Avto.info

Goodyear Slovenija

NASVETI ZA BREZSKRBNO POLETNO VOŽNJO

Preverite tlak

Preverite tlak

Avtor: Foto: Goodyear Slovenija, d. o. o.
Na potovanju z otroki delajte redne postanke

Na potovanju z otroki delajte redne postanke

Previsoko naložena prtljaga vozniku ovira pogled

Previsoko naložena prtljaga vozniku ovira pogled

Prikaz krajše zavorne poti

Prikaz krajše zavorne poti

Prikaz zavorne poti z zimskimi in letnimi pnevmatikami

Prikaz zavorne poti z zimskimi in letnimi pnevmatikami

Kranj, 19. junij – Topli dnevi na ceste privabijo številne popotnike, ki se z avtomobilom zapeljejo na priljubljene počitniške destinacije. Ker daljša vožnja zahteva ustrezno pripravo, je Goodyear slovenskim voznikom pripravil nasvete za brezskrbno in udobno pot. Poletne počitnice se naglo približujejo in z njimi tudi obdobje raziskovanja novih destinacij in odkrivanja novih poti. Za prijetno poletno vožnjo so v Goodyearu pripravili nasvete za pravilno pripravo vozila na pot in dodali nekaj namigov, kako poskrbeti za brezskrbno vožnjo.

Ali tudi vi brcate v pnevmatike, da bi preverili tlak?
Pravilno napolnjene pnevmatike so za varno in varčno vožnjo ključne, saj je tako teža avtomobila na njegovih štirih stičnih točkah s cesto enakomerno porazdeljena. S tem bistveno vplivamo tako na samo zmogljivost pnevmatik (oprijem, stabilnost, vodljivost, zaviranje …) kot tudi na porabo goriva. Merjenje tlaka vedno opravite pred potjo, ko pnevmatike še niso segrete, saj merjenje toplih pnevmatik lahko privede do napačnih odčitkov. Pred odhodom na pot je treba preveriti tudi obrabo tekalne plasti pnevmatik, ki je pomembna predvsem za delovanje vozila na mokrih cestah. Neustrezne pnevmatike podaljšajo zavorno pot in povzročijo neobvladljivost obnašanja vozila, k temu pa pripomore dodatna teža morebitne prtljage v vozilu.

Kaj pa če se na počitnice odpravimo z zimskimi pnevmatikami, da jih »zvozimo do konca«?
Vožnja z zimskimi pnevmatikami v poletnem času ni priporočljiva, saj je zmes pri zimskih pnevmatikah prilagojena za optimalno delovanje, ko se temperature spustijo pod 7 °C. To dokazujejo tudi najnovejši testi, ki pokažejo, da je pri zaviranju na mokri cesti pri temperaturi 15 °C in hitrosti 80 km/h z zimskimi pnevmatikami zavorna pot za približno dva metra daljša kot z letnimi.[1]

S premium pnevmatiko lahko prevozimo dvakrat dlje
Čeprav je na prvi pogled investicija v visokokakovostne letne pnevmatike morda videti precejšnja, je prav izbira premium letnih pnevmatik na dolgi rok lahko cenejša. Nemška avtomobilistična revija Auto Bild je primerjala potencial dvajsetih letnih pnevmatik in na prvo mesto umestila premium pnevmatiko Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 s 63.200 prevoženimi kilometri, kar je več kot še enkrat toliko, kot je zmogla zadnje umeščena pnevmatika. [2] Auto Bild je primerjal tudi ceno dvajsetih letnih pnevmatik na 1.000 prevoženih kilometrov, pri čemer se je za najcenejšo prav tako izkazala pnevmatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 z 8,70 EUR na 1.000 km. To je približno  polovico manj od povprečne cene sedmih zadnjeuvrščenih pnevmatik na 1.000 prevoženih kilometrov, ki je znašala 16,15 EUR.[3]  Povedano drugače, z omenjeno pnevmatiko je bila (do zakonsko dovoljene obrabe profila) dosežena takšna kilometrina, da je ob preračunu glede na ceno prehitela vso konkurenco različnih pnevmatik. 

Pravilno naložite prtljago
Na počitnice običajno vzamemo veliko  pripomočkov, ki jih je treba varno pripeljati na cilj. Pri nalaganju prtljage v vozilo imejte v mislih, da ta ne presega višine zadnjih sedežev, saj bi s tem ovirala voznikov pogled skozi zadnje steklo, pri sunkovitejših ovinkih ali zaviranju pa lahko pade v notranjost vozila in poškoduje potnike.

Po potrebi uporabite strešni kovček
Uporaba strešnega kovčka vožnjo naredi udobnejšo, od voznika pa zahteva dodatno previdnost pri vožnji. Strešna obremenitev poveča upor avtomobila, vozilu pa doda težo in višino. Pri namestitvi strešnega kovčka zato upoštevajte omejitev teže glede na zmožnost avtomobila, kovček pa varno pritrdite, da bo ostal na mestu tudi v primeru zaviranja v sili.

Pri vožnji z otroki načrtujte redne postanke
Če se na pot odpravljate z otroki, v Goodyearu svetujejo vožnjo v hladnejšem nočnem času, v primeru, da se na pot odpravite čez dan, pa načrtujete redne  postanke vsaki dve uri. Za dodatno udobje otroka na avtomobilska okna namestite senčnike, ki bodo notranjost vozila ščitili pred vročimi sončnimi žarki. Če vozilo za dalj časa parkirate na soncu, pokrijte otroški sedež, saj se sicer otrok lahko opeče na kovinskih elementih, segretih od sonca.

Na pot se vedno odpravite spočiti
Daljša vožnja predstavlja napor za voznika, zato je pomembno, da se na pot odpravite spočiti in se že ob prvih znakih utrujenosti ustavite in sprehodite. Pri sebi imejte dovolj tekočine, izogibajte pa se tudi pregrevanju avtomobila, saj imajo visoke temperature na telo podoben vpliv kot alkohol. Vožnjo vselej prilagodite vremenskim razmeram in prometu na cesti, ob tem pa ne pozabite, da ima polno naloženo vozilo večjo težo in posledično daljšo zavorno pot.

[1] Goodyearov interni test zaviranja na mokri podlagi pri hitrosti 80 km/h: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 so pri 15 °C primerjali z Goodyear UltraGrip Performance 3, dimenzija pnevmatik 225/45R17, testno vozilo Golf 8, Mireval 2024. 
[2] Test letnih pnevmatik 2023 revije AutoBild – primerjava 20 letnih pnevmatik glede kilometrskega potenciala.   
[3] Test letnih pnevmatik 2023 revije AutoBild – primerjava 20 letnih pnevmatik glede cene na število prevoženih km (EUR/1.000 km).

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava