Avto.info

Peta sezona Formule E

Začenja se odštevanje do Nissanovega prvega nastopa

Peta sezona Formule E: Začenja se odštevanje do Nissanovega prvega nastopa

Peta sezona Formule E

Avtor: Foto: Nissan
Peta sezona Formule E: Začenja se odštevanje do Nissanovega prvega nastopa

Nissan se bo v okviru pete sezone prvenstva ABB FIA v Formuli E udeležil dirk v 12 mestih na štirih celinah. Prizorišča sezone 2018–19 v seriji dirkalnikov na povsem električni pogon so bila razkrita skupaj z novim inovativnim formatom. Sezona bo zajemala 13 dirk v dvanajstih mestih, z začetkom v mesecu decembru v Saudovi Arabiji in zaključkom v New Yorku v mesecu juliju. Druga prizorišča vključujejo Berlin, Hong Kong, Marakeš – Maroko, Ciudad de Mexico, Monako, Pariz, Rim in Zürich. Tudi še ne napovedano mesto na Kitajskem bo dirko gostilo 23. marca.

Nissan, kot proizvajalec najbolj prodajanega električnega vozila na svetu “Nissana LEAF”, bo izkoristil prvenstvo električnih dirkalnikov za predstavitev svoje strategije inteligentne mobilnosti. Elektrifikacija je temelj strategije, s katero Nissan želi spremeniti način vožnje, vrsto pogona in kako so vozila integrirana v družbo. Cilj podjetja je prodati 1 milijon elektrificiranih vozil na leto do leta 2022, vključno z vozili na povsem električni pogon in modeli e-POWER. Nissan je najavil svoj začetek sodelovanja v Formuli E na zadnjem tokijskem avtomobilskem salonu. Znamka je razkrila svojo podobo Formule E marca letos na avtomobilskem salonu v Ženevi.

“Ta neverjetna razporeditev dirk izpostavlja trge, kjer so električna vozila idealna za vožnjo po mestnih ulicah,” pojasnjuje Michael Carcamo, vodja Nissanovega globalnega avtomobilističnega športa. “Ravno to je najboljše pri Formuli E – dirke se odvijajo na istih cestah, po katerih se ljubitelji lahko vsak dan vozijo z Nissan Leafom.”

“Formula E prinaša akcijo k ljudem – dirkanje sredi mest namesto na dirkalnih stezah v oddaljenih podeželskih krajih.”

Poleg prihoda popolnoma nove 2. generacije dirkalnikov Formule E bo prihajajoča sezona vključevala novo inovativno pravilo dirkanja. Novi dirkalniki Gen2 bodo dokončali celotno dirko brez tradicionalne zamenjave dirkalnika na sredini dirke, kar je bilo značilno v prejšnjih sezonah. Voznikom bo za celotno dirko na voljo 200 kilovatov moči, vendar bodo imeli možnost dostopa do 225 kW za krajša obdobja dirke, tako da zapeljejo skozi cono za enkratno aktivacijo. Ta bo označena na progi za ljubitelje, ki bodo spremljali dirko na kraju dogodka, spletu ali televiziji.

Oba načina napajanja bosta označena z različnimi barvami na inovativnem LED-sistemu na varovalnem vencu za zaščito voznikove glave. Poleg tega bo nov sistem FANBOOST navdušencem omogočil, da glasujejo za svojega najljubšega voznika, pri čemer bodo prvi trije z največ glasovi lahko za krajša obdobja uporabili do 250 kW moči. V peti sezoni prvenstva bodo vse dirke Formule E trajale 45 minut z dodatnim krogom po preteku tega časa – namesto vnaprej določenega skupnega števila krogov.

Prvenstvo ABB FIA v Formuli E 2018–19
1. Ad Diriyah*, Saudova Arabija, 15. december 2018
2. Marakeš, Maroko, 12. januar 2019
3. Ni podatka, ni podatka, 26. januar 2019
4. Ciudad de Mexico, 16. februar 2019
5. Hong Kong, 10. marec 2019
6. Ni podatka, Kitajska, 23. marec 2019
7. Rim, 13. april 2019
8. Pariz, 27. april 2019
9. Monako*, 11. maj 2019
10. Berlin, 25. maj 2019
11. Zürich**, 9. junij 2019
12. New York, 13. julij 2019
13. New York, 14. julij 2019

* Predmet potrditve proge
** Predmet potrditve proge in dokončne odobritve mesta

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov