Avto.info

Honda jazz prototype

Napoved tretje generacije

Honda jazz prototype: Napoved tretje generacije

Honda jazz prototype

Avtor: Foto: Honda
Honda jazz prototype: Napoved tretje generacije

V lanskem novembru so Japonci že dobili novo serijsko hondo fit tretje generacije, sedaj smo na vrsti Evropejci, čeprav bomo novo hondo jazz lahko občudovali samo v obliki pariškega prototipa s skoraj velikoserijsko podobo, ker bo velikoserijska evropska različica modela fit, ki nosi v Evropi modelno oznako jazz, prišla do kupcev šele v sredini leta 2015.

Tretja generacija te kompaktne 5-vratne japonske kombilimuzine je sedaj nekoliko zrasla v dolžino (+15 mm), posledično je drugačna tudi medosna razdalja, ki je pri novincu za 30 mm daljša, širina in višina pa ostajata približno enaki. Japonci so lani predstavili tri različice nove generacije modela fit. Običajne različice so motorizirane ob pomoči že znanih bencinskih motorjev (1,3 –litra (100 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik), japonsko različico RS premika 1,5-litrski (132 KM) bencinski motor, povsem na novo pa je motorizirana hibridna različica tega modela, ker je prejela 1,5-litrski bencinski motor (110 KM), ki deluje po Atkinsonovem ciklu delovanja, zato je ta bencinski motor že v osnovi za 10 odstotkov bolj ekonomičen pri porabi pogonskega goriva. Vgrajeni bencinski štirivaljnik deluje ob podpori hišne tehnologije i-DCD (Intelligent Dual Clutch Drive), ki vključuje tudi električni motor (30 KM), litij-ionski akumulator ter 7-stopenjski samodejni menjalnik.

Japonci so ob predstavitvi novega kompaktnega hibrida napovedali  35 odstotno znižanje povprečne porabe (ob primerjavi s sedanjim sistemom IMA) pogonskega goriva, ker naj bi mala hibridna honda ob premagovanju stotih kilometrov v povprečju popila samo 3 litre bencinskega goriva. Poleg tega bo novi hibrid veliko bolj okoljevarstven, ker bo zmožen tudi striktno električno podprte vožnje, ki pa bo zaenkrat bolj kratka (približno 3,2 kilometra), vendar bo lahko ob tem dosegel največjo hitrost 50 km/h. Ob tem so poskrbeli tudi za nekaj oblikovnih lastnosti, ki bodo hibrid distancirale od običajnih različic modela jazz. To je vidno ob pogledu na prednji in zadnji del avtomobila, ker so hibridni različici namenili drugačne prednje in zadnje luči, nekoliko drugačna bo tudi notranjost potniške kabine. Ostalih podatkov pa zaenkrat niso razkrili…

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov