Avto.info

Prva dirka za Rim ePrix

Moštvo Renault e.dams šesto na ulicah Rima

Prva dirka za Rim ePrix: Moštvo Renault e.dams šesto na ulicah Rima

Prva dirka za Rim ePrix

Avtor: Foto: Renault
Prva dirka za Rim ePrix: Moštvo Renault e.dams šesto na ulicah Rima Prva dirka za Rim ePrix: Moštvo Renault e.dams šesto na ulicah Rima Prva dirka za Rim ePrix: Moštvo Renault e.dams šesto na ulicah Rima Prva dirka za Rim ePrix: Moštvo Renault e.dams šesto na ulicah Rima Prva dirka za Rim ePrix: Moštvo Renault e.dams šesto na ulicah Rima

Prva dirka za Rim ePrix je bila po obisku zelo uspešna, česar pa se  ne da trditi za moštvo Renault e.dams, saj je osvojilo le šesto mesto s Sébastienom Buemijem in štirinajsto mesto z Nicolasom Prostom. Buemi se je v kvalifikacijah uvrstil v vodilno peterico, ki se je pomerila še v finalnem delu SuperPole, in je bil prepričan v dobre možnosti. Vendar je v svojem poskusu zgrešil točko zaviranja in se moral zadovoljiti s petim startnim mestom.

Ko so startne luči ugasnile, je Švicar speljal dobro. V prvi lasnici se ni mogel ubraniti pred Turveyem, ki ga je prehitel po zunanji strani, zato je bil po prvem krogu šesti. Obdržal se je v vodilni skupini, prežal na vsako priložnost in bil tik pred zamenjavo dirkalnika peti. Moštvo je postanek v boksu izvedlo brez napake, zato se je v dirko vrnil na tretjem mestu, za Rosenqvistom in Birdom, ki sta imela enako strategijo.

Drugi del dirke je bil za Buemija peklenski, saj so ga postopoma prehiteli dirkači, ki so dirkalnike zamenjali en krog za njim. Malo pred ciljem je bil sedmi, nazaj na šesto mesto pa se je prebil šele  v zadnjem krogu. Tudi Nicolas Prost je bil v prostem treningu eden najhitrejših na stezi, v kvalifikacijah pa je imel njegov dirkalnik slab oprijem. Dirko je začel s petnajstega mesta in v prvem krogu napredoval za eno mesto.

Po dobro opravljenem prvem delu dirke in po zamenjavah dirkalnikov je bil dvanajsti, nato pa napredoval do desetega mesta. V zaključnih krogih mu je primanjkovalo energije in zato dirko končal na štirinajstem mestu. Renault e.dams Rim zapušča na šestem mestu v skupni razvrstitvi moštev s 67 točkami. V razvrstitvi dirkačev je Buemi s 60 točkami še naprej na četrtem mestu. Naslednja dirka prvenstva FIA formule E bo na Renaultovem domačem ozemlju v Parizu, kjer se bodo 28. aprila električni enosedežni dirkalniki zapodili po stezi v osrčju francoske prestolnice.

Nico Prost (št. 8): "Dan sem začel dobro in samozavestno. V kvalifikacijah sem se boril z močnim prekrmiljenjem dirkalnika. V dirki pa sem imel težave z upravljanjem energije, kar mi je dirko zelo zapletlo. To področje je bilo lansko sezono ena naših prednosti, zato ga moramo skrbno preučiti in skupaj najti rešitev, da bi v Parizu spet dosegli našo optimalno raven. Jasno je, da ti rezultati niso v skladu z našimi pričakovanji."

Sébastien Buemi (št. 9): "Ta izid je razočaranje. Imel sem dober občutek z dirkalnikom in po prvem delu sem za Birdom zaostajal samo pet sekund. Vendar je bila naša poraba energije prevelika in zdaj moramo ugotoviti, kaj je šlo narobe. Doslej podatkov še nismo preučili, a upam, da bomo našli kakšno posebnost, ki bo pojasnila vzrok težav."

Jean-Paul Driot, solastnik moštva: “Naš rezultat pomeni precejšnje razočaranje. Očitno smo izbrali pravo strategijo, enako kot zmagovalec dirke. Vendar ta ni imel toliko opravka z branjenem položaja pred tekmeci za seboj, kolikor ga je imel Seb; morda to lahko razloži časovno razliko med njima na ciljni črti. Brez dvoma pa smo porabili preveč energije, da bi se lahko ubranili pred dirkači, ki so morali v drugem delu dirke prevoziti krog manj od nas. Inženirji bodo preučili vse podatke, da bodo ugotovili, kaj je bilo narobe.”

Vincent Gaillardot, vodja programa formula E: "Renault je z veseljem prišel v mesto Rim, ki utira pot električni mobilnosti. Bili smo odločeni, da dobro opravimo svoje delo. Dan smo začeli zelo uspešno, saj sta bila oba naša dirkalnika med najhitrejšimi v prostem treningu, Seb pa se je uvrstil v finale kvalifikacij. Za samo dirko smo stavili na strategijo, ki je temeljila na krajšem prvem in daljšem drugem delu dirke, kot sta to storila dirkača v prvi startni vrsti. Seb se je moral boriti sredi polja in je porabil preveč energije, ko se je trudil ostati v vodilni skupini. To je nedvomno slabo vplivalo na nadaljevanje, še zlasti drugi del, v katerem se ni mogel otresti skupine zasledovalcev, ki so imeli na voljo več energije od njega. Zdaj moramo preučiti delovanje dirkalnika in strategije, da bomo spoznali, kaj smo storili mi in kaj naši tekmeci, ter poskrbeli, da bomo v naslednjih nastopih konkurenčni tako v dirki kot v kvalifikacijah."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov