Avto.info

1.300 slovenskih ekošolarjev

Trajnostna mobilnost kot del zelenega življenjskega sloga

1.300 slovenskih ekošolarjev: Trajnostna mobilnost kot del zelenega življenjskega sloga

1.300 slovenskih ekošolarjev

Avtor: Foto: BTC

V SiTi Teatru v Ljubljani se je s podelitvijo nagrad zaključil letošnji ozaveščevalni projekt Misija: Zeleni koraki, ki spodbuja zeleni promet in bolj trajnostne potovalne navade. - V projektnih dejavnostih je letos sodelovalo 1.300, v osmih letih pa skupno več kot 15.000 otrok, učencev, dijakov in študentov. - S podporo mentorjev pripravljajo likovne in grafične izdelke, skulpture, makete, plakate, predstavitve, literarna dela, video prispevke, organizirajo delavnice, predavanja strokovnjakov, v projektne dejavnosti vsako leto bolj pogosto vključujejo tudi starše in lokalno skupnost. - Letošnji izdelki so na ogled do 7. julija 2024 v BTC Cityju Ljubljana v kleti hale A.

Z izbiro prevoznega sredstva vplivamo na naše okolje, zdravje in kakovost življenja - to je glavno sporočilo izobraževalno-ozaveščevalnega projekta, ki sta ga pred osmimi leti prvič organizirala program Ekošola in družba BTC. V njem otroci, učenci, dijaki in študentje proučujejo različne načine in oblike prevoza, predlagajo, kako preusmeriti promet na bolj trajnostne in okolju prijazne oblike prevoza ter poskušajo spreminjati lastne potovalne navade med šolskim letom in med počitnicami.

Mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola: »Pri mlajših skupinah je večji poudarek na proučevanje lokalnega okolja, kako se je mogoče prevažati v domačem kraju, do vrtca in šole, raziskujejo, ali imajo urejene poti za hojo ali kolesarjenje in ali imajo na voljo javni prevoz. Starejše skupine poleg uporabe javnega prevoza spodbujamo, da iščejo čim bolj trajnostne potovalne rešitve za njihove individualne potrebe. Tisti, ki v projektu sodelujejo več let, raziskujejo ogljični odtis prometa ter alternativne načine, kot so skupni prevozi, izposoja, souporaba itd. Vse bolj pogosto v dejavnosti vključujejo tudi starše. To je tudi dolgoročna ambicija: da je zeleni promet del vsakdanjega življenjskega sloga.«

»Promet in potovanja so del sodobnega načina življenja, obenem predstavljajo eno največjih obremenitev za okolje. Zato je naslavljanje izzivov trajnostne mobilnosti ter iskanje in uvajanje alternativ toliko bolj pomembno. Projektomogoča mladim, da so kritični in kreativni obenem, predvsem pa usmerjeni v iskanje rešitev. Verjamemo, da na tak način prispeva k premikom za bolj trajnostno življenje, kar na več področjih podpiramo in izvajamo v družbi BTC,« poudarja Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja družbe BTC.

Vsako leto v sklopu projekta organizirajo nagradni natečaj, s katerim partnerja nagradita najbolj ustvarjalne, celovite in domišljene projektne dejavnosti in izdelke na temo trajnostne mobilnosti in povezanih tem. V družbi BTC trajnostni razvoj predstavlja temelj dolgoročne strategije družbe v okviru katere uresničujejo in v prihodnje načrtujejo projekte na področju povečevanja zelenih površin, energetske transformacije, razvoja trajnostne mobilnosti in prehoda v krožno gospodarstvo, s čimer postopoma znižujejo ogljični odtis, izboljšujejo mikroklimo BTC Cityjev ter udobje in dobro počutje obiskovalcev, zaposlenih in poslovnih partnerjev, ki obiskujejo ali delujejo v BTC Cityjih.

Program Ekošola je največja mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev v Sloveniji in na svetu, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje od vrtca do fakultete. V programu v Sloveniji vsako leto sodeluje 130.000 otrok in mladih ter 8.500 vzgojiteljev, učiteljev in drugih mentorjev. Ustanove, ki delujejo po kriterijih programa Ekošola, pridobijo mednarodni znak Zelena zastava. Program deluje v 75 državah po vsem svetu. 

Več informacij in fotogalerija: https://ekosola.si/projekt-misija-zeleni-koraki-smo-zakljucili-s-podelitvijo-priznanj-in-nagrad/

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava