Avto.info

Avtomobilsko zavarovanje

Kako izbrati najboljše avto zavarovanje za vaše potrebe?

Kako izbrati najboljše avto zavarovanje za vaše potrebe?

Kako izbrati najboljše avto zavarovanje za vaše potrebe?

Avtomobilsko zavarovanje je ključni element za vsakega lastnika vozila. Ne glede na vaše vozniške izkušnje je pomembno, da imate sklenjeno ustrezno avto zavarovanje, ki vas bo olajšalo finančnih skrbi.

Kakšne vrste zavarovanj za avte poznamo?

Ustrezno zavarovanje za avto zagotavlja, da boste ob morebitni nesreči ali okvari avta, brez finančnih skrbi.

V Sloveniji poznamo več vrst avtomobilskih zavarovanj:

 • Zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO): to zavarovanje je zakonsko obvezno in krije škodo, ki jo voznik povzroči tretjim osebam v prometni nesreči.
 • Kasko zavarovanje: gre za prostovoljno zavarovanje, ki krije škodo na vašem vozilu v primeru prometne nesreče, kraje, požara, toče in drugih nezgod.
 • Nezgodno zavarovanje voznika: to zavarovanje krije poškodbe voznika in potnikov v vozilu pri prometni nesreči, ne glede na to, kdo je kriv.
 • Zavarovanje asistence: to zavarovanje zagotavlja pomoč na cesti, kot so vleka vozila, nadomestno vozilo, popravilo na kraju nesreče itd.
 • Zavarovanje pravne zaščite: to zavarovanje krije stroške pravne pomoči v primeru sporov v zvezi s prometnimi nesrečami ali drugimi pravnimi vprašanji v zvezi z vozilom.
 • Zavarovanje za mladega voznika: vezano je na voznika in ne na avtomobil in je primerno za tiste, ki imajo manj kot tri leta vozniških izkušenj.
 • Zavarovanje voznika (AO plus): krije telesne poškodbe voznika, povzročitelja prometne nesreče.

V Sloveniji je obvezno le zavarovanje avtomobilske odgovornosti, vendar pa to zavarovanje ne krije posledic morebitnih telesnih poškodb, zato je pametno skleniti tudi zavarovanje AO plus.

avtomobilsko-kasko-zavarovanje

Slednje vam pomaga kriti stroške rehabilitacije in zdravljenja. Hkrati pa vašim svojcem, enako kot življenjsko zavarovanje, omogoča prejem odškodnine v primeru, da se v prometni nesreči smrtno ponesrečite.

Vse vrste zavarovanj lahko različni zavarovalni ponudniki ponujajo v različnih paketih in z različnimi kritji, zato je pri izbiri zavarovanja pomembno preveriti podrobnosti in primerjati ponudbe različnih zavarovalnic.

Vedite, da mora biti avtomobilsko zavarovanje prilagojeno glede na:

 • vrsto vozila,
 • vrednost vozila,
 • starost vozila in število prevoženih kilometrov,
 • tip vožnje, običajne sopotnike in morebitne druge voznike avtomobila.

Vozite avto sami ali ga občasno posodite tudi mlademu vozniku? Ga parkirate v lastni garaži ali na javnem parkirišču? Pomembna vprašanja, na katera si morate odgovoriti, preden izberete avto zavarovanje.

Zakaj je pametno imeti avto asistenco?

Asistenca na cesti vam in vašemu vozilu zagotavlja pomoč 24 ur na dan, kar pomeni, da jo lahko koristite katerikoli čas v dnevu tako v Sloveniji, kot tudi v tujini.

Zagotavlja vam finančno zavarovanje, hkrati pa pomoč vleke, nadomestno vozilo in kritje stroškov prenočišča.

Kdaj je smiselno kasko zavarovanje?

Kot smo že povedali, kasko zavarovanje avta krije škodo na vašem avtomobilu v primeru prometne nesreče, okvare avtomobila, kraje ali poškodbe med mirovanjem.

Kasko zavarovanje je prostovoljno, vendar zelo priporočljivo, sploh, če je vozilo novo ali višjega cenovnega razreda, saj vam bo zavarovanje omogočilo nadomestilo za morebitne poškodbe ali krajo vozila.

Kasko zavarovanje je prav tako smiselno skleniti, če se pogosto znajdete v situacijah, kjer je tveganje za poškodbo vašega vozila večje, na primer parkiranje na izpostavljenih mestih ali vožnja v zelo prometnih mestnih središčih. Kasko zavarovanje je smiselno tudi v primeru, da živite na vasi in je večja možnost, da pride do trka z divjadjo.

avtomobilska-nesreca-zavarovanje

Ste vedeli, da obstaja splošni kasko in kombinacije delnega kaska? Med njima je veliko razlik, zato se pri ponudniku zavarovanj dobro pozanimajte, katero zavarovanje je najbolj primerno glede na vaše potrebe.

Kdaj uveljavljati kasko zavarovanje kot oškodovanec?

Čeprav ste v prometni nesreči oškodovanec, lahko uveljavljate škodo iz svojega sklenjenega kasko zavarovanja. To je smiselno predvsem v naslednjih primerih:

 • ko se predvideva daljši postopek reševanja škode,
 • ko je odgovornost deljena,
 • ko je povzročitelj tuji državljan,
 • ko udeleženec pobegne s kraja nesreče,
 • če je v prometni nesreči udeleženo neregistrirano ali nezavarovano vozilo.

Kako je z uveljavljanjem škode?

Škodo na avtomobilu morate zavarovalnici prijaviti najpozneje v treh dni od dneva, ko se zgodi. Če škode ne prijavite, vas zavarovalnica ne bo sankcionirala z izgubo zavarovalne pravice, lahko pa vas doleti sankcija za neizpolnitev prijavne škode.

Ob prijavi škode, morate zavarovalnici posredovati vse podatke, s katerimi si bo lahko pomagala ob določitvi vzroka, obsega in višine škode.

Če ste odgovorni za prometno nesrečo, škodo prijavite svoji zavarovalnici in jo dosledno obveščajte o oškodovančevih odškodninskih zahtevkih. Prav tako morate zavarovalnico obvestiti o vseh ukrepih kaznovalnega pregona.

prijava-skode-avtomobilsko-zavarovanje

V primeru, da ste oškodovanec, škodo prijavite v najbližji poslovalnici zavarovalnice povzročitelja nesreče. Vozno vozilo morate pripeljati na ogled, da pridobite cenilni zapisnik, ki služi kot osnova za popravilo materialne škode.

Kaj potrebujem ob prijavi škode?

Ob prijavi škode zavarovalnici potrebujete izpolnjen obrazec, zavarovalno polico, vozniško dovoljenje voznika vozila, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči, prometno dovoljenje vozila, osebne podatke o morebitnem drugem udeležencu in podatke o njegovem vozilu in zavarovanju avtomobilske odgovornosti.

Potrebujete tudi izpolnjeno Evropsko poročilo o prometni nesreči.

Brez avtomobilskega zavarovanja morate vso škodo pokriti sami, kar pomeni veliko finančno breme. Zato ne odlašajte in sklenite avto zavarovanje, ki ustreza vašim potrebam.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov