Avto.info

Križišče mikromobilnosti

Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi

Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi

Križišče mikromobilnosti

Avtor: Foto: Žan Osi
Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi Križišče mikromobilnosti : Na e-skiro ob pravem času, z dovolj znanja in spretnostmi

Mikromobilnost, posebej elektrificirana, v prometni ekosistem prinaša številne rešitve za trajnostni prehod, hkrati pa nova razmerja med udeleženci v prometu prinašajo tudi nova tveganja. Posebej priljubljeni so med uporabniki e-skiroji, z množičnostjo njihove uporabe pa v zadnjem obdobju skokovito raste tudi število prometnih nesreč s tem prevoznim sredstvom, ki so se v dveh primerih lani žal končale tragično. Z željo po večjem ozaveščanju o varni (mikro)mobilnosti so zato v Zavarovalnici Triglav javnosti na posebnem dogodku Križišče mikromobilnosti v starem mestnem jedru Kranja premierno predstavili simulator vožnje z e-skirojem.

Elektrifikacija tradicionalnega mikromobilnostnega vozila – skiroja – in njegova popularizacija prinaša v mikromobilnost, kot jo poznamo, veliko spremembo, predvsem na področju hitrosti. E-skiro je namreč lahko motorno vozilo, ki zaradi konstrukcijskih lastnosti in razvoja visoke hitrosti do 25 km/h (pogosto pa zaradi spremenjenih tovarniških nastavitev še višjih), lahko predstavlja tvegano vožnjo. Zato je prvi tovrstni simulator vožnje z e-skirojem v Sloveniji orodje, ki v središče postavlja prav voznikov odnos do elementov vožnje, ki preprečujejo nesreče pri vožnji – prilagoditev hitrosti, opazovanje okolice, pravočasne reakcije na tveganja za nesrečo, pravilno zaviranje (na obe zavori). S simulatorjem lahko vsak voznik preizkusi vse te elemente varne vožnje ter ob analizi posamezne situacije, ki jo ponudi programska oprema, ugotovi, kateri od njih je bila bistvena za nastanek nesreče - prevelika hitrost, prepozna reakcija na dogajanje v okolici oziroma neustrezno zaviranje.

»V Sloveniji je starostna meja za vožnjo z e-skirojem precej nizka, hkrati pa situacije v praksi kažejo, da otroci pogosto e-skiro preizkusijo in uporabljajo še pred dopolnjenim 12. letom oziroma opravljenim kolesarskim izpitom. Zato jim želimo ponuditi prvi preizkus tega privlačnega mikromobilnostnega sredstva v nadzorovanem okolju, kjer lahko varno spoznajo nevarnosti in pasti vožnje. Simulator bo koristno orodje tudi za starše, ki se odločajo, ali e-skiro kupiti svojemu otroku, saj stroka starše opozarja, naj se za ta korak ne odločajo prezgodaj in ne prej, preden ima otrok za vožnjo dovolj znanja in spretnosti,« je namen novega ozaveščevalnega orodja opisala vodja projektov varne mobilnosti v Zavarovalnici Triglav Ana Cergolj Kebler.

Trk različnih hitrosti
Dva simulatorja bosta izmenjujoče na voljo otrokom po slovenskih šolah v sklopu mikromobilnostnih delavnic, v tehnološkem centru Triglav Lab in na številnih dogodkih odprtega tipa po Sloveniji, kjer bodo lahko simulator preizkusili tudi odrasli.

»Z današnjim dogodkom smo odprli pot razmisleku, kako se bomo v prihodnosti na mestnih ulicah pogovarjali. Ker promet je stalna komunikacija z okolico. Prihodnost, ki bo na mestne ulice prinesla nešteta nova mikromobilnostna prevozna sredstva, ta pa bodo povzročila trk različnih hitrosti na omejenem prostoru, ponuja odlično priložnost, da zgradimo še boljšo komunikacijo kot jo poznamo danes. Tako, ki razvija zaupanje v druge, v to, da bomo vsi ravnano odgovorno, pozitivno in partnersko,« je poudaril dolgoleten raziskovalec trajnostne mobilnosti Andrej Brglez.

Je dovolj prostora za nove oblike mikromobilnosti?
Da bi simulator vožnje z e-skirojem kot orodje za ozaveščanje lahko dosegel svoj namen, predvsem ob dejstvu, da bo za številne otroke predstavljal prvo izkušnjo e-mikromobilnostjo, pa mora biti izkušnja vožnje strokovno vodena, moderirana in komentirana. V ta namen so v največji slovenski zavarovalnici združili moči z Zavodom Vozim, sicer dolgoletnim parterjem Zavarovalnice Triglav na področju varne mobilnosti.

»Pomembno je, da predvsem v mestih naredimo prostor za nove oblike mikromobilnosti, saj bo le na ta način sobivanje s pešci in predvsem ostalimi ranljivimi skupinami - slepimi in slabovidnimi, gluhimi in naglušnimi, gibalno oviranimi, ipd. - varno. Pred kratkim se mi je v bok invalidskega vozička skoraj zapeljala mlada voznica e-skiroja, ki je v centru mesta nisem pričakoval. Iz moje osebne izkušnje se še bolj zavedam, da si prostor delimo. In današnji dogodek je prvi med mnogimi, kjer bomo z inovativnimi načini mlade ozaveščali o sobivanju vseh udeležencev v prometu z namenom, da bo nesreč oziroma potencialnih nesreč, kot je bila moja, manj, v urbanem okolju pa se bomo prav vsi udeleženci počutili varne,« je povedal direktor Zavoda Vozim David Razboršek.

Pozitivni zgledi in izkušnje vlečejo
Mikromobilnost je vse bolj priljubljena tudi v mestnih središčih, saj krajše razdalje lahko prepotujemo hitreje in okolju bolj prijazno. Pri tem pa je pomembno upoštevati tudi sobivanje različnih uporabnikov mobilnosti in njim namenjene ustrezne infrastrukture. V Mestni občini Kranj, ki je leta 2021 prejela nagrado za najboljšo e-mobilnostno mestno občino v državi, pozdravljajo vsakršna potovanja na okolju bolj prijazen način, svoja prizadevanja na tem področju pa vseskozi nadgrajujejo.

»Nenehno vzpostavljamo nove kolesarske površine, širimo sistem za izposojo koles KRsKOLESOM, gradimo P + R parkirišče, menjamo vozni park MOK in nekaterih javnih zavodov z e-vozili in ta poganja energija sončnih elektrarn, ki jih nameščamo na strehe občinskih stavb, vzpostavljamo javne e-polnilnice, ravno ta teden pa smo prevzeli štiri od skupno osmih električnih avtobusov, ki jih bomo v kratkem vključili v mestni promet. Želimo pa si, da bi bili vsi udeleženci v prometu varni na vseh svojih poteh, zato ozaveščevalne dogodke, kakršen je tokratni pod okriljem Zavarovalnice Triglav, toplo pozdravljamo,« je povedal podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in dodal, da kar imajo ljudje možnost preskusiti na lastni koži, še bolje uzavestijo.

Različne oblike  urbane mobilnosti za vso družino so na današnjem dogodku v Kranju testirali tudi obiskovalci, ki so se lahko podali na poligon v vožnji s skiroji in električni skiroji, kolesi, skuterji in motorji, avtomobili in še s čim. Ob Zavarovalnici Triglav so dogodek soustvarjali Zavod Vozim, Mestna občina Kranj, Kolesarski klub Kranj, Center trajnostne mobilnosti Kranj in uredništvo oddaje Avtomobilnost.

Na simulator(je) v Triglav Lab
Eden od dveh simulatorjev vožnje z e-skirojem bo javnosti vseskozi na voljo v tehnološkem centru Triglav Lab, ki se nahaja na Dunajski 20 v Ljubljani. V njem lahko obiskovalci v virtualni resničnosti s pomočjo štirih povsem različnih simulatorjev doživijo izkušnjo potresa, skok s planiške velikanke, vožnjo z avtomobilom v različnih kritičnih situacijah in po novem tudi izkušnjo na e-skiroju.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov