Avto.info

Volkswagen Gospodarska vozila

Dobiček iz poslovanja se je povzpel na več kot pol milijarde evrov

Volkswagen Gospodarska vozila : Dobiček iz poslovanja se je povzpel na več kot pol milijarde evrov

Volkswagen Gospodarska vozila

Avtor: Foto: Volkswagen Gospodarska vozila
Carsten Indra

Carsten Indra

Michael Obrowski

Michael Obrowski

Družba Volkswagen Gospodarska vozila (VW GV) je v letu 2022 že drugič zapored dobiček povečala za okoli pol milijarde evrov in leto 2022 zaključila z dobičkom iz poslovanja v višini 529 milijonov evrov. Ponovno se je povečal tudi promet, ki je kljub rahlemu zmanjšanju števila prodanih vozil dosegel 11,5 milijarde evrov (2021: 9,9 milijarde evrov).

Carsten Intra, predsednik uprave znamke, in Michael Obrowski, direktor za finance in IT, sta se za ta odličen letni rezultat na digitalni tiskovni konferenci zahvalila celotni ekipi Volkswagen Gospodarska vozila. Vrhunec leta 2022 je bila tržna predstavitev povsem električnega in popolnoma povezanega modela ID. Buzz1). Ta je v le nekaj mesecih prejel skoraj vse nagrade medijev, publike in oblikovanja. ID. Buzz1) je poleg tega platforma, na kateri bo znamka VW GV v tekočem letu nadaljevala z razvojem avtonomne vožnje, v letu 2025 pa bo nato predstavila serijsko vozilo. V letu 2022 je svojo svetovno premiero doživel tudi novi Amarok2), ki kot prestižni pickup s številnimi tehničnimi novostmi odlično nadaljuje uspeh svojega predhodnika. Za tekoče leto je Carsten Intra predstavil načrt z 10 točkami, ki vsebuje prednostne naloge za leto 2023 in dosledno uresničuje korporativno strategijo GRIP 2030.

Globalna prodaja vozil znamke VW GV se je v letu 2022 zmanjšala na 328.600 (2021: 359.500), a so se tržni deleži v najpomembnejših regijah vseeno povečali: v Evropi na primer za 1,5 odstotne točke na zdajšnjih skoraj 13 odstotkov. Predvsem na domačem trgu v Nemčiji se je tržni delež povečal na več kot 23 odstotkov, hkrati pa se je tam povečala tudi prodaja – na več kot 98.000 vozil (povečanje v primerjavi z letom 2021: 8 odstotkov). Z začetkom prodaje modelov ID. Buzz1) in ID. Buzz Cargo1)  je VW GV prodajo povsem električnih vozil povečal na 7.500 primerkov – kar je dvakrat več kot v letu prej. Veliko povpraševanje po izdelkih znamke Volkswagen Gospodarska vozila je tudi v letu 2022 ostalo na visokem nivoju: število naročil je doseglo rekordno vrednost skoraj 300.000 vozil.

Dobiček iz poslovanja se je v le dveh letih povečal na skoraj eno milijardo evrov
Promet se je v primerjavi s predhodnim letom povečal za več kot 15 odstotkov na 11,5 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa se je povzpel na 529 milijonov evrov. "Če vzamemo skupaj obe leti 2021 in 2022, potem naš končni promet skupno znaša približno eno milijardo evrov," je povedal finančni direktor Michael Obrowski. Tudi donosnost prodaje se je v letu 2022 bistveno povečala na 4,6 odstotka in naj bi v tekočem letu prekoračila mejno vrednost 5 odstotkov. Obrowski je pojasnil, da so dobri rezultati pozitiven učinek izbora produktov in stalnega trenda povpraševanja po kakovostnejših modelih iz segmentov z večjimi maržami. K rezultatu pa so pripomogli predvsem tudi konstantna stroškovna disciplina ter dobro poslovanje na področjih rabljenih vozil in poprodaje. Novi ID. Buzz1) in novi Amarok2) prinašata dodaten potencial za rast v prihodnjih letih. "Naš cilj za tekoče leto je povečati neto denarni tok na več kot 500 milijonov evrov," je razložil Obrowski.

ID. Buzz1) je leto 2022 zaznamoval kot še nobeno drugo vozilo
Že predprodaja modelov ID. Buzz Pro1) in ID. Buzz Cargo je v letu 2022 z več kot 21.000 naročili potekala izredno uspešno. Do danes je bilo prodanih že več kot 32.000 primerkov vozila. In ne le to: povsem električni in popolnoma povezani Bulli je osvojil skoraj vse nacionalne in mednarodne nagrade v svojem razredu – med njimi pa predvsem naziv "mednarodni kombi leta 2023". Glede tega je Carsten Intra povedal: "ID. Buzz1) je znanilec tehnologij in simpatični avtomobil v enem. Kjerkoli se pojavi, se ljudje obračajo za njim in se vidno razveselijo! Prav navdušenje naših strank je tisto, kar znamko VW GV dela močno." S svetovno premiero in tržno predstavitvijo novega Amaroka znamka VW GV nadaljuje zgodbo o uspehu svojega prestižnega pickupa. Tudi v tem izvršni direktor znamke VW GV Carsten Intra vidi potencial za pridobitev kupcev: "To vozilo ima vse, kar je potrebno, da se kupci spremenijo v navdušence."

Načrt z 10 točkami za leto 2023
Za tekoče leto je Carsten Intra predstavil načrt z 10 točkami, ki vsebuje konkretne cilje in ukrepe, s katerimi se uresničuje korporativna strategija GRIP 2030. Mednje med drugim sodi nadaljnja elektrifikacija voznega parka znamke VW GV. Poleti 2023 bo predstavljen ID. Buzz1) z dolgo medosno razdaljo. S to različico se bo Bulli nato vrnil na severnoameriški trg. Po Multivanu bo tudi Caddy na voljo kot PHEV, torej kot hibridna različica. V prihodnosti se bo ponudba baterijskih električnih vozil povečala tudi z dostavnikom iz segmenta vozil z nosilnostjo ene tone, ki bo izdelan v okviru zavezništva med Volkswagnom in Fordom. Znamka VW GV bo veliki uspeh svoje modelske palete California z dodatnimi digitalnimi funkcijami in storitvami nadgradila v t. i. California Universe, kjer bodo združena vsa poslovna področja, povezana z modeli za kampiranje. Tekom tega leta bo znamka VW GV poleg tega predstavila naslednjo generacijo Californie na osnovi modela Multivan.

Še en pomemben poudarek v letu 2023 bo namenjen izvajanju strategije avtonomne vožnje: potem ko se je Volkswagen v letu 2022 odločil, da z namenom razvoja avtonomne vožnje ne bo več investiral v ARGO AI, bo družba VW GV izvedbo svojih izvirnih načrtov nadaljevala z novim partnerjem. "Novi samovozeči sistem bomo predstavili v prvi polovici leta," je povedal Intra. Volkswagen Gospodarska vozila je v koncernu Volkswagen vodilna znamka za avtonomno vožnjo in je s tem tudi odgovorna za razvoj poslovnih področij mobilnost kot storitev (MaaS) in prevoz kot storitev (TaaS). V letu 2023 bo znamka VW GV s svojim novim partnerjem v Münchnu izvedla številne testne vožnje. V Hamburgu bodo prve testne stranke preizkušale avtonomne mobilnostne storitve MOIA. Carsten Intra: "Serijsko različico naših vozil ID. Buzz AD vam bomo predstavili leta 2025. Ta vozila bodo nato najprej v uporabi v Hamburgu v okviru storitve MOIA. Sledila pa bodo še druga mesta v Nemčiji in v ZDA."

"Trajnostni razvoj ni le točka na našem programu, ampak je predvsem osnova vsega, kar počnemo," je povedal Intra. Razumevanje trajnostnega razvoja znamke pri tem bistveno presega samo zmanjšanje emisij CO2 voznega parka: "Aktivno želimo prispevati k temu, da bomo prihodnjim generacijam predali nedotaknjeno osnovo za življenje in delo. To je naša vizija in naša odgovornost," je razložil izvršni direktor družbe VW GV. V tekočem letu bo to razumevanje preneseno v obsežno strategijo ESG za področja okolja (Environment), družbe (Social) in upravljanja (Governance).

Carsten Intra je povzel: "Smo najboljši evropski dobavitelj gospodarskih vozil. Smo prvi na področjih družin in prostega časa. In zasedamo najboljši položaj na velikanskem trgu za avtonomne mobilnostne storitve. Z enim stavkom: VW GV je na pravi poti!"

1) ID. Buzz Pro: poraba električne energije v kWh/100 km, komb.: 21,7–20,6; emisija CO2 v g/km, komb.: 0. Za vozilo so na voljo samo še vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne v skladu z NEVC.
2) Amarok – poraba električne energije v kWh/100 km, komb.: 8,5–10,5; emisija CO2 v g/km, komb.: 222–274. Za vozilo so na voljo samo še vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne v skladu z NEVC.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov