Avto.info

Program Varno na kolesu

Kolesa iz trajnostnih materialov in veliko otroške domišljije

Program Varno na kolesu : Kolesa iz trajnostnih materialov in veliko otroške domišljije

Program Varno na kolesu

Avtor: Foto: Butan plin

Ljubljana, 12. maj 2024 – Trajnostna mobilnost je mnogo več kot le vožnja s kolesom, česar se dobro zavedajo tudi sodelujoči učenci in mentorji programa Varno na kolesu. Ti so v letošnjem šolskem letu kolesarili in ustvarjali v duhu trajnostne mobilnosti in skrbi za okolje, pri tem pa so se še posebej izkazali mladi nadobudni kolesarji iz 6 osnovnih šol jugovzhodne in 6 osnovnih šol posavske regije. Na letošnjem razpisu iz omenjenih območij izstopajo učenci OŠ Šmarjeta in OŠ Zbora odposlancev Kočevje, ki so postali finalisti sklopa Postajam kolesar. Z opravljenimi nalogami so strokovno komisijo navdušili tudi učenci OŠ Dolenjske Toplice in OŠ Bizeljsko.

Program Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin s partnerji, se ponaša z več kot 10-letno tradicijo in je izjemno priljubljen med osnovnošolci in učitelji. Letos v programu sodeluje več kot 10.000 učencev iz 125 slovenskih osnovnih šol, vsako leto pa postreže z zanimivimi in navdihujočimi izdelki najmlajših udeležencev v prometu – nič drugače ni bilo niti pri letošnji izvedbi

Kolesa iz trajnostnih materialov in veliko otroške domišljije
Učenci OŠ Šmarjeta so spoznavali trajnostne materiale in ustvarili kolesa iz različnih materialov. Uporabili so vse od lesa, kartona, papirnatih slamic, pa do kovinskih pokrovčkov in zamaškov iz plute. Nastala so simpatična kolesa, narejena z veliko domišljije. Kot so povedali, jim je bilo ustvarjanje v veliko veselje, še raje pa kolesarijo v naravi.

V programu Varno na kolesu so sodelovali tudi učenci 5. razredov OŠ Dolenjske Toplice. Izdelali so kolo in kolesarski dres v naravni velikosti ter uporabili raznolike reciklirane materiale. Od doma so prinesli karton, plastenke, stare cevi in tetrapake, iz njih pa so nastali simpatični izdelki, ki so poudarili sporočilo, da je vožnja s kolesom trajnostna izbira. V OŠ Bizeljsko so iz ostankov blaga, starih oblačil in gumbov ter volne oblikovali ljubke kolesarske drese. Na trši papir so narisali obliko dresa, ga izrezali, nato pa nanj nalepili ostanke blaga ter ga okrasili z volno in gumbi.

- Na razpisu programa Varno na kolesu so v jugovzhodni regiji sodelovale: OŠ Šmarjeta, OŠ Zbora odposlancev Kočevje, OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Frana Metelka Škocjan in OŠ Otočec.
- V Posavju so bile aktivne: OŠ Brežice, OŠ Raka, OŠ Bizeljsko, OŠ Podbočje, OŠ Adama Bohoriča Brestanica in OŠ Marjana Nemca Radeče.

Napovednik prihajajočih dogodkov programa Varno na kolesu: 24. maj: razglasitev nacionalnih zmagovalcev 12. sezone Varno na kolesu – SiTi teater (Ljubljana)

Več informacij: https://varnonakolesu.si/domov.html

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov