Avto.info

Volkswagen ID. Buzz

Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati

Volkswagen ID. Buzz : Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati

Volkswagen ID. Buzz

Avtor: Foto: Volkswagen
Volkswagen ID. Buzz : Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati Volkswagen ID. Buzz : Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati Volkswagen ID. Buzz : Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati Volkswagen ID. Buzz : Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati Volkswagen ID. Buzz : Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati Volkswagen ID. Buzz : Oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati

Hannover (Nemčija), 9. julij 2024. VOLKSWAGEN ID. Buzz je v svetovnem merilu edinstveno električno vozilo – je oblikovalska ikona in vsestranski multitalent hkrati. Volkswagen Gospodarska vozila sedaj širi in posodablja modelsko paleto električnega Bullija. Novost v programu predstavlja ID. Buzz Pro2 z dolgo medosno razdaljo, novo baterijo z močjo 86 kW1 in novim učinkovitim pogonom z močjo 210 kW (286 KM). ID. Buzz Pro z dolgo medosno razdaljo odlikujeta maksimalna učinkovitost in izjemno prostorna notranjost, ki sprejme do sedem oseb, kolesa in deske. Poleg tega večja moč kot kdaj koli prej zaznamuje tudi novi najvišje uvrščeni model v seriji – ID. Buzz GTX3/4 z 250 kW (340 KM). Ta na prizorišče prihaja z neprimerljivo zmogljivostjo, serijskim štirikolesnim pogonom in visoko priklopno obremenitvijo. ID. Buzz GTX je mogoče konfigurirati z normalno ali dolgo medosno razdaljo.

Razponi so se povečali, čas polnjenja z enosmernim tokom pa se je skrajšal: maksimalni doseg po kriterijih WLTP pri novem ID. Buzzu Pro z dolgo medosno razdaljo po zaslugi njegove serijske baterije s kapaciteto 86 kWh glede na opremo znaša med 453 in 487 km (ID. Buzz Pro z normalno medosno razdaljo in baterijo s kapaciteto 79 kWh: med 423 in 461 km). Ustrezni doseg po kriterijih WLTP za ID. Buzz GTX še ni dokončno določen, saj homologacija še ni zaključena. Vse različice ID. Buzza z baterijo s kapaciteto 79 kWh se lahko polnijo na hitrih polnilnih postajah z enosmernim tokom s polnilno močjo do 185 kW6 (prej 170 kW); pri različicah z baterijami s kapaciteto 86 kWh pa celo do 200 kW7. Baterije s kapaciteto 79 kW se pri maksimalni polnilni moči z 10 na 80 odstotkov napolnijo v manj kot 30 minutah; ustrezna vrednost za baterije s kapaciteto 86 kW je zaradi večje polnilne moči prav tako krajša od 30  minut.

Električna vozila Volkswagen: nove različice ID. Buzza z dolgo medosno razdaljo (okrajšano DMR: 3.239 mm) zaznamuje skupna dolžina 4.962 mm. V primerjavi z različicami z normalno medosno razdaljo (NMR: 2.989 mm) to pomeni za 250 mm daljše vozilo. Dodatna dolžina ustvarja prostor za do sedem sedežev7 (dva spredaj, tri v 2. sedežni vrsti, dva v 3. sedežni vrsti (2/3/2)), za še več prtljažnega prostora ter za novo in večjo baterijo s kapaciteto 86 kWh. Tudi ID. Buzz z normalno medosno razdaljo je sedaj mogoče konfigurirati tudi kot 6‑sedežnik (2/2/2); prej je bil na voljo samo kot 5‑sedežnik (2/3).

Izpopolnjena programska in strojna oprema. Vsi novi modeli ID. Buzz so bili deležni večje posodobitve strojne in programske opreme. Novost v vozilu je povsem novo razvita generacija infotainment sistemov (serijsko) z intuitivnim vodenjem po menijih in zelo hitro procesno močjo. Poleg tega se je velikost zaslona na dotik povečala z 12,0 palca na 12,9 palca (diagonala namesto 30 cm meri 33 cm). Nov je tudi osvetljeni drsnik na dotik, ki omogoča uravnavanje temperature in glasnosti. Nova glasovna asistenca IDA7 se odziva na naravne govorne ukaze. Z njimi lahko voznik upravlja številne funkcije vozila, poleg tega pa lahko prek spletne povezave s podatkovnimi zbirkami, kot je Wikipedia, poišče odgovore na različna vprašanja. Novost v sklopu glasovne asistence IDA je integracija klepetalnika ChatGPT (UI/umetna inteligenca).

Bogata serijska oprema. Vsi modeli ID. Buzz Pro so opremljeni z dvojimi drsnimi vrati, LED-žarometi in zadnjimi LED-lučmi, večfunkcijsko kamero, večfunkcijskim volanom, asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist, asistenco za zaviranje v sili Front Assist, Car2X, tempomatom, sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, parkirnim sistemom, infotainment sistemom (Ready 2 Discover), vmesnikom App-Connect (vključno s funkcijo App-Connect Wireless) za Apple CarPlay in Android Auto, vmesnikom za mobilni telefon, avtomatsko klimatsko napravo in sistemom za zagon brez ključa Keyless Start. 

Individualizirana oprema GTX. Novi ID. Buzz GTX se po videzu in opremi razlikuje od modelov ID. Buzz Pro. Pri modelu GTX je posebej izrazit individualiziran sprednji del vozila s visokosijajnimi črnimi karoserijskimi elementi. ID. Buzz GTX bo serijsko opremljen z 20-palčnimi aluminijastimi platišči Solna. Serijski so tudi športno vzmetenje in matrični LED-žarometi IQ.LIGHT. Izključno za ID. Buzz GTX bo mogoče naročiti novo, češnjevo rdečo barvo laka. Prilagojena pa je bila tudi notranjost različic GTX. Tako so različice GTX edine v modelski seriji, ki so opremljene s črno stropno oblogo. Posebni GTX-dizajn sedaj vključuje tudi rdeče okrasne šive na šivih in logotip GTX na večfunkcijskem volanu.

Novi ID. Buzz Pro je že mogoče naročiti, modeli ID. Buzz GTX pa bodo sledili konec poletja.

1. Uporabna neto kapaciteta.
2. ID. Buzz Pro (DMR): poraba energije, kombinirana: 21,0–19,5 kWh/100 km; emisija CO2, kombinirana: 0 g/km.
3. ID. Buzz GTX (NMR): predserijsko vozilo. Vozilo še ni v prodaji; emisija CO2, kombinirana: 0 g/km.
4. ID. Buzz GTX (DMR): predserijsko vozilo. Vozilo še ni v prodaji; emisija CO2, kombinirana: 0 g/km.
5. ID. Buzz Pro (NMR): poraba energije, kombinirana: 20,7–18,9 kWh/100 km; emisija CO2, kombinirana: 0 g/km.
6. Največja možna polnilna moč. Polnjenje na različnih polnilnih postajah kljub enaki zmogljivosti postaj (kW) lahko poteka različno. Na količino energije, ki se dovaja v baterijo, namreč ne vpliva le zmogljivost postaje (kW), temveč tudi maksimalni polnilni tok. Poleg tega je največja možna polnilna moč odvisna od zunanje temperature, temperature baterije in stopnje napolnjenosti baterije. Navedena maksimalna polnilna moč je po kriterijih WLTP izmerjena pri temperaturi pribl. 23 °C in pri stopnji napolnjenosti od 5 odstotkov naprej. Pri odstopanju od teh spremenljivk lahko tudi polnilna moč odstopa od navedene vrednosti.
7. Dodatna oprema.
8. V okviru sistemskih omejitev: voznik mora biti vedno pripravljen, da s prevzemom upravljanja vozila prekine delovanje asistenčnega sistema. Uporaba asistenčnega sistema voznika ne odvezuje odgovornosti za preudarno upravljanje vozila.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava