Avto.info

Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa

Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago

Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago

Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa

Avtor: Foto: Porsche
Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago André Lotterer, Nick Tandy in Neel Jani

André Lotterer, Nick Tandy in Neel Jani

Brendon Hartley, Earl Bamber in Timo Bernhard

Brendon Hartley, Earl Bamber in Timo Bernhard

Vpogled v kategorijo LMP1 na dirki 24 ur Le Mansa: Ekipa Porsche LMP pred težko bitko za skupno zmago

Stuttgart (Nemčija). Odštevanje do vrhunca sezone je že skoraj pri koncu.  17. in 18. junija se bo Porsche ponovno boril za najuglednejšo nagrado na vzdržljivostnih športih in želi že tretjič zapored zmagati na dirki 24 ur Le Mansa. Njegov največji nasprotnik na progi je Toyota; japonskemu proizvajalcu doslej še ni uspelo zmagati v Le Mansu. kljub vodstvu je leta 2016 Toyota zaradi tehnične okvare v dramatičnem finišu odstopila le nekaj minut pred koncem dirke. V sezoni 2017 pa konkurentka v vrhunski kategoriji LMP1-H nastopa s tremi vozili proti dvema Porschejema 919 Hybrid.

Pet skupnih zmagovalcev iz vrst Porschejevih voznikov: Za volanom dirkalnika Porsche 919 Hybrid s štartno številko 1 se bodo izmenjevali Neel Jani (33/CH), André Lotterer (35/DE) in Nick Tandy (32/GB).  Ti trije vozniki so skupno doživeli že 20 štartov v Le Mansu in pet skupnih zmag.  Jani (8 štartov, 1 skupna zmaga) je v letu 2017 edini branilec naslova v Le Mansu, ki je poleg tega še aktualni svetovni prvak svetovnega vzdržljivostnega prvenstva zveze FIA, povrhu pa je od leta 2015 tudi rekorder na kvalifikacijah v Le Mansu. Lotterer (8 štartov, 3 skupne zmage) je po uspešni karieri pri Audiju sedaj pred svojim prvim nastopom za ekipo Porsche na Le Mansu. Tandy bo na dirkališču ob reki Sarthe v razredu LMP1 nastopil drugič. Na tem dirkališču je bil trikrat na štartu v kategoriji GT, leta 2015 pa je kot začetnik v kategoriji LMP1 dosegel 17. skupno zmago za Porsche.

Posadka drugega Porschejevega dirkalnika – Earl Bamber (26/NZ), Timo Bernhard (36/DE) in Brendon Hartley (27/NZ) – v seštevku šteje 17 nastopov in dve skupni zmagi. Bamber (2 štarta, 1 skupna zmaga) je leta 2015 kot začetnik v kategoriji LMP1 zmagal skupaj s Tandyjem. Leta 2016 je za Porsche nastopal v razredu GT. Največ izkušenj ima pri tej trojici Bernhard: že trikrat je bil na štartu Le Mansa, prvič leta 2002 za Porsche v razredu GT. Že takoj mu je uspelo doseči naslov prvaka v razredu. Od leta 2010 je tudi njegovo ime vgravirano na pokalu za skupno zmago, saj je kot Porschejev tovarniški voznik takrat vozil za Audi. Hartley (5 štartov) si vozniško kabino že od leta 2014 deli z Bernhardom in je od vseh najbolj lačen zmage, saj do sedaj ni uspel doseči skupne zmage.

Dvoboj s časom, naravnimi silami in Toyoto: "Preizkušnja v Le Mansu 2017 bo izjemno težka dirka," se izziva zaveda Fritz Enzinger, "morda bo celo hitrejša kot v letu 2016." Vodja programa LMP1 poudarja: "Nikakor to ne bo le dvoboj s Toyoto. Najtežji nasprotnik v Le Mansu je in ostaja dirka sama. Nikoli ne smemo izgubiti spoštovanja pred temi 5.000 prevoženimi kilometri vožnje – podnevi in ponoči, pogosto s spremenljivimi vremenskimi pogoji in pri hitrostih nad 330 km/h pri nenehnem prehitevanju drugih vozil. Ni garancij, vedno se lahko zgodi karkoli. Možnost doseči veliki pokal Le Mansa ima le tisti, ki se je več mesecev vrhunsko pripravljal, ki ne dela napak in mu uspe progo odvoziti brez pripetljajev."

Vodja ekipe Andreas Seidl pa še dodaja: "Le Mans ni najtežja dirka na svetu samo zaradi svoje dolžine. Moči je treba razporediti na celotno prireditev, ki traja več kot dva tedna. V tem času pri nas blizu skupaj pod velikim pritiskom sodeluje več kot 90 oseb. Pri tem ekipa doživlja vzpone in padce. V soboto ob 15:00 pa morajo biti vsi – tako mehaniki kot vozniki – tako duševno kot telesno spočiti za dirko. Takrat moramo uporabiti vse, kar smo se naučili in izurili. Za pripravo smo naredili vse, kar smo lahko – tako na tehničnem kot na operativnem področju. Porsche 919 Hybrid, naša šesterica vrhunskih voznikov in ekipa so pripravljeni na štart."

Porsche 919 Hybrid: Dirkalnik Porsche 919 Hybrid je bil za svetovno prvenstvo 2017 temeljito predelan. 60 do 70 odstotkov prototipa za Le Mans je bilo razvitih na novo. V prvi vrsti so bili izboljšav deležni aerodinamika, podvozje in motor z notranjim zgorevanjem. Pogonski princip inovativnega hibridnega dirkalnika pa ostaja enak: kompaktni dvolitrski bencinski turbomotor V4 (z močjo skoraj 500 KM/368 kW) v kombinaciji z dvema različnima sistemoma za regeneracijo energije – zavorne energije s sprednje preme in energije izpušnih plinov – doseže sistemsko moč okoli 900 KM (662 kW). Medtem ko motor z notranjim zgorevanjem poganja zadnjo premo, pri pospeševanju s polno močjo elektromotor deluje na sprednjo premo z več kot 400 KM (294 kW) moči. Električni tok, ki nastane pri regeneraciji zavorne energije in energije izpušnih plinov, se začasno shrani v tekočinsko hlajeno litij-ionsko baterijo.

Svetovno prvenstvo: 24-urna dirka predstavlja tretjo od devetih preizkušenj v okviru svetovnega vzdržljivostnega prvenstva zveze FIA 2017. Po prvih dveh šesturnih preizkušnjah (v Silverstonu in v Spaju) se Porsche z 61 točkami uvršča na drugo mesto med proizvajalci – takoj za Toyoto (69,5). Bamber/Bernhard/Hartley (33 točk) so drugi v kategoriji voznikov, na tretjem mestu jim sledijo Jani/Lotterer/Tandy (28 točk). Vodilna Toyotina trojica ima 50 točk.

Zgodba o uspehu: Leta 1970 se je Porsche razveselil prve težko pričakovane skupne zmage v Le Mansu. Do vključno leta 1998 je sledilo še 15 zmag, nato pa se je Porsche za 15 let odrekel nastopom v vrhunski kategoriji, a je dosegel več naslovov prvaka v razredu vozil GT. Leta 2011 se je Porsche odločil, da se v kategorijo vrne s prototipom. Novi pravilnik o učinkovitosti vozil na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu je nudil prav to, kar je za Porsche že od nekdaj predstavljalo čar vrhunskega motošporta: odskočno platformo za raziskave in razvoj trajnostnih tehnologij za cestne športne avtomobile.

Leti 2012 in 2013 sta bili namenjeni pripravam: na območju raziskovalnega in razvojnega centra Weissach pri Stuttgartu so bila postavljena nova poslopja. Fritz Enzinger je sestavil ekipo, ki sedaj šteje že 260 visoko usposobljenih sodelavcev. Nastal je prvi Porsche 919 Hybrid – popolna novost v programu z dotedaj deloma nepoznano hibridno tehnologijo. Začetki so bili težki, a so predstavljali velik napredek.

Leto 2014 je zaznamovalo premierno sezono za do danes najbolj inovativni dirkalnik na svetu. Na prvem nastopu v Le Mansu je eden od Porschejev 919 Hybrid po 20 urah prevzel vodstvo, a je po 22 urah odstopil zaradi odpovedi pogonskega sistema. V sezoni 2015 je Porsche nastopal še s tretjim dirkalnikom 919 Hybrid, ki so ga vozili Earl Bamber (NZ), Nico Hülkenberg (DE) in Nick Tandy (GB). In prav ti trije začetniki v kategoriji LMP so dosegli 17. skupno zmago za Porsche – prvo po letu 1998. V preteklem letu je Porsche ponovno dosegel skupno zmago.  Tokrat so jo osvojili vozniki Romain Dumas (FR), Neel Jani (CH) in Marc Lieb (DE), ko so po večurnem dvoboju premagali Toyoto.

Urnik ekipe Porsche LMP: Na nedeljo pred dirko – 11. junija – se na javni prireditvi na trgu Place de la République prične tehnična kontrola vseh 60 dirkalnikov, ki so razdeljeni v štiri razrede. Komisarji pregledajo avtomobile, 180 voznikov pa mora predložiti dokumente. Ekipa Porsche LMP je na vrsti v nedeljo ob 15:20 uri.

Neposredni televizijski in spletni prenos:
- Eurosport 1: neposredno poročanje s treninga in kvalifikacij v sredo, 14. 6., in v četrtek, 15. 6., ter z ogrevanja v soboto, 17. 6.; od 14:00 ure naprej neprekinjen prenos dirke do 15:15 ure v nedeljo.
- n-tv: sobota, 10. 6., 11:05–11:50, dokumentarna oddaja "Le zmaga šteje"
Ponovitev: sobota, 17. 6., pred začetkom dirke
- n-tv – neposredni prenos dirke: 14:30–16:00, 19:00–21:00, 00:00–02:00, 08:00–10:00, 12:00–13:00, 14:00–14:45
- Sport1: od nedelje, 11. 6., naprej spletna poročila iz Le Mansa na www.sport1.de in na kanalih družbenih omrežij.
- Petek, 16. 6., 23:00–23:30, dokumentarna oddaja "Pot v Le Mans“ Ponedeljek, 19. 6., 17:00–17:55, vrhunci dirke
- RTL: 24. 06. 2017 – 10-minutni povzetek pred kvalifikacijami formule 1 za veliko nagrado Azerbajdžana

Spletni strani Porsche www.porsche.de/lemans (v nemškem jeziku) oz. www.porsche.com/lemans (v angleškem jeziku) nudita posebno 24-urno spletno stran z neposrednim prenosom s kamer v kokpitih tovarniških vozil. Pretok videovsebin nudi tudi še zanimive telemetrične informacije o trenutnem statusu vozil. Poleg tega spletna stran nudi neposredne informacije – v pasici in v tabeli – ter slike in videoposnetke aktualnega dogajanja na dirki v Le Mansu.

Facebook: v soboto ob 15:00 uri bo Porsche na www.facebook.com/porsche začetek dirke neposredno prenašal iz vozniške kabine najbolje uvrščenega dirkalnika 919 Hybrid.

Aplikacija: aplikacija FIA WEC je v osnovi brezplačna, proti plačilu pa omogoča razširjeno različico, vključno z neposrednim spletnim prenosom celotne dirke v Le Mansu in merjenjem časa (ACO). Neposredni spletni prenos je komentiran in nudi intervjuje v živo.

Številke in dejstva:
- Nosilec kvalifikacijskega rekorda je od leta 2015 na trenutni konfiguraciji steze (13,629 kilometra) Neel Jani. Na sredo zvečer je na svojem prvem krogu z dirkalnikom 919 Hybrid malo po 22. uri dosegel čas 3 minute in 16,887 sekunde. Povprečna hitrost je znašala 249,2 km/h.
- Najhitrejši krog na kvalifikacijah za Le Mans v zgodovini je odpeljal Hans-Joachim Stuck. To mu je leta 1985 v Porscheju 962 C uspelo v 3 minutah in 14,800 sekunde s povprečno hitrostjo 251,815 km/h. Od leta 1990 ima dolga ravnina Hunaudières šikane, kar pomeni, da bi bilo treba danes krog prevoziti s časom manj kot 3 minute in 14,843 sekunde, da bi podrli Struckov rekord.
- Absolutno najhitrejši krog na dosedanjih 84 prireditvah je s Porschejem 917 odpeljal Jackie Oliver leta 1971 (takrat je dolžina proge merila 13,469 km) na testnem dnevu, ko je dosegel čas 3 minute in 13,6 sekunde (povprečna hitrost: 250,457 km/h). V istem letu je z dirkalnikom 917 z dolgim zadkom dosegel tudi najboljši čas kroga na dirki 3 minute in 18,4 sekunde (povprečna hitrost: 244,387 km).
- V letu 2016 je Porsche 15. v zgodovini tega tekmovanja zasedal celotno prvo štartno vrsto, ko je Neel Jani za Porsche osvojil 18. najboljši startni položaj (3 minute in 19,733 sekunde), drugi pa je bil Timo Bernhard (3 minute in 19,733 sekunde).
- Doslej najdaljšo razdaljo na dirki so prevozili Timo Bernhard/Romain Dumas/Mike Rockenfeller v letu 2010, ko so za Audi osvojili skupno zmago. Pri tem so prevozili 5.410,713 km (397 krogov, povprečna hitrost: 225,228 km/h).
- Leta 2015 je prevožena razdalja zmagovalnega Porscheja 919 Hybrid znašala 5.382,82 km (395 krogov, povprečna hitrost: 224,2 km/h). V letu 2016 pa je zmagovalni Porsche naredil 5.233,54 km (384 krogov, povprečna hitrost: 216,4 km).
- Najvišjo hitrost, ki je bila z dirkalnikom 919 dosežena na dirki, je odvozil Brendon Hartley in je znašala 333,9 km/h. To mu je uspelo v 50. krogu dirke na ravnini Hunaudières. Najdaljša faza pospeševanja v krogu je iz desnega zavoja Tertre Rouge prav na to ravnino in meri 1.940 metrov.
- Območje najmočnejšega zaviranja je na koncu ravnine pred zavojem Mulsanne. Tam vozniki na 190 metrih proge hitrost zmanjšajo za 200 km/h.
- Proga ima 21 zavojev (9 levih in 12 desnih). Najhitrejši so zavoji Porsche, ki jih 919 Hybrid odpelje s hitrostjo 245 km/h.
- Za najpočasnejši zavoj Arnage vozniki hitrost zmanjšajo na 85 km/h.
- 9,2 od 13,6 kilometra proge poteka po običajnih javnih regionalnih cestah.
- Na kvalifikacijah (sreda in četrtek do polnoči) mora vsak voznik odpeljati vsaj pet krogov v temi.
- Noč Le Mansa 2017 je ena najkrajših noči v letu: sonce v soboto zaide ob 22:00 uri, v nedeljo pa vzide od 6:00 uri.
- Ob delovanju, običajnem za dirko, mora Porsche 919 Hybrid gorivo dotočiti najkasneje vsakih 14 krogov, skupno pa okoli tridesetkrat.
- Na krog (13,629 km) sme porabiti največ 4,3 litra bencina in 8 megajoulov električne energije (2,22 kWh) iz sistemov za regeneracijo energije.
- Točenje goriva in menjavo pnevmatik se lahko izvede le eno za drugim in ne hkrati. Pri menjavi koles lahko delajo le štirje mehaniki hkrati in smejo pri tem uporabljati le eno pnevmatsko pištolo. Postanek v boksu tako traja bistveno dlje kot na primer pri formuli 1.
- Menjave voznikov se po navadi izvedejo, če je treba zamenjati pnevmatike. Ponoči se vozi štirikratne etape, kar pomeni, da so vozniki v kosu za volanom tudi tri ure in več.
- V Le Mansu mora biti vsak voznik za volanom vsaj šest ur, a v obdobju šestih ur ne sme voziti več kot štiri ure in na celotni razdalji ne sme preseči 14 ur.
- Zaradi dolžine proge so v Le Mansu v uporabi tri varnostna vozila.
- Zaloga delov za dirko med drugim obsega nadomestno šasijo, štiri motorje z notranjim zgorevanjem, štiri gonila sprednje preme, štiri gonila zadnje preme, šest sprednjih in šest zadnjih usmernikov zraka, 60 platišč in več kot 100 radijskih naprav in slušalk.
- Izbira pnevmatik obsega tri različno trde mešanice gladkih dirkalnih pnevmatik (slicks) za suho podlago, hibridne pnevmatike (prav tako brez profila) z mehkejšo tekalno površino za mešane pogoje in pnevmatike za dež.
- V Le Mansu pričakujejo več kot 260.000 gledalcev in 1.400 novinarjev (predstavnikov tiskanih, televizijskih in spletnih medijev ter fotografov).

Pregled točkovanja / Pregled rezultatov

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov