Avto.info

Team PEUGEOT Total

"DREAM TEAM" JE PRIPRAVLJEN NA DAKAR 2018!

Team PEUGEOT Total:

Team PEUGEOT Total

Avtor: Foto: Peugeot

Ob povratku s sedmih in hkrati zadnjih testnih voženj po Maroku je moštvo Team PEUGEOT Total, ki je na reliju Dakar 2017 dominantno zasedlo prva tri mesta, že pripravljeno na naslednjo izdajo najbolj zahtevnega vzdržljivostnega relija na svetu, ki bo potekal po Južni Ameriki, od 6. do 20. januarja 2018. Na startu Dakarja 2018 se bodo zvrstili Stéphane PETERHANSEL/Jean Paul COTTRET, Sébastien LOEB/Daniel ELENA, Carlos SAINZ/Lucas CRUZ in Cyril DESPRES/David CASTERA, ki bodo sedli v popolnoma prenovljen "levji" dirkalnik PEUGEOT 3008DKR Maxi.

Januarja naslednje leto se bodo štiri posadke PEUGEOTOVEGA sanjskega moštva ("Dream Team") podale na najtežjo vzdržljivostno odisejado na svetu po 10.000 kilometrov dolgi trasi prek Peruja, Bolivije in Argentine. Na programu je 15 etap, v sklopu katerih se bodo tekmovalci soočili z ekstremnimi vremenskimi razmerami in najrazličnejšimi tereni, kot so peščene sipine, visoki gorski prelazi in osupljivo lepe puščavske pokrajine. Uradno traso relija Dakar 2018 bo organizator (A.S.O.) objavil 22. novembra.

Medtem ko bo moštvo Team PEUGEOT Total tudi na Dakarju 2018 nastopilo z istimi posadkami, pa je njegov dirkalnik prestal pomembne spremembe za povečanje zmogljivosti. Tehnična ekipa oddelka PEUGEOT SPORT je vložila veliko truda v izboljšave, s katerimi bi njihov dirkalnik postal še bolj zanesljiv in bi še bolje prestal ta izziv! Arhitekturna zgradba novega PEUGEOTA 3008DKR Maxi temelji na zasnovi serijskega SUV vozila PEUGEOT 3008 s 3-litrskim bi-turbo motorjem in z dvokolesnim pogonom, ki je bil proglašen za "vozilo leta 2017". Najbolj vidna sprememba je bila opravljena v predelu kolotekov, ki so za zagotovitev večje stabilnosti 20 centimetrov širši. Manjših izboljšav pa je bilo deležno tudi vzmetenje, tako da bo dirkalnik odslej še lažje vodljiv.

Vsi štirje vozniki in sovozniki so aktivno sodelovali v programu testiranj, v sklopu katerega je PEUGEOT 3008DKR Maxi prevozil že več kot 18.000 kilometrov po Maroku, Portugalski in Franciji. Vendar pa se vsi skupaj zavedajo, da jim najnovejši tehnični pravilnik ni naklonjen. PEUGEOT je prejel zahtevo po povečanju minimalne teže, medtem ko so morali tekmeci težo svojih dirkalnikov znižati in so pridobili več manevrskega prostora na drugih področjih. Ampak kot vselej doslej na Dakarju največji izziv vedno ostaja preizkušnja sama.

"Zelo sem zadovoljen, da se nama je uspelo tako hitro privaditi tej disciplini, čeprav morava pokazati še malce več doslednosti in to preoblikovati v zmagovalne rezultate. Tekom celotnega lanskega leta sva na Dakarju 2017, reliju Silk Way Rally in reliju po Maroku dokazovala, da sodiva med najboljše in da sva zelo blizu zadanemu cilju. Kljub temu imava v svoji zbirki zgolj šest vzdržljivostnih relijev, kar pomeni, da bova imela v primerjavi z drugimi vedno manj izkušenj … Že PEUGEOT 3008DKR je bil izvrsten dirkalnik, vendar si vozniki vedno želimo še več zmogljivosti. Inženirji ekipe Peugeot Sport pa so z novim modelom 3008DKR Maxi presegli meje zmogljivega. Dirkalnik ni zgolj zanesljiv, temveč tudi sposoben premagati vse ovire. Med vožnjo z njim se počutim odlično in zelo samozavestno. Avto se je spremenil, tako kot sva tudi midva z Danielom napredovala na vseh področjih. Dakar je že po naravi nepredvidljiv, zato bomo poskusili izkoristiti vse prednosti in tudi letos zmagati."

Člani štirih posadk PEUGEOTOVEGA "Dream Teama" so skupno osvojili že 19 zmag v skupnem seštevku in 148 etapnih zmag na dveh in štirih kolesih, s čimer tvorijo najbolj uspešno zasedbo v zgodovini Dakarja. Kljub tej osupljivi zbirki dosežkov pa se PEUGEOT s ponižnim odnosom podaja na 40. izdajo tega klasičnega vzdržljivostnega relija, ki bo že desetič potekal po Južni Ameriki, kjer je PEUGEOT tudi že šestkrat zmagal. Svoj prvi uspeh pa je znamka zabeležila leta 1987 z dirkalnikom PEUGEOT 205T16 Grand Raid.

Bruno Famin, direktor PEUGEOT SPORT: "Spremembe, ki smo jih opravili na dirkalniku 3008DKR Maxi so se do sedaj izkazale za učinkovite, vendar Dakar tako kot vedno ostaja popotovanje v neznano zaradi raznolikosti terenov in težavami, s katerimi se je potrebno spopasti. Poleg tega pa smo na nedavnem reliju po Maroku znova spoznali, da so naši tekmeci v dobri formi. Inženirji oddelka PEUGEOT SPORT že od povratka z Dakarja 2017 vlagajo veliko truda v izboljšave, zato bi ob tej priložnosti želel predvsem pohvaliti izvrsten ekipni duh, ki kraljuje znotraj moštva Team PEUGEOT Total. Navdušeni smo, da nam je uspelo ohraniti iste člane moštva kot lansko leto, saj nam zagotavljajo izvrstno kombinacijo zmogljivosti in izkušenj. Ker se bo Peugeot tokrat zadnjič udeležil Dakarja, si želimo to našo kampanjo zaključiti na visoki ravni. Ampak kot vedno pravim, ni možno na nič računati vnaprej. Najtežji podvig po zmagi je ponovna zmaga!"

Stéphane PETERHANSEL, voznik moštva Team PEUGEOT Total: "Ob ponovni zmagi na Dakarju 2017 sem doživel izjemne občutke in pravo olajšanje! To zmaga bo nedvomno ostala ena izmed najlepših spominov v moji karieri, zlasti zaradi nadvse intenzivnega vendar spoštljivega boja s Sébastienom in Danielom. Težava je v tem, da več kot osvojiš zmag, še več si jih želiš doseči! Letos bo izziv še toliko bolj mamljiv, kajti reli praznuje svojo 40. obletnico, jaz pa svojo 29. udeležbo. Dakar je v moje življenje vnesel neko čisto posebno ravnovesje. Gre namreč za ritual, ki človeka zaposli skozi celo leto. Napolniti moraš svoje baterije ter se posvetiti fizičnim in psihičnim pripravam. Napetost začne naraščati že septembra, do decembra pa preraste v čisto navdušenje in ne razmišljaš več o ničemer drugem, kot o startu in požiranju kilometrov. Stanje je takrat precej evforično. Ko pa nastopi trenutek za start, te prevzame mešanica občutkov in stresa, ki te drži vse do cilja. Zame je to res nekaj posebnega, da lahko vozim skozi te prečudovite pokrajine pri polni hitrosti v tako neverjetnem dirkalniku. PEUGEOT 3008DKR Maxi je preprosto najboljši avto, kar sem jih kdaj vozil. Navdušen sem nad njegovo tehnologijo, prečudovitimi oblikami, deli iz karbonskih vlaken, seveda pa tudi nad njegovo zanesljivostjo, zmogljivostjo in užitki, ki jih nudi za volanom, …. Cilj vseh članov moštva Team PEUGEOT Total je doseči ponovno zmago za PEUGEOT in zaključiti ta program na najvišji možni ravni."

Sébastien LOEB, voznik moštva Team PEUGEOT Total: "Zelo sem zadovoljen, da se nama je uspelo tako hitro privaditi tej disciplini, čeprav morava pokazati še malce več doslednosti in to preoblikovati v zmagovalne rezultate. Tekom celotnega lanskega leta sva na Dakarju 2017, reliju Silk Way Rally in reliju po Maroku dokazovala, da sodiva med najboljše in da sva zelo blizu zadanemu cilju. Kljub temu imava v svoji zbirki zgolj šest vzdržljivostnih relijev, kar pomeni, da bova imela v primerjavi z drugimi vedno manj izkušenj … Že PEUGEOT 3008DKR je bil izvrsten dirkalnik, vendar si vozniki vedno želimo še več zmogljivosti. Inženirji ekipe Peugeot Sport pa so z novim modelom 3008DKR Maxi presegli meje zmogljivega. Dirkalnik ni zgolj zanesljiv, temveč tudi sposoben premagati vse ovire. Med vožnjo z njim se počutim odlično in zelo samozavestno. Avto se je spremenil, tako kot sva tudi midva z Danielom napredovala na vseh področjih. Dakar je že po naravi nepredvidljiv, zato bomo poskusili izkoristiti vse prednosti in tudi letos zmagati."

Cyril DESPRES, voznik moštva Team PEUGEOT Total: "Moje osebne priprave na Dakar 2018 so bile bolj ali manj identične tistim, ki jim sledim že zadnjih 17 let, pri čemer pa je imel poseben poudarek psihični trening. Do sedaj je vse uspešno potekalo, zadnja testiranja v Maroku pa so potrdila moje dobre občutke glede dirkalnika. Če moraš dnevno v potniški kabini presedeti od 6 do 8 ur, potem je dobra forma bistvenega pomena. Po dobrih rezultatih na Dakarju 2017 in letošnji zmagi na dirki Silk Way Rally z Davidom že stežka pričakujeva naslednjo izdajo relija Dakar v sezoni 2018. Zelo sem zadovoljen, da se nama je uspelo iz leta v leto izboljšati in tej naraščajoči krivulji nameravava slediti. Lansko leto sva zasedla tretje mesto, zato je povsem jasno, da obstajata le dva načina, da bi bila tokrat še bolj uspešna! Občutek imava, da bo Dakar v sezoni 2018 zares pravi vzdržljivostni reli, prepleten z zahtevno navigacijo in pastmi na peščenih sipinah po startu v Peruju. Zaradi kompleksnosti etap in tekmovalnosti nasprotnikov pa je videti, da bo vse skupaj še bolj zahtevno. Moram pa priznati, da sem popolnoma vzljubil nov dirkalnik 3008DKR Maxi. S PEUGEOTOM smo vsa zadnja leta od 2014 dalje opravljali testiranja v Maroku in ta zadnja različica "Maxi" je brez dvoma najbolj hiter dirkalnik, kar smo ga kdaj imeli. Navdušen sem nad njegovo stabilnostjo, zmogljivostjo in zanesljivostjo. Že avto, ki smo ga vozili na dirki Silk Way Rally je bil hiter, ta pa je eno stopničko boljši. Inženirji so neumorno delali brez prestanka in zdaj že komaj čakam, da začnemo dirkati!"

Carlos SAINZ, voznik moštva Team PEUGEOT Total: "Trenutno se počutim samozavestno. Vsa testiranja, ki smo jih opravili zlasti po zaključku relija po Maroku so bila uspešna. Čeprav v Maroku nisva zmagala, pa je bil ta reli zelo pozitivna izkušnja, saj nama je uspelo odkriti kar nekaj težav, zaradi katerih bi lahko sicer na Dakarju izgubila precej časa. Za vzdržljivostni reli je zelo pomembna doslednost in zdi se mi, da nama je uspelo v Maroku uloviti dober ritem. Po vsem tem opravljenem delu imava glede Dakarja velika pričakovanja. Pripravljala sva se tako kot vedno doslej: od septembra dalje se maksimalno osredotočava na to, da bova na startu relija v najboljši možni fizični formi in pripravljena na spopad z visoko nadmorsko višino. Vsa zadnja leta sva bila vedno dovolj hitra, da bi lahko na Dakarju zmagala; tokrat potrebujeva le malce več sreče. Popolnoma sem prepričan, da je novi PEUGEOT 3008DKR Maxi dovolj tekmovalen, hiter in zanesljiv. Vsa področja, na katerih bi bilo možno dirkalnik 3008DKR izboljšati, smo izpostavili že dan po prihodu v cilj Dakarja 2017, zato je najnovejša različica zares izjemno učinkovita. Inženirji moštva Team PEUGEOT Total so opravili odlično delo in zdi se mi, da so celotna ekipa pa tudi vozniki v tej fazi celo bolj pomirjeni kot lani. Vse je pripravljeno in že z nestrpnostjo pričakujemo start v Peruju. Pravilnik se je spremenil, tako da bodo imeli dirkalniki s štirikolesnim pogonom letos še nekaj več prednosti. Zaradi tega se bomo znašli v nekoliko bolj zapleteni situaciji, vendar pa sem popolnoma prepričan, da je naša ekipa izjemno močna!"

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov