Avto.info

Citroën Total Abu Dhabi WRT

CITROËN NAZNANIL IMENA SVOJIH POSADK ZA 2018

Citroën Total Abu Dhabi WRT: CITROËN NAZNANIL IMENA SVOJIH POSADK ZA 2018

Citroën Total Abu Dhabi WRT

Avtor: Foto: Citroën
Citroën Total Abu Dhabi WRT: CITROËN NAZNANIL IMENA SVOJIH POSADK ZA 2018 Citroën Total Abu Dhabi WRT: CITROËN NAZNANIL IMENA SVOJIH POSADK ZA 2018 Citroën Total Abu Dhabi WRT: CITROËN NAZNANIL IMENA SVOJIH POSADK ZA 2018 Citroën Total Abu Dhabi WRT: CITROËN NAZNANIL IMENA SVOJIH POSADK ZA 2018 Citroën Total Abu Dhabi WRT: CITROËN NAZNANIL IMENA SVOJIH POSADK ZA 2018

- Tekom celotne naslednje sezone bo na čelu ekipe Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team Kris Meeke, Craig Breen bo na desetih tekmah sedel za volan drugega dirkalnika Citroën C3 WRC, Khalid Al Qassimi pa se bo s tretjim dirkalnikom udeležil nekaj relijev.
- Sébastien Loeb se s Citroënom vrača na prvenstvo WRC v Mehiki, na Korziki in v Kataloniji.
- Stéphane Lefebvre pa bo za volanom Citroëna C3 R5 prvič nastopil na prvenstvu WRC2.

Eden od ciljev ekipe Citroën Total Abu Dhabi WRT za sezono 2018 je osvojiti zgodovinsko stoto zmago na svetovnem reli prvenstvu. Da bi si zagotovila še dve zmagi, ki jo ločita od tega rekorda, oziroma da bi ga celo presegla, bo ekipa ponovno zaupala volan Krisu Meekeju, saj je dokazal, da zna zmagovati na vseh vrstah terenov, o čemer priča pet njegovih reli zmag, ki jih je osvojil od leta 2013, ko si je nadel barve znamke Citroën. Ob uradnem povratku Citroëna na prvenstvo WRC v letošnji sezoni je 38-letni britanski voznik dirkalniku Citroën C3 WRC privozil prvo zmago že na tretji dirki, in to na neutrjenem terenu v Mehiki, nato pa je na Korziki blestel še na asfaltu. V drugem delu sezone je potrdil svojo sposobnost za prevzem mesta vodje ekipe. Vrhunec sezone pa sta bila njegova druga zmaga na kombiniranem terenu po makadamu in asfaltu v Kataloniji, in njegov odločen odnos, kakršen pristoji le vodjem.

Krisu bo na desetih dirkah pomagal predstavljati odlike Citroëna C3 WRC Craig Breen, za katerim je neverjetno dosledna prva polna sezona prvenstva WRC, saj je nič manj kot šestkrat osvojil peto mesto. Potem ko je v sezoni 2016 z ekipo Abu Dhabi Total WRT začel tekmovati na svetovni ravni in na reliju po Finski osvojil svoje prve stopničke (3. mesto), je 27-letni Irec zdaj neomajno odločen, da bo gradil na izkušnjah, pridobljenih v letošnji sezoni in si v letu 2018 priboril več stopničk.

V sezoni 2018 bomo priča povratku dvojice Loeb-Elena, ki si bosta znova nadela barve Citroëna in obnovila sodelovanje, ki sta ga okronala že z devetimi naslovi svetovnega prvaka med vozniki-sovozniki (2004 do 2012), osmimi konstruktorskimi naslovi (2003 do 2005 in 2008 do 2012) ter z 78 zmagami. Potem ko sta se po koncu sezone 2012 umaknila s prvenstva WRC, sta v sezoni 2013 tekmovala na zgolj štirih relijih, v sezoni 2015 pa sta se pojavila samo enkrat na reliju Monte-Carlo, bo zdaj Sébastien Loeb poskušal najti tisti pravi občutek za reli z drugim uradnim dirkalnikom Citroën C3 WRC na relijih po Mehiki, Korziki in Španiji. Ob tej priložnosti bo lahko legendarni reli voznik še povečal svojo slavno zbirko rekordov s prireditev, na katerih je doslej nanizal že šest, štiri in osem uspehov, Citroënova "rdeča armada" pa bo lahko izkoristila nekaj njegovih gromozanskih in skoraj neprekosljivih izkušenj.

Khalid Al Qassimi bo na nekaj relijih vozil tretji Citroënov dirkalnik C3 WRC, medtem ko bo Stéphane Lefebvre promoviral novega Citroëna C3 R5 na zelo konkurenčnem prvenstvu WRC2.

Yves Matton, direktor Citroën Racing: "Odločili smo se, da bomo v sezoni 2018 izkoristili vse tisto, kar smo več zadnjih sezon gradili s Krisom in Craigom. Kris je nedvomno zelo hiter, proti koncu leta pa se je dokazal tudi z vse bolj sproščeno miselnostjo in s tem pokazal, da je iz pravega testa za vodjo. Ciljamo na stopničke in na nekaj zmag, seveda se lahko Kris poteguje tudi za eno od mest na vrhu lestvice prvenstva. Istočasno pa se je Craig dokazal kot odličen dodaten voznik z nekaj zelo doslednimi nastopi. Seveda pa ima v sebi še kar precej rezerve za napredek in lahko cilja še višje. Zelo sem tudi presrečen, da bosta Sébastien Loeb in Citroën napisala še eno poglavje njune zgodovine: na prvenstvo WRC se ni mogel vrniti z nikomer drugim kot z nami! Na preizkusnih vožnjah, ki smo jih opravili, je Seb potrdil, da ni čisto nič izgubil na hitrosti, seveda pa bo v primerjavi z vse bolj ostro konkurenco manj dobro poznal hitrostne preizkušnje in seveda prevoženih bo imel manj kilometrov. Še vedno pa tudi zaupamo Stéphaneu in smo prepričani, da bo izjemno dober ambasador Citroëna C3 R5, za katerega znamka goji veliko upanja. V sklopu tega programa si bo lahko nabiral novih izkušenj in se še naprej izboljševal."

Kris Meeke: "V prvi sezoni s Citroënom C3 WRC smo se veliko naučili in zbrali ogromno informacij, na podlagi katerih bomo v letu 2018 še boljši. Navkljub nekaj težkim trenutkom, nam je uspelo pokazati svoj potencial. Zdaj se bomo še dvakrat bolj potrudili, da bi dosegali bolj dosledne rezultate na različnih vrstah podlage, ki jih prvenstvo ponuja. Ničesar ne nameravamo jemati za samoumevno, temveč bomo na sproščen in miren način poskusili doseči dobre rezultate. Naš cilj je doseči veliko točk v Monte-Carlu in na Švedskem in si tako že na začetku druge naše sezone zagotovili dober start."

Craig Breen: "Zelo sem zadovoljen, da bom ostal z ekipo še eno leto. V prvem svojem polnem letu na prvenstvu WRC sem se moral veliko naučiti, vendar sem uspel dokazati, da znam biti dosleden. Prav tako smo vložili veliko truda v dodelavo lege Citroëna C3 WRC na cesti in napredek, ki smo ga ob koncu sezone dosegli na neutrjenem terenu, me navdaja z optimizmom. S tem moramo nadaljevati, da bi dosegli še boljše rezultate. Kakorkoli že, naredil bom vse, kar je v moji moči in se boril za zmago na preizkušnjah, kot sta reli po Finski in Walesu v Veliki Britaniji, kjer imam že kar nekaj izkušenj."

Sébastien Loeb: "Po koncu letošnjih testiranj smo bili vsi zadovoljni, jaz seveda v prvi vrsti, in ti trije nastopi so moj naslednji logični korak. Občutki, ki jih doživim na reliju, spadajo med najbolj razburljive občutke, kar sem jih kdajkoli izkusil. Zelo sem bil navdušen, da bom lahko enega od novih dirkalnikov WRC vozil na dirki. In zelo prijetno je, da bom to lahko storil v ekipi, s katero sem osvojil toliko zmag! Sam nimam nobenih pričakovanj, želim le uživati. Smiselno se mi je zdelo, da bi nastopil na reliju po Franciji, saj mi je bila asfaltna podlaga od nekdaj zelo všeč, vendar pa trenutne proge relija po Korziki ne poznam. Tudi Španija se mi je zdela dobra izbira. In čeprav pričakujem, da bo dirka precej zahtevna, saj je minilo kar nekaj časa, odkar sem nazadnje tam tekmoval, si želim tekmovati na enem makadamskem reliju. Odločili smo se za Mehiko, saj imam na tamkajšnje dirke lepe spomine, in trasa se od mojih časov ni veliko spremenila."

Khalid Al Qassimi: "Med pripravami na sezono 2018 smo se osredotočili na razvoj Citroëna C3 WRC, zato je bilo pomembno nadaljevati z vozniki, ki že poznajo ekipo in avto. Kris in Craig sta dobra dvojica. Kot veliko oboževalcev sem tudi jaz zelo navdušen nad idejo, da bomo Sébastiena Loeba znova videli na prvenstvu WRC za volanom Citroëna! Zaradi svojih obveznosti se bom lahko udeležil le nekaj relijev. Čeprav ne bom mogel priti v Monte Carlo, ki je na sporedu tik za Dakarjem, pa bom seveda z velikim zanimanjem spremljal začetek naše sezone."

Stéphane Lefebvre: "V naslednji sezoni je pred nami nov izziv. Včasih moraš narediti korak nazaj, preden lahko uspešno stopiš dva koraka naprej. Ponudila se mi je lepa priložnost, da v uradnih barvah ekipe na zelo konkurenčnem prvenstvu kategorije WRC2 pokažem, kako tekmovalen dirkalnik je Citroën C3 R5. Naš cilj je osvojiti naslov prvaka in poskrbeti, da bo dirkalnik postal nov vzornik v tej kategoriji. Ker sem ga vozil že na testiranjih, vem, da je dobro zasnovan avto. Glede na to, da je treba še zaključiti z razvojno fazo, bom imel do začetka dirk že veliko kilometrov na števcu in to je tisto, kar je v trenutni fazi moje kariere resnično najbolj pomembno."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov