Avto.info

Prva dirka formule E v Čilu

Renault e.dams tudi v Santiagu na stopničkah

Prva dirka formule E v Čilu: Renault e.dams tudi v Santiagu na stopničkah

Prva dirka formule E v Čilu

Avtor: Foto: Renault
Prva dirka formule E v Čilu: Renault e.dams tudi v Santiagu na stopničkah Prva dirka formule E v Čilu: Renault e.dams tudi v Santiagu na stopničkah Prva dirka formule E v Čilu: Renault e.dams tudi v Santiagu na stopničkah

Prva dirka formule E v Čilu je bila prava srhljivka, ki je gledalce držala v napetosti vse do zadnjega ovinka. Moštvo Renault e.dams se  je drugič zapored v tej sezoni uvrstilo na stopničke zahvaljujoč Sébastienu Buemiju. Nicolas Prost je z borbeno vožnjo osvojil deseto mesto in spet prišel do točk.

Na eni najbolj grbinastih in zdrsljivih stez v zgodovini prvenstva formule E je bil Sébastien Buemi že med prvimi poskusi med najhitrejšimi. Kljub temu, da je v prvem treningu malo trčil v ogrado, se je v kvalifikacijah z najboljšim časom v svoji skupini prebil v zaključni del "SuperPole", v katerem je osvojil drugo startno mesto. V gneči takoj po startu dirke je izgubil dve mesti. Tudi po posegu varnostnega avtomobila je ostal v vodilni skupini in po zamenjavi dirkalnikov bil spet četrti, le nekaj desetink sekunde za Piquetom.

Deset krogov pred ciljem je odmerek dodatne moči "FanBoost" uporabil za povečanje pritiska na Brazilca. Ko se je prebil mimo Piqueta, se je začel vztrajno bližati Vergnu in Lottererju. Zadnji trije krogi so bili resnična srhljivka, saj je vodilna peterica ločevalo le nekaj desetink sekunde. Buemi se je ubranil pred vztrajnimi napadi Rosenqvista in čez ciljno črto pripeljal na tretjem mestu.

Nicolas Prost je v drugem prostem treningu oplazil ogrado, vendar potem pokazal svoj najboljši kvalifikacijski nastop v tej sezoni. Dirko je začel z desetega startnega mesta, ker je bil zaradi prepoznega povratka v boks v kvalifikacijah kazensko pomaknjen za dve mesti nazaj. Ob startu je Prostu uspelo, da se je izognil se Lopezu, ki je trčil v ogrado, tik pred posegom varnostnega avtomobila pa je še napredoval za tri mesta. Kljub temu, da je dosegal hitrost vodilnih, je moral pred zamenjavo dirkalnikov varčevati z energijo in se zato ni ubranil napadov DiGrassija.

Prost je med vožnjo proti boksu izgubil dragocene sekunde, ko se je znašel za počasnim tekmecem, vendar je po zamenjavi dirkalnika ostal na devetem mestu. Proti koncu dirke je izgubil eno mesto in v cilj pripeljal deseti. Oba dirkača moštva Renault e.dams sta osvojila točke in s tem pripomogla, da je moštvo v skupni razvrstitvi napredovalo na peto mesto. V skupni razvrstitvi dirkačev se je Buemi povzpel na četrto mesto.

Nico Prost (št. 8): "V današnjem nastopu lahko najdemo kar nekaj dobrih elementov. Naš ritem je bil dober v vseh okoliščinah, kar je v primerjavi z Marakešem velik korak naprej. V drugem prostem treningu sem napravil manjšo napako, kar ni ravno idealno, a sem v kvalifikacijah kljub temu dosegel soliden čas. Tudi v sami dirki sem dosegal dober ritem, a sem moral bolj prezgodaj v boks, kjer sem še nekaj časa izgubil za počasi vozečim Turveyem. Čeprav ni bilo vse brezhibno, sem kar zadovoljen. Napredujemo in menim, da bomo kmalu spet med najboljšo peterico."

Sébastien Buemi (št. 9): "V Čilu smo se z drugim mestom v kvalifikacijah in tretjim v dirki dobro odrezali. Vendar sem malo razočaran, saj menim, da je bil naš dirkalnik dovolj dober za še boljšo uvrstitev. Takoj po startu sem izgubil dve mesti in potem še nekaj časa med zamenjavo dirkalnika, saj nismo hoteli tvegati kazni. Zadovoljen sem, ker sem se v zaključnih krogih lahko ubranil pred napadi Rosenqvista. Tokrat ni mogel mimo mene kot mu je to uspelo v Marakešu! Osvojenih petnajst točk je pomembnih zame in za moštvo. Zdaj se že oziramo proti Mehiki z upanjem, da se bomo tam odrezali še bolje kot tukaj."

Jean-Paul Driot, solastnik moštva: “V celoti je moštvo doseglo dober rezultat s točkami za oba dirkača in uvrstitvijo Seba na stopničke. Kljub temu občutimo nekaj grenkobe, saj smo upali, da se bomo po startu iz prve vrste lahko potegovali za zmago. Start res ni bil veličasten in tudi ritem v prvi polovici dirke ni izpolnil naših pričakovanj. V tistem hipu je bila naša končna uvrstitev ogrožena. Ne glede na to smo uspeli nazaj pridobiti eno mesto in Seba spraviti na stopničke, Nica pa med osvajalce točk. Od Marakeša naprej smo dokazali, da smo v igri. Razlike so manjše kot v preteklih sezonah in kdor se hoče resno potegovati za zmago, mora svoj nastop izpeljati brez napake. Zdaj se bomo osredotočili na analizo vseh podatkov, da bomo razumeli, kaj nam je danes manjkalo, in da bi bili lahko v Mehiki še hitrejši. Raven konkurenčnosti je tako visoka, da moramo točke osvojiti v vsaki dirki in z obema dirkalnikoma. Rednost bo naš glavni cilj za preostala nastopa v južnoameriškem delu sezone.”

Vincent Gaillardot, vodja programa formula E: "Kot smo pričakovali, nastopamo v zelo konkurenčni sezoni,. V štirih dirkah smo imeli tri različne zmagovalce, saj se je Jean-Eric Vergne danes pridružil Samu Birdu in Felixu Rosenqvistu. Vidimo lahko, da smo med najhitrejšimi, in boriti se moramo še naprej. Zdaj vemo, čemu se moramo bolj posvetiti, da bomo lahko dosegli zadostne zmogljivosti in osvojili svojo prvo zmago v tej sezoni."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov