Avto.info

Audi v formuli E 2017/2018

Električna prihodnost

Audi E-Tron FE04

Audi E-Tron FE04

Avtor: Foto: Audi
Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Audi v formuli E 2017/2018: Električna prihodnost Allan McNish (od leve proti desni), Daniel Abt, Lucas di Grassi, Dieter Gass

Allan McNish (od leve proti desni), Daniel Abt, Lucas di Grassi, Dieter Gass

Daniel Abt in Lucas di Grassi

Daniel Abt in Lucas di Grassi

Lucas di Grassi

Lucas di Grassi

Progress feels electric: Audi se zavezuje k električni mobilnosti – od konca leta 2017 z lastno tovarniško ekipo na dirkalnih stezah formule E ter od leta 2018 z e-tronom in številnimi drugimi serijskimi modeli na cesti. Audi ima jasno vizijo za prihodnost: že leta 2025 bo vsak tretji prodani Audi električen. Še pred tem datumom bo imela znamka v ponudbi več kot 20 električnih avtomobilov in priključnih hibridov – porazdeljenih po vseh segmentih in vseh modelih.

Avtomotošport ima pri tem spet vlogo pionirja. Audi se že skoraj 40 let aktivno ukvarja z avtomotošportom na najvišji ravni in tako preizkuša nove tehnologije za serijsko proiz­vodnjo. Po pogonu quattro, motorjih TFSI in TDI ter hibridni tehnologiji zdaj sledi e-tron. Audi e-tron FE04 je prvi dirkalnik koncerna Audi na izključno električni pogon.

"Z udeležbo pri formuli E tudi v avtomotošportu kažemo, kako je videti preobrazba iz proizvajalca avtomobilov v ponudnika mobilnosti, usmerjenega v prihodnost," pravi Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG. "S svojim konceptom športne električne mobilnosti prikazujemo prednost v tehniki in kažemo, kakšen užitek bo za voznika vožnja z električnim avtomobilom."

SUV Audi e-tron bo na trg prišel leta 2018 in bo imel doseg več kot 500 kilo­metrov. Leta 2019 bo sledil štirivratni gran turismo. Leta 2020 bo Audi svojo ponudbo električnih avtomobilov razširil s kompaktnim modelom. Od leta 2021 bodo vse glavne modelske serije dobile električni pogon, vključno z blago hibridno tehnologijo. Če štejemo tudi načrtovano povečanje prodaje, bo imela leta 2025 tretjina vseh Audijevih modelov električni pogon – izključno električni ali s priključnim hibridom.

Že od poznih osemdesetih let Audi razvija modele z izključno električnim ali hibridnim pogonom. Prvi avto serijske izdelave s kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja je bil Audi duo v karoseriji Audija A4 Avant leta 1997. Tehnološki mejnik za električne avtomobile je bil Audi R8 e-tron, predstavljen leta 2009 na avtomobilskem salonu IAA; leta 2012 je bil z rekordnim krogom najhitrejši električni avto na Severni zanki na Nürburgringu. Od leta 2014 je na voljo Audi A3 e-tron z močjo 150 kW (204 KM), prvi Audijev priključni hibrid. Leta 2016 se je premierno predstavil Audi Q7 e-tron, ki ga poganja kombinacija pogona 3.0 TDI in elektromotorja s skupno močno 275 kW (373 KM) in navorom 700 Nm.

Izključno na električni pogon ima doseg do 56 kilometrov, pri čemer ne proizvaja lokalnih emisij. To je prvi priključni hibrid  na svetu, ki ima dizelski motor V6 in pogon quattro. Poleg tega bo Audi za kitajski trg izdelal in ponudil Audi A6 v hibridni izvedbi. Tudi v avtomotošportu je bila kombinacija motorja TDI in električnega pogona uspešna. Audi je kot prvi proizvajalec z modelom R18, dirkalnikom za serijo LMP1, zmagal na vzdržljivostni preizkušnji 24 ur Le Mansa in s hibridnim pogonom na vzdržljivostnem dirkaškem prvenstvu (WEC) zveze FIA.

Kot prvi nemški proizvajalec avtomobilov Audi zdaj tekmuje tudi v formuli E. Z elektrifi­kacijo v avtomotošportu in serijski proizvodnji Audi dosledno stopa po poti v električno prihodnost. Pogled v desetletje za tem odstira štirivratna oblikovalska študija Audi Aicon. Znamka je na avtomobilskem salonu IAA 2017 predstavila Audi prihodnosti, ki vozi povsem avtonomno. Tehnološki pionir vizionarsko združuje inovacije pri pogonu in podvozju, digitalizaciji in trajnosti. Aicon je zasnovan za delovanje na izključno električni pogon in lahko z enim polnjenjem baterije prevozi od 700 do 800 kilometrov.

Audi v formuli E 2017/2018 - čustveno doživetje električne mobilnosti
Audi kot prvi nemški proizvajalec avtomobilov tekmuje v formuli E. Znamka v sezoni 2017/2018 stopa na startno mesto ekipe ABT Sportsline. Ekipa iz regije Allgäu je od ustanovitve dirkalne serije električnih avtomobilov uspešno navzoča v formuli E in bo v prihodnje kot tekmovalna ekipa skrbela za dirkalnike e-tron. Za Audi bosta tekmovala mladi Daniel Abt (Nemčija) in branilec naslova Lucas di Grassi (Brazilija).

Ekipa se od prve sezone formule E leta 2014 naprej imenuje po Audiju, ki jim je doslej dajal na razpolago enega izmed svojih tovarniških voznikov, Lucasa di Grassija. Poleg tega je ekipa iz regije Allgäu uporabljala infrastrukturo kompetenčnega središča za avtomotošport v Neuburgu. Za sezono 2016/2017 je Audi partnerstvo okrepil s finančno in tehnično podporo. Prevzem startnega mesta od ekipe ABT Sportsline je še zadnji korak do popolne tovarniške ekipe – pod ekipnim imenom Audi Sport ABT Schaeffler.

"Zadnje mesece smo formulo E spremljali vse temeljiteje – na dirkalnih preizkušnjah, pri razvoju novega pogonskega sklopa in tudi s številnimi aktivnostmi zunaj dirkalnih stez," pravi Peter Mertens, direktor tehničnega razvoja v družbi AUDI AG. "Smo prvi nemški proizvajalec avtomobilov, ki je aktiven v dirkalni seriji. To je tudi jasno Audijevo priznanje električni mobilnosti: od decembra naprej na dirkalni stezi in prihodnje leto z novim Audijem e-tron tudi na cesti."

Četrta sezona formule E se začne 2. decembra v Hongkongu ter nato potuje med drugim v Južno in Severno Ameriko, Afriko in evropske prestolnice Berlin, Pariz, Rim in Zürich. "Formula E ponuja spektakularen avtomotošport sredi čudovitih mest ter je odličen oder za predstavitev električne mobilnosti in avtomotošporta v njuni najemocionalnejši obliki," pravi vodja Audi Motorsporta Dieter Gass. "Doživeli smo izjemno vznemirljivo sezono 2016/2017, v kateri je Lucas di Grassi osvojil naslov prvaka. Veseli me, da je zdaj jasno začrtana pot v uspešno prihodnost in da bomo z modelom Audi e-tron FE04 na start pripeljali svoj prvi dirkalnik na izključno električni pogon."

"Ponosni smo, da je Audi kot eden izmed soutemeljiteljev pomagal pisati košček zgodovine avtomotošporta," je dejal Hans-Jürgen Abt. "Formula E se je v le nekaj letih tako razvila, da ekipa brez pomoči proizvajalca avtomobilov ni več konkurenčna. Zato krmilo rade volje prepuščamo Audiju – partnerju, s katerim že desetletja uspešno sodelujemo tako v avto­motošportu kot pri vsakodnevnem delu. Prepričan sem, da bomo to zgodbo o uspehu nadaljevali tudi v formuli E."

Skupaj z uradnim tehnološkim partnerjem Schaefflerjem je Audi razvil nov pogonski sklop, ki ga bomo uporabili v sezoni 2017/2018 pri Audiju e-tron FE04. "Uspešno smo opravili prve testne vožnje z novimi komponentami," pravi Dieter Gass. Pri formuli E imajo trenutno vsi proizvajalci proste roke pri motorju, menjalniku, ustreznih delih obes in programski opremi. "Možnosti za doseganje dobrih rezultatov med proizvajalci, ekipami in vozniki formule E so velikanske. Zato so podrobnosti pri razvoju tem odločilnejše," pravi Gass.

"Pri formuli E lahko raziskujemo skrajnosti," pravi prof. Peter Gutzmer, namestnik predsednika uprave in direktor za tehnologije v družbi Schaeffler AG. "V Schaefflerju imamo in zbiramo obsežno znanje o snovanju in kombiniranju agregatov; pri formuli E med e-motorjem in menjalnikom. Poleg tega je avtomotošport emocija – in to potrebujemo tudi v električni mobilnosti."

Predsednik uprave formule E Alejandro Agag pravi: "Veseli smo, da Audi zdaj uradno sodeluje na prvenstvu formule E zveze FIA. Znamka ima za seboj dolgo, uspešno zgodovino v avtomotošportu ter s svojo inovativnostjo navdušuje na dirkalnih stezah in drugod. Formula E se je v samo treh sezonah izjemno dobro razvila in prepričan sem, da bo imel Audi pomembno vlogo za prihodnost serije in električne revolucije. Audi Sport ABT Schaeffler z aktualnim prvakom Lucasom di Grassijem stopa na start kot ekipa, ki se je bo treba v naslednji sezoni paziti."

Podatki o porabi za omenjene modele

Audi A3 Sportback e-tron
Poraba goriva v l/100 km, komb.: 1,8–1,6**;
poraba električne energije v kWh/100 km, komb.: 12,0–11,4**; emisija CO2 v g/km, komb.: 40–36*.

Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro
Poraba goriva v l/100 km, komb.: 1,8–1,6**;
poraba električne energije v kWh/100 km, komb.: 12,0–11,4**; emisija CO2 v g/km, komb.: 40–36*.

Audi e-tron: Vozilo še ni v prodaji. Zaenkrat še nima popolne homologacije, zato zanj ne velja direktiva 1999/94/ES.

* Podatki so odvisni od izbranih pnevmatik/platišč ter od vrste motorja / menjalnika.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov