Avto.info

POVSEM ELEKTRIČNI SUV LEXUS RZ

Najboljši brezogljični avtomobil leta

POVSEM ELEKTRIČNI SUV LEXUS RZ : Najboljši brezogljični avtomobil leta

POVSEM ELEKTRIČNI SUV LEXUS RZ

Avtor: Foto: Lexus

Lexus RZ 450e je na Grand Prix Auto Moto 2023 v Franciji prejel zlato nagrado za okolju najbolj prijazen avtomobil leta. Nagrado podeljujejo pri uredništvu francoske revije Auto Moto, kjer so RZ razglasili za najboljši brezogljični avtomobil leta. Pri ocenjevanju so upoštevali stroške nakupa in lastništva, praktičnost ter užitek v vožnji. Nagrado so že oktobra na slovesnosti v Parizu izročili Martinu Millotu, ki je pri francoski izpostavi znamke Lexus zadolžen za trženje.

RZ 450e je prvi model znamke Lexus, ki je bil od samega začetka razvit kot povsem električno vozilo. Razvojni inženirji pri njegovem snovanju niso sledili le ciljem brezemisijske vožnje, temveč so želeli izkoristiti celoten potencial električnih vozil za ponovno odkrivanje vozniške izkušnje, ki je zasnovana v skladu s filozofijo Lexus Electrified. RZ je tudi prvi model znamke Lexus, ki je opremljen z elektronskimi pogonskimi osmi, ki na sprednjih in zadnjih kolesih delujejo v povezavi z novim pametnim sistemom štirikolesnega pogona DIRECT4. Ta ekskluzivna tehnologija znamke Lexus samodejno razporeja pogonsko silo med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Na ta način se vseskozi prilagaja trenutnim voznim razmeram in hkrati izboljšuje energetsko učinkovitost.

SUV RZ je zasnovan na platformi, ki je bila namensko razvita za električna vozila. Ta rešitev zahvaljujoč izjemni togosti, nizkemu težišču in dolgi medosni razdalji zagotavlja optimalno manevriranje in odzivnost, hkrati pa omogoča, da je zmogljiva litij-ionska baterija vgrajena v podvozje pod dnom kabine. Povsem električni pogonski sklop in namenska platforma sta snovalcem modela RZ omogočila izdatno mero ustvarjalno-oblikovalske svobode. Zaradi svoje unikatne oblike avtomobil vzbuja pozornost, kjerkoli se pojavi. V notranjosti ponuja svetel, svež in odprt prostor, ki navdušuje s preprostim razkošjem ter izžareva načela in vrednote tradicionalnega japonskega  gostoljubja omotenaši. Rokodelski mojstri takumiji pa so celotni zgodbi dodali pridih izjemno natančnih in prefinjenih ročnih spretnosti.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov