Avto.info

Nova Toyota GR Yaris

Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino

Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino

Nova Toyota GR Yaris

Avtor: Foto: Toyota
Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino Nova Toyota GR Yaris: Veliko novosti za Toyotino zmogljivo kombilimuzino

Nova Toyota GR Yaris je bila deležen tehničnih, oblikovnih in konstrukcijskih izboljšav, ki obetajo še bolj vznemirljivo doživetje vožnje. Izvirni GR Yaris, ki je bil prvič predstavljen leta 2020, je bil ob predstavitvi tako pozitivno sprejet, da bi si v Toyoti morda lahko mislili, da je njihovo delo opravljeno. Pripravili so namreč vozilo, ki je takoj osvojilo vrh v segmentu športnih kombilimuzin, čistokrvni stroj s koreninami v reliju, ki je za seboj pustil vse tekmece.

Ampak to je bil šele začetek zgodbe. V treh letih, odkar je prvo vozilo zapeljalo s proizvodne linije, je bilo veliko truda vloženega v to, da bi postalo še boljše: zmogljivejše, odzivnejše, bolj privlačno in da bi ponudilo še več zadovoljstva pri vožnji. Zmagovalna kombinacija moči, uravnoteženosti in natančnega krmiljenja se je iz dirkalnega vozila GR YARIS Rally1 HYBRID, ki tekmuje v svetovnem prvenstvu v reliju, tekmovanju na najvišji ravni v tem športu, prenesla neposredno v novi GR Yaris, za katerega lahko dobesedno rečemo, da je »rojen v prvenstvu WRC«. Ta visokozmogljiva kombilimuzina v popolnosti odraža Toyotina prizadevanja, da izkušnje iz udeležbe v vrhunskem motošportu uporabi za razvoj vedno boljših vozil – tako za dirkanje kot za vožnjo po običajnih cestah.

Inženirji oddelka TOYOTA GAZOO Racing so v duhu nenehnega izboljševanja sodelovali s strokovnjaki za dirkanje in reli, da bi obogatili osnovni značaj GR Yarisa, ki je značaj vozila, v katerem je »voznik na prvem mestu« – vozila, ki je v celoti podrejeno zagotavljanju posebne izkušnje, ki ste je deležni od trenutka, ko se usedete za volan in zaženete motor. Seznam sprememb je obsežen in vsekakor upravičuje opis »novi GR Yaris«. Ključna elementa sta evolucija enega najboljših trivaljnih motorjev s turbopolnilnikom na svetu, ki zdaj zagotavlja še večjo moč in navor, ter uvedba povsem novega osemstopenjskega samodejnega menjalnika GAZOO Racing Direct, zasnovanega za prestavljanje, ki je tako hitro kot v tekmovalnih vozilih.

Po meri izdelano podvozje GR Yarisa je bilo dodatno ojačano, v kabini pa sta bila na novo oblikovana postavitev kokpita in položaj voznika, kar zagotavlja pristnejši občutek športnega vozila, tako pri običajni vožnji po cesti kot pri tekmovalnem motošportu. Tudi vzmetenje je bilo deležno sprememb, z dodelano trdoto vzmeti ter ojačanim sklopom sprednjih blažilnikov zdaj nudi boljšo vodljivost in nadzor ter čvrstejše delovanje pri velikih obremenitvah. Novi GR Yaris ponuja vse, zaradi česar je bil izvirnik tako uspešen, le vsega v večji meri. Zato obljublja, da bo naredil še korak naprej pred konkurenco.

Ponudba je zdaj bolj osredotočena in obsega le eno različico s paketom »Circuit«, ki vključuje zmogljivostni paket s hlajenjem. Vsebina paketa obsega dodaten spodnji radiator, pršenje na hladilnik polnilnega zraka in spremenjen dovod zraka.

Novi GR Yaris bo v Evropi naprodaj od poletja 2024.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava