Avto.info

Renault R.S.18.

Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018

Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018

Renault R.S.18.

Avtor: Foto: Renault
Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018 Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018 Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018 Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018 Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018 Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018 Carlos Sainz & Nico Hulkenberg

Carlos Sainz & Nico Hulkenberg

Renault R.S.18.: Renault Sport Formula One Team razkril svoj dirkalnik za sezono 2018

Navijači moštva Renault Sport Formula One so si med včerajšnjo predstavitvijo lahko bolj podrobno ogledali dirkalnik Renault R.S.18, s katerim bo moštvo nastopilo v letošnji sezoni. Zahvaljujoč pripomočku, ki so ga izdelali posebej za to priložnost, so lahko videli čudovit hologram in ga nato sukali tako, da so si lahko z vseh strani ogledali obliko dirkalnika in njegovo  črno-rumeno poslikavo.

Renault R.S.18 je tretji dirkalnik, ki so ga zasnovali v moštvu Renault Sport Formula One po tem, ko je to leta 2016 spet postalo uradno Renaultovo moštvo formule 1. Gre za novo stopnjo v razvoju in dovršenosti leta 2017 uvedenih tehničnih rešitev in R.S.18 ima izpopolnjene obese ter večji aerodinamični pritisk v tlom. Bolj očitni novosti sta od letos naprej obvezen zaščitni lok nad voznikom, imenovan "halo" (avreola), in tehničnemu pravilniku za sezono 2018 prilagojen novi pokrov motorja.

Novi dirkalnik žene pogonski sklop Renault R.E.18 z 1,6-litrskim motorjem V6 s turbo polnilnikom, ki ima za seboj intenziven program na testnih mizah v Viry-Châtillonu s ciljem povečanja zmogljivosti in izboljšanja zanesljivosti, saj pravila letos dopuščajo uporabo le po treh motorjev z notranjim zgorevanjem (ICE), dveh enot za zajemanje kinetične energije (MGU-K) in dveh shranjevalnikov energije na dirkača v celi sezoni.

Dirkalnik R.S.18 sta skupaj zasnovali ekipi strokovnjakov iz Enstona (Velika Britanija) in Viry-Châtillona (Francija). Lani je bil Enstone deležen pomembnih naložb od izboljšav superračunalnika za računalniško fiziko fluidov (CFD), vetrovnika, dvorane za izvajanje priprav na dirke, preskusnih miz za menjalnike, delavnice za mehansko obdelavo do razširitve oddelka za načrtovanje. Te naložbe so prve sadove obrodile lani, ko je Renault Sport Formula One Team z devetega (2016) napredoval na šesto mesto v prvenstvu.

"Cilj moštva Renault Sport Formula One je ohranjati in nadaljevati izjemen niz uspehov, ki jih je Renault dosegel v tem razredu avtomobilskega športa," pravi Jérôme Stoll, predsednik Renault Sport Racing. "Leto 2017 je potrdilo, da smo na pravi poti, da smo moštvo v vzponu. Imamo zelo nadarjena dirkača, ki sta lačna uspehov. Enstone smo revitalizirali in število zaposlenih povečali že za več kot 35 odstotkov. Naša prizadevanja so že pokazala rezultate tudi v dirkah. Lani smo napredovali z devetega na šesto mesto v končni razvrstitvi moštev, pri tem pa ne smemo pozabiti, da smo sezono zaključili s četrtim najhitrejšim dirkalnikom med vsemi na stezi."

"Uspeh našega programa v pičlih dveh letih priča o resnosti projekta, ki je bil zasnovan kmalu po ustanovitvi moštva, in dosežkov Cyrila in vseh članov ekip Renault Sport Racing. Upam, da se bomo z našo tretjo sezono še bolj približali dolgoročnemu cilju, to je zmagam in resnemu potegovanju za naslov prvaka."

Cyril Abiteboul, generalni direktor Renault Sport Racing je dodal: "Minula sezona je bila za nas v mnogih pogledih uspešna. To je bilo drugo leto naše rekonstrukcije in še en korak proti našim dolgoročnim ciljem. Leto 2016 je bilo namenjeno iskanju kadrov, naložbam in privabljanju novih partnerjev in talentov ter izgradnji našega ugleda. Tekom leta 2017 sem opazil napredek na mnogih področjih. Z devetega smo napredovali na šesto mesto v končni razvrstitvi moštev, pri čemer ne smemo pozabiti, da smo bili pogosto četrto najmočnejše moštvo. To priča o naši dinamičnosti, odločenosti in predanosti temu zelo ambicioznemu projektu. Šlo je torej za pomemben korak k cilju naših stremljenj: premagati tudi najboljša moštva."

"Letos imamo vse razloge za optimizem. Imamo nadarjen in ambiciozen dirkaški par. Lani nam je Nico dal točno tisto, kar smo potrebovali: svoje izkušnje in znanje ter zmožnost vodenja na stezi in ob njej. Carlos je prišel na koncu sezone in vnesel svežino, ob tem pa še osvojil dragocene točke. Brez teh na koncu ne bi bili uvrščeni tako visoko, kot smo bili."

"Naš poglavitni cilj je nadaljevati napredek pri rezultatih. Napredek želimo doseči in ga tudi dokazati na vseh področjih: pri pogonskem sklopu, dirkalniku, operativni strukturi, dirkačih. Vse se mora izboljšati in nadaljevati moramo svojo rast. To želimo pokazati na več ravneh: v razmerju do drugih moštev, v zaostanku za najboljšimi, pri naših navijačih in v spoštovanju, ki ga bo naše moštvo doseglo s svojim vedenjem na stezah in izven njih."

Z dirkalnikom Renault R.S.18 bosta tekmovala Nico Hülkenberg in Carlos Sainz. Oba dirkača komaj čakata na prve preskusne vožnje z njim, ki bodo v Barceloni od 26. februarja do 1. marca.

"Ker sem med mojim obiskom Enstona videl vse dogajanje okrog razvoja in priprave R.S.18, se že zelo veselim prihajajoče sezone," je povedal tridesetletni Nico Hülkenberg. "Če k temu dodamo še razvojne novosti na pogonskem sklopu, ki so jih pripravili v Viry-Chatillonu, je očitno vse pripravljeno za zelo razburljivo sezono. Sem optimist in zaupam dobrim obetom. Smo na dobri poti. Letos bi radi napredovali na podlagi našega lanskega napredka. V letu 2017 sem se privajal na moštvo, zdaj pa bi rad razpel vsa jadra. Imam dober občutek. Čez zimo smo opravili veliko dela in običajno se trdo delo izplača. Komaj čakam, da sedem za volan. Dajte mi že ta dirkalnik!"

Po tem, ko se je malo pred koncem sezone 2017 pridružil moštvu, tudi triindvajsetletni Carlos Sainz že komaj čaka, da spet sede v dirkalnik. "Naš namen je, da bomo vsak dan nove sezone delali še bolj trdo kot lani, da bomo ohranili doseženo dinamiko napredka. Jasno, poglavitni cilj je, da naredimo korak naprej, tako jaz kot dirkač, kot tudi vse moštvo. Težko je predvideti dolžino tega koraka, vendar sem optimističen, saj sem se vso zimo vestno pripravljal in vem, da so enako delali tudi vsi ostali. Prepričan sem, da je pred nami zelo razburljiva sezona."

Letos se bo Nicu in Carlosu v vlogi tretjega in nadomestnega dirkača pridružil Jack Aitken, ki je član Renault Sport Academy že od njene ustanovitve. Aitken bo svoje naloge v formuli 1 kombiniral s tekmovanjem v prvenstvu FIA formule 2. "Neverjeten je občutek, ko dobiš vlogo tretjega in nadomestnega dirkača," je dejal 22-letni dirkač britanskih in korejskih korenin. "Še vedno nisem povsem dojel, kaj to pomeni, a moja vključenost v moštvo se bo znatno okrepila. S prvimi preskusnimi vožnjami v Barceloni bo vse postalo bolj resnično in se bom bolje zavedal vseh dimenziji. Omogočilo mi bo, da se bom približal Nicu in Carlosu in se učil od njiju, prav tako pa bom lahko pozorno opazoval moštvo na stezi, inženirje, organiziranost in kako vse deluje. Če bo kdo želel, bom seveda z velikim veseljem sedel za volan, vendar upam, da bo z Nicom in Carlosom vse potekalo v redu! Trenutno gre zlasti za to, da nadaljujem svoj razvoj."

Novi testni in razvojni voznik bo Artem Markelov, ki bo moštvu pomagal z opravljanjem razvojnih nalog v simulatorju v Enstonu. Hkrati bo Rus tekmoval v formuli 2. Dejal je: "Zelo sem vesel, da sem postal testni in razvojni voznik moštva Renault Sport Formula One. Renault je veliko ime formule 1 in pridružiti se temu moštvu je zelo pomemben korak v moji karieri. Letos bom veliko poslušal, se učil in izkoristil vsako najmanjšo priložnost, ki se mi bo ponudila. Hvaležen sem, da so mi ponudili to priložnost. Zimo sem preživel ob intenzivnih pripravah na to dolgo sezono, v kateri se bodo testi izmenjevali z dirkami prvenstva FIA formule 2 z moštvom Russian Time. Komaj čakam, da se lotim dela in na začetek sezone."

Letošnje svetovno prvenstvo formule 1 se bo zares začelo 25. marca z uvodno dirko v Melbournu v Avstraliji. Pred tem bodo sodelujoča moštva opravila dva sklopa po štiri dni preskusnih voženj na dirkališču Barcelona-Catalunya v Španiji.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov