rešitve je iskala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Domagoj Dukec, vodja oblikovanja BMW, Alenka Gregorič, kustosinja za sodobno umetnost, umetniška vodja Cukrarne in Galerije Tobačna, Miran Mohar, mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani, Kristina Rutar, umetnica, docentka na ALUO Unikatno oblikovanje in Maša Gala, vizualna umetnica, akademska slikarka, KD 3kolektiv. Zmagovalno interpretacijo povezave trajnosti, umetnosti in mobilnosti pa je izdelal magistrski študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Urban Klinkon, ki je svojo vizijo umetniške preobleke iX skupaj z direktorjem BMW Group Slovenija Christopherjem Puthom razkril na zaključnem dogodku v Cukrarni. Zgodba vozila se je s tem šele začela, v nadaljevanju leta je bilo razstavljeno na številnih lokalnih in mednarodnih dogodkih, kot so The Privilege Of Luxury in Social Awards Slovakia v Bratislavi, Bregenzer Festspiele v Avstriji, Art Market Budapest na Madžarskem, Slovenskem oglaševalskem festivalu, Legendary Moments v Rovinju in mnogih drugih.

Vsaka stranka BMW je unikatna in je kot članica družine BMW deležna vrhunske izkušnje
Poleg napredne povezljivosti, enostavne servisne izkušnje in vrhunske digitalizacije, BMW Group za svoje stranke vsakoletno organizira edinstvene dogodke, ki postrežejo z aktualnimi novostmi, testnimi vožnjami bogate BMW flote in delavnicami na temo mobilnosti. V letu 2022 se je tako na lokalnih kot mednarodnih dogodkih v Sloveniji zvrstilo preko 700 strank. BMW Arena je gostila goste iz celotne Srednje in Jugovzhodne Evrope, ekskluzivno jim je bil predstavljen novi BMW i7, flota X jih je popeljala po zasneženih razgibanih pokljuških cestah, flota M pa po Drift poligonu. V nadaljevanju leta so sledili Legendary Moments v Rovinju in dogodek v hotelu Kempinski Portorož, namenjen najbolj ekskluzivni in prestižni BMW ponudbi. Dodana vrednost v obliki posebne pozornosti in privilegijev za lastnike vozil v ponudbi BMW Group se kaže v izjemnem zadovoljstvu udeležencev omenjenih dogodkov.

Vir podatkov: MNZ in IHS. 

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov