Avto.info

Čista nula na Ljubljanski vinski poti

Skoraj polovica pod zakonsko mejo

Čista nula na Ljubljanski vinski poti : Skoraj polovica pod zakonsko mejo

Čista nula na Ljubljanski vinski poti

Avtor: Foto: Zavod Varna pot
Čista nula na Ljubljanski vinski poti : Skoraj polovica pod zakonsko mejo Čista nula na Ljubljanski vinski poti : Skoraj polovica pod zakonsko mejo

Lepo vreme, dobra hrana in mlado vino so v teh dneh v Ljubljano privabili številne obiskovalce Ljubljanske vinske poti. Da je bila pot z dogodka varna in odgovorna, so pripomogli tudi naši predstavniki, ki so dosegli okrog 800 mimoidočih.

Z brezplačnimi in prostovoljno opravljenimi alkotesti so jih nagovorili k načrtovanju varne poti domov ter jih opozorili na nezdružljivost uživanja alkohola in aktivne udeležbe v prometu. Odgovorne voznike, ki so se domov odpravili trezni, so nagradili z nagradami Generali zavarovalnice. Alkoholizirane voznike, kolesarje, voznike (e-)skirojev pa so spodbudili naj si poiščejo alternativno obliko prevoza (avtobus, vlak, taksi, trezen prijatelj, starši, itd.).

REZULTATI: Skoraj polovica nagovorjenih (48%) je bila pod zakonsko mejo 0,24 mg/l, 52% pa nad mejo zakonske regulative. V večini primerov so nam slednji zagotovili, da bodo za povratek domov uporabili javni prevoz (41%), ostali so načrtovali pot domov s treznim voznikom (taksi/trezen prijatelj) ali peš. Vsi so pozdravili našo akcijo Čista nula, čista vest in nam potrdili, da je potrebno čim več ozaveščanja med Slovenci, ki veljajo/veljamo za "mokro družbo". Da bi zagotovili varnejšo mobilnost za vse, za zmanjšanje števila pijanih voznikov nagovorjeni predlagajo predvsem: večji nadzor, uvedbo alkoholnih ključavnic, višje kazni, še več ozaveščanja (tudi s strani žrtev prometnih nesreč) ter bolje razviti javni prevoz, ki bi bil najboljša alternativa vožnji pod vplivom alkohola.

Z akcijami Čista nula, čista vest želimo ozavestiti družbo o pomembnosti načrtovanja varne poti z dogodkov, kjer si privoščimo kozarec ali dva rujne kapljice, in stremimo k zmanjšanju števila voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola. Mimoidoče spodbujamo, da si v primeru vinjenosti poiščejo alternativne ter tako poskrbijo za svojo in varnost vseh ostalih na cestah. Z vsako akcijo in vsakim posameznikov, ki se raje usede v taksi ali preda ključe avtomobila treznemu prijatelji, se približujemo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Več informacij

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov