Avto.info

60 let prvenstva BTCC

10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov

60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov

60 let prvenstva BTCC

Avtor: Foto: Autosport International
60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov 60 let prvenstva BTCC: 10 avtomobilov, ki so zaznamovali britansko prvenstvo turnih avtomobilov

Leta 1958 se je na britanskem dirkališču Brands Hatch odvila prva uvodna dirka prvenstva BSCC (British Saloon Car Championship), ki se je kasneje (leta 1987) preimenovalo v BTCC (British Touring Car Championship). Na uvodni dirki tega prvenstva je slavila limuzina znamke jaguar, kasneje se je med zmagovalci znašlo tudi veliko dirkalnikov drugih znamk. Tokrat predstavljamo 10 avtomobilov, ki so zaznamovali 60 let britanskega prvenstva turnih avtomobilov.

Alfa Romeo 155 TS
Turni dirkalnik milanske avtomobilske znamke iz leta 1994 je tipična tekmovalna alfa, ker v sebi združuje lepoto in moč, ki je bila potrebna, da je njen voznik Gabriele Tarquini leta 1994 osvojil prvenstvo BTCC. Spremljala pa jo je tudi afera glede dopustne uporabe nastavljive aerodinamike, ki je pripeljala celo do tega, da so Italijani leta 1994 protestno zapustili prizorišče dirke, ki se je odvijala na stezi dirkališča Oulton Park. To ni prva milanska lepotica, ki ji je uspelo osvojiti prestižni naziv prvaka BTCC prvenstva. Pred tem je to uspelo že legendarnemu kupeju z oznako GTV6. Z njim je leta 1983 slavil voznik Andy Rouse.

Audi A4 quattro
Ingolstadtski turni dirkalnik, ki ga je leta 1996 vozil dirkač Frank Biela, je ob prihodu v BTCC karavano dvignil ogromno prahu, predvsem zaradi vgrajenega 4x4 pogona, ki je zelo razburil tekmece, ker so poznali sloves takšnega pogona, sicer zelo uspešno uporabljenega na tedanjih reli preizkušnjah. Zaradi tega so tekmeci takrat sprožili razne protestne akcije, ki so na koncu privedle do kasnejše prepovedi uporabe 4x4 pogona na dirkah prvenstva BTCC. Frank Biela je kljub temu leta 1996 uspešno osvojil naslov BTCC prvaka.

BMW M3 (E30)
Proti koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja je bila legendarna BMW-jeva športna limuzina eden izmed 'must have' dirkalnikov na seznamih vodilnih pri večini tekmovalnih moštev, ki so prisegala na nemško tehniko, ker se je ta BMW-jev športni koncept na dirkalnih stezah znašel neverjetno dobro. Posledično so Bavarci s tem avtomobilom dominirali na stezah in okronali uspeh z dvema naslovoma prvakov prvenstva BTCC. Prvega je leta 1988 osvojil dirkač Frank Sytner, Will Hoy je leta 1991 s takšnim BMW-jem osvojil še drugi naslov prvaka BTCC.

Chevrolet camaro Z28
Veliki ameriški 'paket mišic' z vgrajenim 7-litrskim V8 motorjem je imel z nekaterimi ovinki na stezah prvenstva BTCC občasne težave, vendar je v ovinkih veliko bolj agilne konkurente kasneje z lahkoto 'pospravil' na ravninah. To je leta 1973 s pridom izkoristil njegov voznik Frank Gardner in postal prvak prvenstva BTCC. Že v naslednjem letu prvenstva BTCC so Britanci poskrbeli za prepoved nastopa avtomobilov z vgrajenimi velikimi 'ladijskimi pogonskimi motorji'.

Ford-Lotus cortina
Eden izmed številnih uspešnih turnih britanskih dirkalnikov znamke, ki je navduševal množice gledalcev na dirkah, včasih tudi z atraktivno vožnjo po treh kolesih. Za prvi naslov prvaka BTCC s tem kompaktnim avtomobilom (2-vratna limuzina) je zaslužen legendarni Jim Clark, ki je ta naslov osvojil leta 1964.

Ford sierra cosworth RS500
Ena izmed resničnih štirikolesnih ikon britanskega avtomobilskega športa, ki je neločljivo povezana s prvenstvom BTCC. Podobno kot prej omenjeni BMW, je imela tudi takšna sierra status 'must have' avtomobila med lastniki in voditelji moštev. Posledično je bila karavana BTCC dirkalnikov leta 1990 večinoma sestavljena samo iz 'divjih fordov'. Leta 1990 je na koncu s sierro cosworth slavil dirkač Robb Gravett.

Honda civic
Čeprav veliko ljudi ob omembi znamke Honda in prvenstva BTCC najprej pomisli na model accord, je bila kompaktna honda civic tista, ki je imela pri tej znamki glavno vlogo ob nastopih v prvenstvu BTCC, ne glede na karoserijsko različico (limuzina & kombilimuzina). To potrjujejo tudi osvojeni naslovi BTCC prvakov s tem vozilom v obdobju od leta 2011 do 2016 (vmes (leta 2014) je slavil Colin Turkington za volanom BMW-ja 125i M sport). Civic je eden izmed resničnih herojev prvenstva BTCC.

British Leyland mini 1275 GT
Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja so bili v koncernu British Leyland izredno zadovoljni nad publiciteto in marketinškim učinkom dveh osvojenih naslovov prvakov prvenstva BTCC, ker sta oba pridobljena naslova močno vpliva na dvig prodaje običajnih minijev. Za obe lovoriki je poskrbel voznik Richard Longman za volanom minija 1275 GT, ki se je v letih 1978 in 1979 na stezi uspešno boril z občutno večjo in močnejšo konkurenco.

Rover SD1 vitesse
Britanski težkokategornik, ki je svojo prisotnost na dirkah oznanjal zelo glasno, prevsem zaradi vgrajenega 3,5-litrskega V8 pogonskega sklopa, ki so ga Britanci dobili od Američanov (Buick). Ameriška vozila so bila tudi glavna konkurenca velikega in prestižnega 5-vratnega kombilimuzinskega roverja, enega izmed pravih spiritualnih predhodnikov današnjih nemških premijskih kombilimuzin. Leta 1984 so tega premijskega roverja celo okronali z naslovom prvaka prvenstva BTCC. Vozil ga je Andy Rouse.

Volvo 850
Edini izmed deseterice tokrat opisanih avtomobilov, ki v prvenstvu BTCC ni nikoli osvojil kakšne pomembne lovorike. 'Turni karavan', ki so ga Švedi razvili ob sodelovanju z moštvom TWR (Tom Walkinshaw Racing) je imel ob nastopih na dirkah predvsem marketinško vlogo. Zaradi njega so številni družinski očetje in ljubitelji karavanov pričeli verjeti v pravljice o športnih 5-vratnih karavanih. To švedsko zapuščino na področju karavanov v današnjih časih še naprej pridno propagirajo v nekaterih marketinških oddelkih proizvajalcev avtomobilov. Prednosti dirkanja s karavanom? Edina prednost je vidna na področju aerodinamike, kjer se karavan obnese nekoliko bolje od klasične limuzine …

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov