Avto.info

Avtoplin vgradnja

Kako poteka vgradnja v avtomobil

avtoplin - kako poteka vgradnja

avtoplin - kako poteka vgradnja

Avtor: Foto: avto.info

avtoplin - kako poteka vgradnja v avtomobil

Za ogled videa z miško kliknite na sliko.

Za plinske vgradnje v zadnjem času velja veliko zanimanje, zato smo v pričujočem videu posneli, kako zadeva dejansko izgleda. Postopek navadno traja od enega do treh dni, odvisno od potreb po dodatnem testiranju napeljave.

Predelava na plin ne pomeni odstranitve posode za bencin, zato bi bilo mogoče bolj pravilno, če bi temu rekli dodelava. Možna je za praktično vse vrste motorjev, čeprav ni vedno smiselna. Za dizelske ni zanimanja, ker ni poceni in ker so ti motorji že sami po sebi precej varčni, pri nekaterih bencinskih pa je potrebno vgraditi še poseben mazalni sistem, ker je plin kot gorivo bolj agresiven od bencina.

Na voljo sta dve vrsti plina: LPG (Liquid Petroleum Gas – utekočinjeni naftni plin) in CNG (Compressed Natural Gas – stisnjeni zemeljski plin). Pri nas se je  uveljavil prvi, ker ga je bistveno lažje shranjevati in ker je bolj praktičen (posode za gorivo so cenejše, večji je doseg vozila).

Pri vgradnji je prva komponenta uparjalnik, ki uparja plin iz tekočega v plinasto stanje. Sledi filter plinaste faze in injektorji, preko katerih plin potuje do sesalnega kolektorja v motor. Posebna krmilna enota skrbi za nemoteno delovanje in varnost, na koncu pa se vgradi še elektronski sistem za mazanje ventilov. Znotraj je edina sprememba malo stikalo, s katerim lahko preklapljate med vožnjo, na katero pogosko gorivo se želite peljati, in hkrati prikazuje nivo plina v posodi. Slednjo navadno namestijo v prtljažnik namesto rezervnega kolesa, ki ga nadomesti kit za krpanje pnevmatik, nekje (navadno ob odprtini za točenje bencina) pa je potrebno narediti še mesto, kjer se toči plin. Na koncu se preveri kompleten sistem, plinotesnost in nastavi elektroniko tako, da motor deluje enako na plin kot na bencin.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov