Avto.info

7803 življenj, poškodovalo se je 322.538 udeležencev

10. obletnica umestitve Spomenika žrtvam prometnih nesreč v Sloveniji

7803 življenj, poškodovalo se je 322.538 udeležencev: 10. obletnica umestitve Spomenika žrtvam prometnih nesreč v Sloveniji

7803 življenj, poškodovalo se je 322.538 udeležencev

Avtor: Foto: ACE

Ljubljana  -  15. november 2023. Slovenske ceste so od osamosvojitve do leta 2023 zahtevale 7803 življenj, poškodovalo se je 322.538 udeležencev. Število, ki nam lahko ali pa tudi ne pove veliko. Samo po sebi. Če si pa vzamemo trenutek razmisleka in zastavimo vprašanje, kdo stoji za enico, desetico, stotico, tisočico, nemim številom damo ime, priimek, svojstvo, poznavanje, prijateljstvo. Postanejo del nas in z njim zavedanje, koliko od teh življenj bi lahko prihranili. Vendar filma življenjskih poti ne moremo zavrteti nazaj. Ostane pa nam točka, ki v duhovnem smislu združuje tiste, ki so odvzeli življenje in tiste, ki jim je slednje bilo odvzeto. Tako bomo tradicionalno, sedemnajstič zapovrstjo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč s poklonom ob spomeniku žrtvam prometnih nesreč in slovesno prireditvijo v Mestni hiši v Ljubljani.  

V četrtek, 16. novembra, ob 11. uri bo potekalo obeleženje 10. obletnice umestitve Osrednjega spomenika žrtvam prometnih nesreč na Mušičevih Žalah, kjer bo položen spominski venec. Zbrane bodo nagovorili: Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, Marko Mušič, arhitekt in akademik, SAZU, avtor spomenika, mag. Simona Felser, generalna direktorica Javne agencije za varnost prometa, dr. Gregor Hudrič, direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, Ministrstvo za notranje zadeve – osrednji govor, bivši škof Geza Filo, Evangeličanska Cerkev AV v RS, mufti mag. Nevzet Porić, predsednik Mešihata Islamske skupnosti v RS, in Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, Slovenska škofovska konferenca.

V okviru Svetovnega dne potekajo prireditve in aktivnosti tudi v številnih lokalnih okoljih in izobraževalnih institucijah – seznam lokalnih obeležij. Aktivnosti in gradiva najdete tudi na naši spletni strani ter Facebooku Zavoda Varna pot.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov