Avto.info

Reševanje življenj

50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih

Reševanje življenj: 50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih

Reševanje življenj

Avtor: Foto: Opel
Reševanje življenj: 50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih Reševanje življenj: 50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih Reševanje življenj: 50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih Reševanje življenj: 50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih Reševanje življenj: 50 let varnostnih pasov v vseh Oplovih vozilih

Rüsselsheim. Prva elektrificirana Opel Astra, ki na slovenski trg prihaja v zadnjem trimesečju, je polna tehničnih posebnosti - na novo razvit elektromotor, žarometi Intelli-Lux LED® Pixel Light s skupno 168 LED elementi, projekcijski zaslon ali glasovno prepoznavanje "Hey Opel". Toda, inženirji so uspešnico kompaktnega razreda dodatno razvili tudi na manj vidnih področjih. Zaradi ene od posebnih varnostnih funkcij je nova električna Astra zdaj še bolj varna: prilagodljiv omejevalnik sile v varnostnem pasu. Ta še natančneje uravnava silo pasu, ki deluje na telo med trkom, da bi čim bolj zmanjšala poškodbe in hkrati čim bolj zaščitila voznika.

Prilagodljivo nadzorovani sistem zadrževanja potnikov s pomočjo senzorjev prepozna resnost nesreče in optimalno prilagodi silo varnostnega pasu pri trku. Gre za dodatno varnostno prednost, ki lahko pomeni veliko razliko. “Kljub vsem zračnim blazinam in asistenčnim varnostnim sistemom je varnostni pas še vedno najpomembnejši rešitelj v avtomobilu," pravi Peter Schüßler, vodja pasivnih zadrževalnih sistemov pri Oplu v Rüsselsheimu. Najpomembnejši od vseh varnostnih elementov letos poleti praznuje častitljivo obletnico: Pred 50 leti, leta 1973, je Opel v vse modele začel serijsko vgrajevati tritočkovne sisteme varnostnih pasov s praktičnim upravljanjem z eno roko in to tri leta pred tem, ko je bilo v Nemčiji obvezno pripenjanje z varnostnim pasom. V petdesetih letih se je zgodilo veliko: v vsakem Oplovem modelu je bilo v povprečju nameščenih 15 metrov varnostnih pasov, v petih desetletjih je bilo tako skupaj izdelanih približno 750 milijonov metrov trakov varnostnih pasov, kar ustreza 18 obhodom ekvatorja.

Varnost je pri Oplu na prvem mestu: varnostni pas kot rešitelj življenja
Oplovi inženirji so že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja preizkušali varnostne pasove kot sistem za zadrževanje življenj v avtomobilih. Že aprila 1968 je bilo med drugim mogoče avtomobile Opel Kadett, Admiral in Diplomat naročiti s prednjimi varnostnimi pasovi. Oktobra 1970 je sledil klasični kupe Manta A. Oplov reševalni sistem je bil serijsko na voljo tudi v športnih modelih, na primer v Kadettu B Rallye iz leta 1967 in v Commodoru A GS leto pozneje.

Hkrati se je Opel že zgodaj aktivno zavzemal za uvedbo varnostnih pasov in s tem prevzel pionirsko vlogo. Leta 1969 so Oplovi inženirji predstavnikom medijev v testnem centru v Dudenhofnu predstavili rezultate svojega programa za raziskave nesreč. Najpomembnejše sporočilo je bilo, da več kot polovica žrtev nesreč bi lahko bila še vedno živa, če bi uporabljala varnostne pasove. V začetku leta 1972 je Oplovo vodstvo vsem zaposlenim poslalo pismo, v katerem jih je pozvalo k uporabi varnostnih pasov in vsem zaposlenim ponudilo popust pri nakupu varnostnih pasov za naknadno montažo v njihove že obstoječe avtomobile. Ponudba se je izkazala za zelo priljubljeno, saj je bilo v zelo kratkem času zagotovljenih 12 000 kompletov varnostnih pasov.

Zgodaj prepoznana pomembnost varnostnih pasov
Širša javnost je nekoliko bolj zadržano sprejemala varnostni pas kot nepogrešljiv del varnosti v vozilu. Milijoni ljudi se sprva niso hoteli pripeti, saj so mnogi menili, da je uporaba varnostnega pasu preveč okorna. Še posebej, če so avtomobil uporabljali različni družinski člani in je bilo treba varnostni pas v vsakem primeru prilagoditi. To težavo je kmalu rešil samodejni navijalec varnostnega pasu. Dolgo pa se je zdelo, da ni rešitve za različne predsodke, kot so: varnostni pas omejuje osebno svobodo, njegov varnostni učinek pa je vprašljiv. Pomisleki so bili utišani, ko je število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah začelo upadati.

Hkrati so strokovnjaki za varnost nenehno izboljševali sisteme. Leta 1986 je bil Opel Omega prvi avtomobil na svetu, ki je serijsko ponujal po višini nastavljive varnostne pasove na sprednjih in zadnjih sedežih. Leta 1991 je Opel predstavil zategovalnik varnostnih pasov v Astri F, nato pa še zračno blazino polne velikosti in aktivne druge varnostne sisteme, kot sta protiblokirni zavorni sistem in elektronski stabilizacijski program. Zlasti zračne blazine še dodatno zmanjšajo tveganje poškodb ob predpostavki, da so voznik in potniki dejansko pripeti. En sistem v primeru trka zadrži telo, drugi pa ublaži udarec. Varnostni pas absorbira približno dve tretjini energije trka. Prvi omejevalniki sile varnostnega pasu so se pričeli uporabljati leta 2000, da bi se izognili največjim obremenitvam. Druge izboljšave povečujejo udobje, na primer električni podajalnik varnostnih pasov v kabrioletih.

Pomembni milimetri: Zložljivi volanski drog
Oplovi inženirji so že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ugotovili še en ključni dejavnik za večjo varnost: varnostni volanski drog. Preprečevanje vdora volana in stebrička v potniški prostor je še vedno eno od izhodišč varnostne strategije. V primeru trka se volanski stebriček rahlo sesede. Tako sistem v kombinaciji z varnostnim pasom in zračno blazino omogoča dinamično razdaljo do 100 milimetrov - ključni milimetri, ki zmanjšujejo tveganje poškodb. Prilagodljivi omejevalnik sile varnostnega pasu, ki je zdaj nameščen v Opel Astri Electric, ima še bolj izpopolnjen "protiblokirni zavorni sistem" za varnostni pas. "Sila pasu je med trkom elektronsko nadzorovana," pojasnjujejo strokovnjaki. "Za merjenje biomehanske obremenitve prsnega koša so v preskusno lutko THOR (Test device for Human Occupant Restraint - testna naprava za zadrževanje potnikov) vgrajeni štirje senzorji." V prejšnjih različicah so bile mogoče le posamezne meritve. To povečanje občutljivosti je omogočila najnovejša generacija preskusnih lutk za trke, ki se uporabljajo od leta 2020.

Številni senzorji: nove preskusne lutke zagotavljajo ključne podatke
Razvoj varnostnega pasu je neločljivo povezan z nadaljnjim razvojem inteligentnih visokotehnoloških lutk, ki se uporabljajo pri poizkusih za simulacijo učinkov trka na človeško telo, preden je varnostni sistem odobren za serijsko proizvodnjo. Najmlajša generacija lutk, Informacija za medije 4 znana pod imenom kratice THOR, je opremljena z več kot 120 senzorji in elektronsko zaznava, ter sporoča kaj se z njo zgodi v primeru trka. S pomočjo te lutke je bil razvit prilagodljivi omejevalnik sile v varnostnem pasu, ki je bil najprej uporabljen v vozilu Opel Mokka, zdaj pa v Astri. To je še en mejnik v desetletjih razvoja pasivnih varnostnih elementov, možnosti pa še zdaleč niso izčrpane.

Novi izzivi, ki jih prinaša avtomatizirana vožnja
Od leta 2026 naj bi na primer testi varstva potrošnikov ocenjevali vrednosti poškodb, ki upoštevajo bolj krhko kostno strukturo starejših občanov. Ekipa v Rüsselsheimu pa je usmerjena tudi v bolj oddaljeno prihodnost: avtonomna vožnja bo namreč marsikaj popolnoma spremenila. Predvsem zato, ker potniki v vozilu ne bodo več nujno sedeli obrnjeni naprej, temveč bodo lahko bili obrnjeni drug proti drugemu. Nekateri bodo lahko celo ležali. Varnostni pasovi bi tako lahko bili popolnoma integrirani v sedeže. "Intenzivno se že ukvarjamo s tem, kaj to podrobno pomeni za zadrževalne sisteme," pojasnjuje Peter Schüßler. Z avtonomno vožnjo bo zgodba o uspehu varnostnih pasov, ki traja že pet desetletij, vstopila v novo obdobje reševanja življenj.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov